Sakarya'da faaliyet gösteren Lösemili Çocukları Koruma Derneği (LÖSDER) tarafından Kanser Haftası münasebetiyle düzenlenen programa konuşmacı olarak Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof.Dr. Murat Tuncer katıldı. Kanserin 5 milyon yıl öncesinde de olduğunu ifade eden Tuncer, insanların kanserle yaşamayı ve kanseri yok etmeyi öğrenmesi gerektiğini söyledi.
Tüm dünyada kanserin her geçen gün arttığını belirten Tuncer, şu an dünyada kansere yakalanan 25 milyon insan olduğunu anlattı. Bu rakamın 2030'da 75 milyona çıkacağını belirten Tuncer, şöyle konuştu: "Türkiye'de her yıl 145 bin kişiye kanser tanısı koyuyoruz. Şu an Türkiye'de 350 bin insan kanserle yaşıyor. Bu sayı artarsa cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 500 bin kişi kansere yakalanmış olacak. Bugün 140 bin kanserin 100 bini sigaradan kaynaklanıyor. Sigarayı yok ederek kanserlerin yarısını yok ederiz. Sigara içen biri hem kendisine hem çevresine zarar veriyor."
Türkiye'de 12 milyon çocuğun evlerinde sigaraya mazur kaldığını anlatan Tuncer, sözlerine şöyle devam etti: "11 milyon kişi de kamusal alanda sigaraya maruz kalıyor.
Sigara içen öğretmenlerin yüzde 90'ı, öğrencilerin yanında da sigara içiyor. Doktorların yüzde 85'i de çocukların yanında sigara içmeye devam ediyor. Kanser açısından Türkiye'nin en büyük şansı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Çünkü daha önce bu ülke herkesin önünde sigara içen başbakan ve sigara kanununu geri çeviren cumhurbaşkanı gördü. Ama sağolsun başbakanımız, tüm kabine üyelerine sigarayı bıraktırdı. Şu an sigara içen bakan yok. Siyasilerin bu konuda ön ayak olması çok güzel bir şey."
8 saniyede bir insanın sigaradan öldüğünü ifade eden Tuncer, Türkiye'de sigarayla ilişkin kanserden 100 bin ve yine sigarayla ilgili diğer hastalıklardan her yıl 200 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Yani her yıl bir şehir nüfusunun yok olduğunu anlatan Tuncer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hergün 2 tane boing 737 uçağımız düşüyor. Türkiye'de hergün bir tsunami yaşanıyor. Ölen sayısı aşağı yukarı bunlar. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev alırken 9 bin kan kanserli çocuktan sadece 2'sinin ailesi sigara içmiyordu. Bugün sigara üretenler, sigara içenler insanlığa kastediyorlar. Toplum imha silahıdır sigara. 19 Mayıs'tan itibaren toplu yerlerde sigara içilemeyecek. Türkiye sigara bırakmada Cezayir'den daha kötü, Sudan'dan biraz daha iyi."
Türk halkının yeterince sebze tüketmedğini de belirten Tuncer, Türkiye'nin Avrupa'nın en şişman insan sayısında Yunanistan'ın ardından 2. olduğunu ifade etti. Son günlerde 3 çocuk tartışmaları olduğunu belirten Tuncer, "2030'dan sonra Türkiye'nin nüfusu yaşlı olacak. Biz halk olarak çok sigara içiyoruz. Her yıl 17 milyon paket sigara tüketiyoruz. Bunun maliyeti, Sağlık Bakanlığı bütçesinin 3,5- 4 katı. Ayrıca 1 milyar dolar kanser tedavisi için harcıyoruz" dedi.
ABD ve Avrupa'da kanser vakalarının azaldığını belirten Tuncer, kanser sayısının bizde yüzde 3 ile 6 oranında arttığını söyledi. Erken teşhisin çok önemli olduğunu anlatan Tuncer, şöyle konuştu: "Bazı kanser hastalığı erken tanıyla tamamen tedavi ediliyor. 49 yaşından sonra kadınlar 2 yılda bir momografi çektirirse, meme kanseri yok edilir. 35 yaşına gelmiş her kadın ömrü boyunca bir pasimil aldırırsa, bu hastalık da yüzde 80 yok ediliyor. 50 yaşın üstündeki erkek ve kadınlar dışkısında gizli kan baktırsa, kalın bağırsak kanserini yok ediyoruz. Her yıl 50 bin kadın meme kanserine yakalanıyor. Bunların yüzde 80'inde geç kalınıyor. Bunun için açtığımz tarama merkezlerinde bir milyon kadını taradık. 2009'da tarama merkezi olmayan il kalmayacak. Meme, kalınbağırsak, rahim kanserini yok edeceğiz. Kısaca kansere yakalanmamak için bol sebze yiyin, sigara ve içkiden uzak durun. Erken tanı için testler yaptırın."
(İHA)