HABER

'Türkiye'de olup bitenleri beğeniyoruz'

Protseto gösterileriyle sarsılan Yemen'de muhalefetteki İslamcı Islah Partisi'nin lideri Hamid el Ahmar, Cumhurbaşkanı Salih'e meydan okudu, iktidara gelirlerse Türkiye'dekine benzer bir İslam hareketi olarak görülebileceklerini söyledi.

Yemen'in en etkili siyasetçilerinden Hamid el Ahmar, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve ailesinin sadece iktidarı değil, ülkeyi de terketmesi gerektiğini bildirdi.

İslamcı Islah Partisi'nden olan el Ahmar, muhalefetin hükümet karşıtı protesto eylemlerini artırmayı planladığını anlattı ve iktidara gelirlerse izleyebilecekleri olası bir siyasi model olarak Türkiye'yi örnek gösterdi.

Başkent Sana'da Hamid el Ahmar'la görüşen ve kişisel güvenliği açısından ismini veremeyeceğimiz BBC muhabiri, önce hükümetle diyaloğun nasıl sürdüğünü sordu:

Hamid el Ahmar: Biz seçkinlerle müzakereler için kapıyı kapatmadık. Başka görüşme önerisi yapılmayacak. Ali Abdullah Salih'in gelecek yıl görevi bırakma önerisi kabul edilmedi; biz değil, Yemenliler kabul etmedi. Ona güvenmiyorlar.

BBC: Mısır'daki halk ayaklanması sırasında Amerikan yönetimi Hüsnü Mübarek'in görevi bırakmasını istedi açıkça. Ama aynı şeyi Yemen için yapmadı. Bu sizi düş kırıklığına uğrattı mı?

Hamid el Ahmar: Bir bakıma evet. Amerika Birleşik Devletleri'nden ve Obama'dan Yemen halkı konusunda daha iyi bir tavır beklerdik. Yemen'de El Kaide'nin varlık göstermemesi için bu devrimin desteklenmesi, halkın iradesinin iktidara getirilmesi, Yemen'in inşallah terörün yer almayacağı, daha iyi bir yer haline dönüştürülmesi gerekir. Biz ne zamandır kendileriyle görüşmelere başladık. Yemen'de terörle mücadele konusunda hazırlanacak her türlü tatminkar plana, Yemen'in yeni liderlerinin saygı göstereceği konusunda teminat verdik.

BBC: Peki sizce Cumhurbaşkanı Salih neden bırakmıyor yönetimi?

Hamid el Ahmar: Yemen'in kendisine ait olduğunu düşünüyor. Bu kadar uzun süre iktidarda kalmanın yarattığı sorun burada yatıyor. Yemen'in kendi şirketi, kendi çiftliği gibi birşey olduğunu düşünüyor.

BBC: Ali Abdullah Salih'in belki de anlaşılabilecek kaygılarından biri ailesi... Salih sonrası Yemen'de cumhurbaşkanının ailesindeki bireyler, oğulları ne olacak?

Hamid el Ahmar: Şimdilik onlar için burada bir gelecek olamaz. Salih'le birlikte ayrılmalılar. Hem iktidarı hem de ülkeyi terketmeliler. Ülkeden ayrılmaları, kendi güvenlikleri açısından gerekli. Çünkü bu insanlar Yemenlileri öldürdü. Burada kalamazlar.

BBC: Ancak şu anda Cumhurbaşkanı Salih ve ailesinin güvenliğinin sağlanacağına teminat veremiyorsunuz değil mi?

Hamid el Ahmar: Sizin oğlunuzu-kardeşinizi öldürmüş biriyse, hakkınızı mahkeme yoluyla ya da başka yollardan aramayacağınız konusunda kim güvence verebilir ki?

BBC: Ama sizin, güvenliği konusunda teminat verilemez yollu sözlerinizi işitince Salih'in cumhurbaşkanlığını bırakması daha da güçleşmiyor mu?

Hamid el Ahmar: Kim size Salih görevi bırakırsa Yemen'de kalacak dedi ki? Yemen'de Şarm el Şeyh yok. (Hüsnü Mübarek'e atfen) Gidip kalabileceği öyle cennet gibi bir yer yok. Yemen'de geride, gidip dinlenilebilecek güzellikte yerler bırakmadı. Nereye gidecek? Sanâ'ya mı? Kendi köyüne mi? Orada memnunlukla karşılanacağı kanısında değilim ben.

BBC: İnsanlar Salih'i istemez diyorsunuz ama, birkaç gün önce sokaklara binlerce yandaşını toplamayı başarmıştı...

Hamid el Ahmar: O bölgeye 100 bin kadar kişi getirtti. Cumhurbaşkanıysanız ve Merkez Bankası sizin kontrolünüzdeyse, daha fazla insanı getirtmeniz de mümkün! Bu insanların parayla toplandığını biliyoruz ve inşallah yakında bunu kanıtlayacağız. Merkez Bankası üzerindeki kontrolü ele geçirdikten sonra kanıtları ortaya koyacağız.

BBC: İnsanlar, ki bu sadece Batı'dakiler değil, Yemen'de yaşayanlar da, Islah partisi konusunda çok kaygılı. Islah'ın egemen güç olarak çıktığı ve Yemen'in çok daha dinci, çok daha tutucu bir ülkeye dönüşeceği kaygıları dile getiriliyor...

Hamid el Ahmar: Hayır hayır. Yemenliler dindar insanlardır. Islah, onları daha fazla ya da daha az dindar yapacak değil...Biz Allah'a, İslam'a inanırız. Bir insan eğer dindar olmak isterse olur. İslamiyet, bunu kimseye zorlamaz.

BBC: Ama insanlar lâik olmamaya zorlanabilir mi?

Hamid el Ahmar: Hayır hayır... Biz saygı göstereceğimizi açıkladık daha önce. Örneğin Türkiye'de olup bitenleri beğeniyoruz. Türkiye'nin adımlarını izleyebiliriz. İslamcı olmayan bir ülkede, bir İslam hareketi olarak çalışıyorlar. Yemen'in geleceğinde tek birşey geçerli olacak, o da özgürlük!

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler