AFYONKARAHİSAR (İHA) - Türkiye'nin yumurta borsası olarak bilinin Afyonkarahisar'ın Başmakçı İlçesi'ndeki üreticiler, kuş gribi vakalarının ardından tüketimdeki düşüş sebebiyle zor günler yaşıyor.
İki milyon adet kanatlı hayvanın bulunduğu, haftalık 5 milyon adet de yumurta üretiminin yapıldığı Başmakçı İlçesi'ndeki üreticiler, devletten acil yardım bekliyor. Bir zamanlar bin 500 kişinin faal olarak yumurta üretimi yaptığı ilçede, şu anda ise sadece 62 üretici faaliyetlerini sürdürüyor. Son bir haftadır yumurta satışları tamamen dururken, 5 milyon adet yumurta soğuk hava deposunda kaderine terk edildi.
Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Başkanı Muhammet Şentürk, sektörün çöktüğünü belirterek, "Millete hak veriyorum. Çünkü herkes akşam kuş gribi ile yatıp, sabah kuş gribiyle kalkıyor. Ama bizim yumurtamız köy yumurtası değil, kültür tavukçuluğu yumurtasıdır. Başmakçı İlçesi ve çevresinde bugüne kadar kuş gribi hastalığı görülmedi ve duyulmadı. Yumurtamız doğaldır ve kuşlarla irtibatlı kümesimiz yoktur. Sektör çökmüş durumda. İstanbul Rami'de, Ankara'da ve Antalya'da günde 1 milyon adet satan bayilerimiz vardı. Dün bir bayi ile görüştüm. Bir günde sadece 100 koli yumurta satmış. Elektriklerimiz kesildi. Tavuklarımızın önüne yem veremez duruma geldik. Hammadde alacak para bulamıyoruz. 1 hafta sonra tavuk intiharları, ondan önce de üretici intiharları başlayacak" dedi.
Başmakçı Yem Fabrikası (BAŞ-YEM) Müdürü Veteriner Hekim Faruk Aktaş ise fabrika bünyesinde bulunan tavuk çiftliklerinde günlük 100 bin adet yumurta üretimi yaptıklarını söyledi. Aktaş, "Kuş gribi hastalığından sonra satışların durma noktasına gelmesi, sektörümüzü batma noktasına getirdi. Kümeslerimizin dışarıyla bir teması bulunmamaktadır. Tamamen hijyenik şartlarda üretilen yumurtaların tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Eğer devlet sektöre acil olarak müdahale etmezse, 2 ay sonra yumurtayı eczanelerden şifa niyetine alıp yiyeceğiz" şeklinde konuştu.
1991 yılından bu yana tavukçuluk sektörünün içinde olduğunu söyleyen Murat Kılıçarslan, yumurtacılığın durma noktasına geldiğini belirterek, "Yumurtaları pazarlayamıyoruz, tavukları satamıyoruz. Çok zor durumdayız. Hükümetten beklentimiz tavukçuluk sektörüne destek vermesidir. Şu ana kadar olan zararım 25 milyar lira" diye konuştu.
Yumurta üreticisi Ramazan Kök de zor durumda olduklarını, ne yapacaklarını bilemediklerini ve devletten acil yardım beklediklerini söyledi.