HABER

Türkiye'de Otizm tehlikesi artıyor uyarısı

ANKARA (ANKA) - Otizm Platformu, Birleşmiş Milletler'in tüm dünyada "Otizm Bilinirlik Ayı" ilan ettiği Nisan ayından başlayarak, otizmle ilgili bilinçlendirme ve tanıtım kampanyalarına başlıyor. Platform ilk olarak hazırladığı Otizm Bildirgesi ile devlet ve kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarına başlarken, Türkiye'de artan otizmi tehlikesine de dikkat çekti.

Türkiye'deki otizm alanında çalışmalarını sürdüren 14 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek kurduğu Otizm Platformu 2 Nisan'ın "Dünya Otizm Günü" ilanı nedeniyle, otizmle ilgili bilinçlendirme ve tanıtım kampanyalarına başlıyor. Platform bu amaçla Otizm Platformu Bildirgesi'ni 2 Nisan'dan itibariyle devletin ilgili birimlerine ve kamuoyuna sunmaya başladı. Bildirge'de otizmin nasıl bir hastalık olduğu ve belirtileri anlatılırken, tedavi yöntemleri de açıklanıyor. Bildirgede, tüm dünyada tanılama bilimselliği kabul edilmiş gelişim değerlendirme ve ölçme kriteri olarak kullanılan DSM- IV ölçütlerine göre her 150 çocuktan birinin otizmden etkilenmiş olduğu kaydedilirken, Türkiye'de de 450 bin kişinin otizmli olduğunun tahmin edildiğine dikkat çekildi. Bildirgede Türkiye'de son dönemde otizm tehlikesinin arttığı uyarısında bulunuldu.

-"DEVLET DESTEĞİ İLE EĞİTİM 20 SAATE ÇIKARILSIN"-
Otizm Platformu, bildirge ile otizm tanısı alan çocuklara yoğun özel eğitim verme konusunda Türkiye'deki önemli yetersizliklere dikkat çekerken, öncelikle Türkiye'de otizm konusunda devlet nezdinde her türlü kararın tartışıldığı ve alındığı ortam ve süreçlere dahil olmayı amaçlıyor. Platform, bildirge ile dünyada bilimsel olarak erken yaştaki çocuk için kanıtlanmış yoğun eğitim süresinin haftada 40 saat iken, Türkiye'de devlet desteği ile 10 saatlik eğitim alındığına dikkat çekiyor. Platform, Türkiye'de devlet tarafından aylık 10 saatlik eğitim desteğinin en az 20 saate çıkarılmasını istiyor.

-"OTİZM KONUSUNDA DONANIMLI YETERLİ ÖĞRETMEN YOK"-
Otizm Platformu bildirgede Türkiye genelinde devlet okullarında sadece 2 bin 114 otizmli çocuğun eğitim aldığını bildirirken, Türkiye'de, otizmli çocuklara eğitim ve terapi verecek donanımda ve yeterli sayıda öğretmen bulunmadığını belirtiyor. Platform, bu durumun üniversitelerde yeterli sayıda program ve öğretim üyesi bulunmamasından kaynaklandığını kaydediyor. Platform bu anamda Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ü göreve çağırdı.

Platform bu aydan itibaren devlet ve kamuoyunu otizm konusunda bilinçlendirme çalışmalarına devam edecek. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler