HABER

"Türkiye'deki kutuplaşma artıyor"

"Türkiye'deki kutuplaşma artıyor"

WASHİNGTON (ANKA) – ABD Atlantik Konseyi Başkan Yardımcısı Frances G. Burwell, ABD Stratejik Etüdler Enstitüsünce yayınlanan yeni raporda Türkiye'deki iç politikada kutuplaşmanın arttığını, çoğu gözlemcilerin de kutuplaşmanın geniş ve artmakta olduğu konusunda hem fikir olduğunu kaydetti.

Frances G. Burwell, Stratejik Etüdler Enstitüsünce yayınlanan "ABD-Türkiye İlişkilerinin Evrimi" başlıklı yeni raporda ABD-Türkiye ilişkilerinin yeniden inşa edilmesi konulu yazısında ikili ilişkilerin "kritik" bir aşamada bulunduğunu savunurken Türkiye'deki iç politikadaki "artan bölünmelere" dikkat çekti.

Kuzey Irak'taki PKK varlığı ve "Ermeni soykırımı" tasarısının geçen yıl ilişkilerde yarattığı ciddi sıkıntıları anımsatan Burwell, Soğuk Savaşı'nın sona ermesi ile yaratılan durumun olumsuz etkilenen Türk-Amerikan ilişkilerinin henüz toparlanmadığını, Washington ve Ankara'nın yenilenmiş bir ortaklığın temelini henüz kuramadığını öne sürdü.

Türkiye-ABD'deki ilişkilerdeki gerginliklerin, "Türkiye'deki iç politikadaki kutuplaşmanın giderek arttığı bir döneme denk düştüğünü" kaydeden Burwell, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türkiye, üç askeri darbe ve 1997 yılında sözde ‘post modern darbe'yi yaşamış olduğu için iç siyasi krizlere yabancı değil. Darbeler dönemi, geçmişte kaldığı gibi görünürken Türk siyaseti gözlemcileri, genel olarak ülkedeki bölünmelerin geniş olduğu ve arttığı konusunda hem fikir. Ancak bu kutuplaşmanın niteliği konusunda farklı görüşleri var. Bu bölünme, Türkiye'nin geleneksel laik eliti ile giderek güçlenen, kökleri İslam'da olan AKP arasında mı? Yada Türk demokrasisini reform etmeyi ve modernleştirmeyi amaçlayanlar ile Avrupa ivmesine artan bir biçimde direnen milliyetçi güçlerin bir karışımı arasında mı?"

Burwell, AKP liderliğinin partiyi Alman Hristiyan Demokrat Partisine benzetmesine karşın, AKP'yi eleştirenlerin birçoğunun "Tırmanan İslamlaşmadan korktukları"nı belirtti.

-"YENİ BİR TÜRKİYE-ABD ORTAKLIĞINA İHTİYAÇ VAR"-

Frances G. Burwell, Türkiye'nin iç istikrarı ve AB üyeliği için daha olumlu bir ABD-Türk ortaklığına ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. "ABD-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin iç gelişmesi ve potansiyel AB üyeliği, ayrılmaz bir biçimde birbiriyle bağlıdır" diyen Burwell, Türkiye ile ABD arasında en zorlu konuyu PKK'nın Kuzey Irak'taki faaliyetlerine son verilmesinin oluşturduğu belirtirken de bu çerçevede TSK tarafından son dönemde düzenlenen hava operasyonları ile kara harekatına dikkat çekti.

-"ABD TÜRKİYE'DEKİ BARIŞMAYI TEŞVİK ETMELİ"-

Burwell, ikili ilişkilerinin yeniden yola konulması için AB tarafından atılmasını istediği adımlar özetle şöyle:

"-ABD hükümeti, PKK sorununu etkin bir biçimde ele almalı. PKK'nın sızmalarının önlenmesi için Kuzey Irak'daki Kürtleri Türk hükümeti ile birlikte çalışmaya itmeli. ABD ayrıca, Türk hükümetini, terör eylemlerine karışmayan Türkiye'deki Kürtler ile uzun vadeli bir "barışma süreci"ni başlatmaya teşvik etmeli.
-ABD hükümeti, Türkiye ile Ermenistan'ın barışmasını cesaretlendirmek için ellerinden gelenini yapmalı.
-İkili ekonomik ilişkiler güçlendirilmeli.
-ABD, Kıbrıs sorununun çözümlenmesi konusunda daha aktif bir rol almalı."

En Çok Aranan Haberler