Organ bağışı ve naklinin Türkiye'de istenilen oranlara ulaşılamayan hatta yaklaşılamayan bir alan olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr.Yusuf Köksal, "Bunun sonucu olarak her yıl her yaşta binlerce kişi hayatını kaybediyor. Organ nakli sadece bir ameliyat değildir. Canlı ya da kadavra vericili olsun işin içine tıbbın dışında hukuk, etik, felsefe, din, sosyoloji, ekonomi ve eğitim yani tümüyle hayat girer. İşte bu nedenle ülkemizde organ nakli bağışı sorununun çözümü tüm bu alanların koordineli çalışmasını gerektirir. Son dönemde organ yetmezliği yaşayan 100 bini aşkın hasta, yaşama yeniden tutunabilmek için organ nakli bekliyor. 100 binlerce hasta yakını da bu endişeli bekleyişe çaresizce ortak oluyor. Yaşamak için organ bağışına ihtiyacı olan kişilere maalesef yeterli ölçüde destek olunamıyor ve bu hayati ihtiyaç giderek büyüyor” dedi.
TÜRKİYE'DE 28 BİN 727 KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR
Türkiye'de 30 Ocak 2014 yılı itibariyle toplam 28 bin 727 kişinin organ nakli beklediğinin altını çizen Köksal, "Bunlardan 21 bin 114 kişi böbrek, 436 kişi kalp, 2 bin 63 kişi karaciğer, 35 kişi akciğer, 1 kişi ince barsak, 3 kişi kalp kapağı, 243 kişi pankreas ve 4 bin 832 kişi de kornea olmak üzere toplam 28 bin 727 kişi organ nakli beklemektedir. Sadece yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşen hastalar organ vericisi donör olabilir. Böbrek hastaları diyalizden yaşam desteği alabilirken akciğer, kalp ve karaciğer hastalarının tek şahsı organ naklidir. Kalp, kalp kapağı, akciğer, pankreas, ince barsak kornea gibi birçok organ ve dokunun tek kaynağı kadavradır” diye konuştu.
Organ naklinde cinsiyet, yaş, din, dil, ırk ayrımının olmadığını ifade eden Köksal, "Organ nakli bekleme sürelerinde vücuttan çıkarılan kalp ortalama 4 - 6 saat, karaciğer 12 saat, böbrek 24 saat, akciğer 4 - 6 saat, pankreas 8 saat ve incebağırsak ise 7 - 8 saat bekleme süresi vardır. Çıkarılan organlar öncelikle doku ve kan grubu uyumuna göre, tıbbi aciliyet göz önünde bulundurularak, Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından bekleme listelerindeki acil vakalar taranır ve en uygun alıcı belirlenerek nakil gerçekleştirilir” şeklinde konuştu.
(İHA)