HABER

Türkiye teknoloji ihraç ediyor

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Antalya Teknokenti'nden 5 yılda 1.5 milyon dolarlık teknoloji ihraç edildiği bildirildi.

Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü İsmail Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoloji geliştirme bölgesinde çoğu bilişim olmak üzere 40 firma bulunduğunu, bu firmalarda 150 ar-ge personelinin çalıştığını söyledi.

Teknokentlere sağlanan teşvikler ile bilişim firmalarının bütün vergilerden, diğer firmaların da KDV hariç tüm vergilerden muaf olduğunu ifade eden Kasap, bu sayede firmaların daha yüksek maaşlara eleman çalıştırarak Türkiye'nin teknolojik ürün ihraç edebilir bir ülke olmasına katkıda bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'de 23'ü faal olmak üzere 37 teknokent bulunduğunu belirten Kasap, ''2000 yılından sonra teknoloji ihraç eden bir ülkeyiz. 10 yılda bütün teknokentlerin toplam 540 milyon dolarlık ihracatı var. Bizim teknokentimizden 5 yılda 1.5 milyon dolara yakın ihracat gerçekleşmiş'' dedi.

Teknolojik ürünü belgeleyen patent sıralamasında İTÜ ARI Teknokenti'nin birinci olduğunu vurgulayan Kasap, Antalya'nın 26 patent ile üçüncü sırada bulunduğunu, amaçlarının ilk sıraya yükselmek olduğunu söyledi.

Kasap, ''Patent sayımız her yıl tahmin ediyorum katlanarak devam edecek. Patentler sırasında birinci sırayı hedefliyoruz. Patent sayısı arttıkça ülkemizin döviz kazanımı artacak. Üniversitemizin bulunduğu bölge itibarıyla tarımda tematik teknokent olmaya çalışacağız'' diye konuştu.

Teknokentte bulunan İleri Sağlık Araştırmaları ve Proje Danışmanlık Şirketi ile tıp fakültesinde 24 klinik araştırma projesi yürütüldüğünü belirten Kasap, bunların arasında aromatik bitkilerden ilaç ham maddesi elde etmeye yönelik çalışmalar bulunduğunu söyledi.

İlaçların klinik araştırmaları öncesi fareler ve sıçanlarda yapılan denemelerle ilgili otomasyon sağlamayı amaçlayan proje üzerinde çalışıldığını kaydeden Kasap, ''Bu sistem dünyada bir ilk olacak. Bu otomasyonun sağlanmasına yönelik yazılım çalışması başarıya ulaşırsa araştırmalar daha sağlıklı ve kısa sürede sonuca ulaşacak'' dedi.

Kasap, 1 yıl içinde sonuçlanmasını bekledikleri projeyle bir ilacın farelere hangi sürelerde, ne zaman, hangi miktarlarda verildiğinin otomasyon sistemi içinde değerlendireceğini kaydetti.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün de doktora öğrencilerinin yürüttüğü proje için 100 bin TL tekno girişim sermaye desteği hibe ettiğini bildiren Kasap, ''Böylece klinik araştırmalar, kobay araştırmaları ve bitki araştırmalarında projeleri olan bir teknokent olacağız. İlacın araştırmasında para kazanmaya başlarsanız ilaç satın alarak döviz kaybeden ülkeye önemli katkılarda bulunursunuz'' diye konuştu.

Patentli ilaçların ve biyomedikal ürünlerin çok ciddi ün ve döviz kazandırabileceğine dikkati çeken Kasap, ''540 milyon dolar o zaman 540 milyar dolara çıkar. Bu, üst sınırı olmayan bir pazar'' dedi.

Teknokentten ABD'ye biyomedikal bir icadın ihracatının yapıldığını da söyleyen Kasap, bu aparatla biyopsi yapmadan bir hücrenin kanserli olup olmadığını anlamaya çalıştıklarını, bu aparatın yüzeyden kanseri teşhis etmeye çalışan bir aparat olduğunu bildirdi.

Kasap, teknokentten ABD'nin yanı sıra Japonya, Almanya, Rusya, Mısır, Azerbaycan ve Tayvan'a ihracat yapıldığını sözlerine ekledi.

AA

En Çok Aranan Haberler