HABER

"Türkiye'de kuduz aşısı sıkıntısı yok"

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, kuduz ve tetenos aşıların temininde herhangi bir güçlüğün çekilmediğini bildirdi. Kuduz aşısının başta İl Sağlık Müdürlükleri olmak üzere Türkiye'deki bütün sağlık birimlerinde bulunduğunu açıklayan bakanlık, bu yönde bir sıkıntının olmadığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan kuduz ve tetanos aşılarının temininde güçlük çekildiğine ilişkin haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Kuduzla ilgili bütün uygulamaların 09.05.2001 tarihli ve 7755 sayılı yönerge çerçevesinde yürütüldüğünün belirtildiği açıklamada, "Söz konusu yönerge, bakanlığımızca, ilgili uzmanların katılımı ile oluşturulan bir bilimsel komisyon tarafından hazırlanmış olup, başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere bütün dünyada kabul görmüş bilimsel değerlendirmeler çerçevesinde hazırlanmıştır" denildi. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Kuduz riskli temas durumlarında aşı uygulaması ise, 0.,3.,7., 14. ve 28. günlerde birer doz olmak üzere toplam 5 doz hücre kültürü aşısı uygulanmaktadır. Ayrıca bu aşılar koruyuculuk kudreti çok yüksek olan aşılardır. Aşılama başladıktan sonra hastanın durumuna ve yaralanmanın niteliğine göre, 7. güne kadar kuduz antiserumu yapılabilmektedir. Her kuduz riskli temas vakasında mutlaka uygulanması gereken kuduz aşısı, başta İl Sağlık Müdürlükleri olmak üzere, ülkemizde bütün sağlık birimlerinde bulunmaktadır. Ayrıca, bakanlığımızın merkez deposunda dağıtıma ve kullanıma hazır halde 207 bin 653 doz kuduz aşısı mevcuttur. Özel durumlarda uygulanması gereken kuduz antiserumu ise ihtiyaç duyulan durumlarda en kısa sürede ilgili birimlere ulaştırılmaktadır. Hakkari Yüksekova'da meydana gelen ısırık vakalarında da yukarıda bahsi geçen Yönerge çerçevesinde gerekli işlemler yapılmış olup, bu vakalar için ihtiyaç duyulan kuduz antiserumu tedarik edilerek 21.12.2004 tarihinde ilgili birimlere ulaştırılmış ve hastalara uygulanmıştır. Bu vakaların kuduz yönünden takip ve tedavilerine ait herhangi bir problem bulunmamaktadır. Bilindiği gibi ülkemizde rutin aşı takviminde uygulanması gereken aşılara ve bunların en uygun uygulama zamanlarına ilişkin kararlar, bu konuda önde gelen akademisyenlerin yer aldığı 'Bağışıklama Danışma Kurulu' tarafından verilmektedir. Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar difteri hastalığına karşı hassasiyetin özellikle 20-29 yaş grubunda artığını göstermektedir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler