Erdoğan, toplantıda, Irak'ta istikrar, refah ve huzurun yeniden yerleşik hale gelmesinin mümkün olduğunu belirterek, Irak'taki siyasi gruplar arasında ulusal uzlaşının sağlanması, güvenlik ve istikrar yolunda ilerleme kaydedilmesinin herkesin üzerinde durduğu en önemli mesele olduğuna dikkat çekti. Bu konuda Birleşmiş Milletler'in Irak'da daha görünür ve etkin bir faaliyete girişmiş olmasının memnuniyet verici bir gelişme olacağını söyleyen Erdoğan, toplantıda kabul edilen nihai bildirinin kapsamlı bir metin halinde temel ilkelerin yanı sıra uygulamaya dönük bazı pratik unsurlar içerdiğini, bundan da memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Erdoğan, özellikle Irak'ın tahrip gören kültürel mirasının bu konuda uzman uluslararası örgütlerin katkısıyla yeniden ayağa kaldırılması, Irak toplumunun yardıma muhtaç kesimine yapılan yardımın artırılmasını, sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi yönünde adım atılmasını, bildirinin pratik unsurları arasında ilk akla gelenler olarak sıraladı. Başbakan Erdoğan, konuşmasının devamında, bildirinin herkesin ortak mücadele için işbirliği yapılması gereken terörizm konusunda güçlendirilmiş paragraflar içerdiğini, bundan da memnuniyet duyduklarını ifade etti.
BUNDAN SONRAKİ TOPLANTI KUVEYT'TE
Erdoğan, Irak'a komşu ülkeler toplantılarının "genişletilmiş" biçimde devam ettirilmesini faydalı ve yararlı bulduklarını vurgularken, sonraki Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısının Kuveyt'te düzenlenmesi kararı alındığını bildirdi.
"BÖLGE DÜZEYİNDE TERÖRÜN ÜSTESİNDEN GELİNMESİ GEREKMEKTEDİR"
Irak Başbakanı Nuri El Maliki de burada yaptığı konuşmada, kapanış bildirisinin oldukça zergin niteliğe sahip olduğunu söyledi. Kapanış bildirisinde, Irak'ın içinde bulunduğu sorunların üstesinden gelinmesinde Irak'a yardımcı olmasına yönelik arzunun dile getirildiğini söyleyen Maliki, Irak'ın önümüzdeki dönemde atılımlarını devam ettireceğini, milli uzlayışı sağlayacağını kaydetti. Maliki, BM başka olmak üzere, bütün ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğini sürdüreceklerini vurgulayarak, Irak'taki gelişmelerin işbirliği sayesinde daha olumlu yönde devam edeceğini ifade etti.
Maliki, Irak hükümeti olarak zorluklara göğüs gerdiklerini, terörün üstesinden gelmek için gayret ve çabaları seferber ettiklerini kaydederek, "Çünkü terör nerede olursa olsun, terörün bulunduğu yerde kalkınmadan söz edilemez. Terörle mücadelede çok taraflı işbirliği zorunludur. Kökten dincilik, etnik terör, mezhepsel çekişmeler kalkınmaya olumsuz etkilerdir. Vatandaşlarımız arasında eşitlik hüküm sürmektedir. Bölge düzeyinde terörün üstesinden gelinmesi gerekmektedir" diye konuştu.