HABER

Türkiye'ye 911 modeli

İzmir'de, İl Sağlık ve Emniyet Müdürlükleri ile itfaiye ekipleri arasında acil durumlarda veri transferi sağlayacak ortak yazılım çalışması başlatıldı.

İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte hizmet veren 112 ekiplerinin Soma'daki maden faciası sonrasında, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde ve Türkiye'nin diğer bölgelerinde ihtiyaç durumunda başarılı hizmetler verdiğini belirtti.

İzmir'deki 90 istasyonda acil çağrı durumlarında en kısa sürede olay yerine ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Türkyılmaz, kırsalda 30, kentte 10 dakika içinde olay yerine gitmeyi amaçladıklarını ve bu hedeflerini de yüzde 90 oranında gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Çalışmaları diğer kurumlarla koordinasyon halinde gerçekleştirmeyi istediklerini de aktaran Türkyılmaz, bu amaçla İzmir Emniyet Müdürlüğü ile ortak çalışma yürüttüklerini kaydetti.

-İtfaiye de dahil olacak

Tüm acil durumlarda ortak yazılım kullanımı konusunda İzmir'de de ön hazırlık olduğunu söyleyen Bediha Türkyılmaz, şöyle konuştu: "Sağlık Bakanlığı ortak numara çalışması başlatılan illerdeki durum ve faydası konusunda değerlendirme yapacak. Biz ilimizde Emniyet Müdürlüğü ile ortak yazılım kullanıyoruz. İtfaiye de bu çalışmaya dahil olacak. Emniyet, sağlık, itfaiyeyi aynı mekanda değil ama aynı yazılımda bir araya getirecek yazılımı oluşturduk, bugün yarın devreye girecek. Trafik kazası ihbarı bize ulaştığında emniyete bir tuşla aktarılıyor. Kişinin tekrar polisi aramasına gerek kalmıyor. İtfaiye ekiplerinin çalışması da yazılımın bir ara yüzüyle birleştirilebilir. Kaza sonrasında ekiplerimizi arayan bir kişi araçta sıkıştığını söylüyorsa ve aracın kesilmesi söz konusuyla itfaiye de gidecek."

-Gereksiz çağrılar için bir uyarı daha

112 ekiplerinin daha verimli çalışması için vatandaşlara da görev düştüğünü hatırlatan Türkyılmaz, gelen çağrılardan ancak yüzde 5'inin gerçek ihtiyaçları bildirdiğine işaret etti. Zor durumdaki vatandaşlara hizmet vermek istediklerini vurgulayan Türkyılmaz, şöyle devam etti:

"Bizi çağıran vatandaşın zorda olduğuna inanmak istiyoruz. Bize diyelim ki 300 bin çağrı oldu, bu 300 bin çağrının ancak yüzde 5'i kadar bir oran gerçek çağrıdır. Bazıları ekibi çağırıyor ama durumu kritik değil. Biz ona bile razı olduk. Ona bile sormamız lazım, daha fazla ihtiyacı olanlar varken neden ambulansı işgal ediyorsun diye. Dalga geçenler, arkadaşlık teklif edenler, sözlü tacizde bulunanlar da var. Bu çağrıları mahkemeye taşıdığımız durumlar oluyor. Tekrar söylüyorum ki 112 servisimiz acil vakaya müdahale edecek, acil hastayı sağlık kurumuna taşıyacak bir kurumdur. Bu sistemimizi lütfen dalga geçmek için, telefon hattını denemek için meşgul etmeyelim."

Türkyılmaz, ayrıca yurt dışından acil sağlık ekiplerini Urla'daki tesislerde ağırlayarak eğitim verdiklerini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler