Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı'nın (OECD) Dünya Su Forumu dolayısıyla yayınladığı raporda, Türkiye kamu şebekesuyuna erişim sıralamasında üye ülkeler arasında sonuncu sırada yer aldı. Türkiye'nin kanalizasyon şebekelerine bağlantı açısından da en gerilerde yer aldı.
OECD'nin Forum'un ikinci gün sabahı yayınlanan 151 sayfalık raporu"Managing Water For All - Suyu Herkes İçin Yönetme" başlığını taşıdı.
"OECD ülkelerinde su sağlama ve temizliğinin iyileştirilmesi" başlıklı bölümde birçok OECD ülkesinde nüfusun tamamının güvenli içme suyuna erişmiş bulunduğu belirtildi. Raporda, "Çok az istisnayla su, ana merkezlerde bakteri içeriği açısından güvenli olarak temin edilmektedir. Bununla birlikte kimi ülkelerde (örneğin Meksika, Yeni Zelanda, Polonya, Türkiye ve ABD) nüfusun bir bölümü henüz kamu su dağıtım ağına bağlanamamıştır. Bu özellikle kırsal kesimde yaygındır. Ayrıca, daha küçük su tedarik sistemlerinde kalitenin izlenmesi ve denetimlerinin iyileştirmeye gereksinimi bulunmaktadır" denildi.
TÜRKİYE SAĞLIKLI SUDA OECD'NİN ALT GRUBUNDA
Su temizliği ve bakterilerden arındırılması konusunda OECD ülkeleri arasında "miktar" ve "işlem düzeyi" açısından önemli farklılıklara rastlandığı belirtilen raporda, "Kimi OECD ülkeleri kanalizasyon sistemlerini tamamlamaya devam ediyorlar, birinci kuşak belediye atıksu arıtma tesislerini iyileştiriyorlar. Bunların arasında bütün önemli süreçleri tamamlamış bulunan Belçika, Meksika ve Türkiye bulunuyor. Japonya, Kore, Lüksemburg, İspanya ve ABD, su işlemede ikincil yüksek işlem düzeyine ulaşmışlardır. Özellikle yüksek üçüncü işlem düzeyine ulaşan ülkeler arasında ise Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Hollanda, İsveç ve İsviçre yer almaktadır" denildi.
ŞEBEKEYE BAĞLANTIDA OECD SONUNCUSU
Raporda "OECD Ülkelerinde Su Tedarikinin Kapsamı ve Su Temizliği Hizmetleri" başlıklı bir de tablo yayınlandı. "Kamu Su Şebekesine Bağlantı" sıralamasında yüzde 100 oranını sağlayan İtalya, Lüksemburg ve Hollanda birinci oldu. Türkiye ise 2004 rakamlarına göre vatandaşlarının yüzde 74'ünü suya bağlıyor ve bu dereceyle OECD sonuncusu oluyor. OECD suya erişim sıralaması şöyle (100 kişiden kamu su şebekesine bağlananların sayısı): İtalya, Lüksemburg, Hollanda (100), Fransa, Almanya, İngiltere (99), Japonya, Danimarka (97), Belçika (96), Avustralya, İzlanda (95), Macaristan (93), Kanada, Portekiz, Çek Cumhuriyeti (92), Avusturya, İrlanda, Meksika, Finlandiya, Norveç (90), Kore (89), Yeni Zelanda (87), Polonya, Slovak Cum., ABD (85), Türkiye (74).
KANALİZASYONA BAĞLANTI
Raporda ülkeler kamu ve özel kanalizasyon şebekelerine bağlanma açısından sıralandı. Kanalizasyon hizmetinden yararlanan ülke nüfusu sıralamasında İspanya yüzde 100 ile birinci sırada yer aldı. Türkiye'de ise 100 kişiden 68'inin kamu kanalizasyon şebekesine bağlı olduğu belirtildi. Türkiye bu rakamla Meksika (67.6), Macaristan (63.9), Polonya (59.8), Slovak Cumhuriyeti'ni (57.1) geçmiş oldu. Kanalizasyon ve atıksuların, kamu-özel arıtma tesislerine bağlantıları açısından yapılan sıralamada Türkiye, veri elde edilebilen 27 OECD ülkesi arasında sondan ikinci oldu. Meksika sonuncu sırada bulundu. OECD raporuna göre Türkiye'de kanalizasyona bağlanan her 100 kişiden 36'sının atıkları bir kamu arıtma tesisine gidiyor. Bu arıtma oranı İngiltere için yüzde 98, Almanya için yüzde 93.5, Çek Cumhuriyeti için yüzde 73 olarak hesaplandı.
Kanalizasyon şebekelerinin kamu-özel herhangi bir arıtma tesisine bağlı olmadığı ülkeler sıralamasında ise Türkiye üst sırada yer aldı.
Türkiye'de 100 kişiden 32'sinin atıkları kamu-özel herhangi bir arıtma tesisine ulaşmıyor. Bu rakam Belçika, İzlanda ve Meksika'da da bu denli yüksek bulunuyor. Fransa'da kanalizasyon arıtma tesisine bağlı
"olmayanların" oranı yüzde 2.3, Almanya'da 1.4, Portekiz'de yüzde 9 düzeyinde bulunuyor.
ATIK SU BEDELİ EN FAZLA YÜK OLUŞTURAN ÜLKE TÜRKİYE
OECD içinde genelde ortalama gelirli hanehalkı için su ve atıksu bedellerinin önemli bir yük oluşturmadığı belirtilen raporda, atıksu bedellerinin "Bu bedel özellikle Polonya ve Türkiye'de olmak üzere çok sayıda ülkedeki daha yoksul aileler için gelirin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu birçok ülkenin bu alanda sosyal tarifeler uygulamasının nedenidir" denildi.
Rapora göre atık su bedelinin bütçeler içinde en fazla yük oluşturduğu ülke Türkiye. Türkiye'yi Polonya, Slovak Cumhuriyeti, Macaristan, Çek Cumhuriyeti izliyor. Kalkınmada demokratik parlamenter rejimleri benimsemiş doğulu ve batılı ülkelerin, ekonomi ve kalkınma politikaları konusunda dayanışma ve paylaşım için kurdukları OECD çeşitli kalkınma sorunlarına ilişkin uluslar arası raporlar yayınlıyor. (ANKA)