HABER

Türkiye'ye insan hakları eleştirisi

LONDRA (İHA) - İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'yi 4 konuda eleştirdi. Türk hükümetinin son zamanlarda insan hakları reformlarında kaydettiği önemli ilerlemeye rağmen, "ifade ve toplanma özgürlüğü, işkence ve yerlerinden edilen kişilerin durumuyla" ilgili 4 ana konudaki sicilini düzeltmesi gerektiği bildirildi. Kuruluş, eleştirilerine karşın Türkiye'de işkenceyle mücadelede ilerleme sağlandığını kaydetti.

Geçen hafta önde gelen uluslararası insan hakları kuruluşlarıyla birlikte Türkiye'ye davet edilen ve Adalet, İçişleri ve İnsan Hakları bakanlarıyla görüşen örgüt temsilcileri; dört ana konuda acil ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurguladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden dün yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin katılım müzakerelerini başlatmak konusunda vereceği karara 6 ay kala, Türkiye'nin, geçen hafta tarihi önemde 2 ilerleme kaydettiğine dikkat çekildi.

Bu bağlamda Kürtçe de dahil, azınlık dillerinde ilk kez televizyon yayını yapıldığını, ayrıca cezaevinde bulunan 4 Kürt milletvekilinin serbest bırakıldığını hatırlatan örgüt, son 2 yılda da idam cezasının kaldırılması ve işkencenin azaltılması konularında önemli ilerleme sağlandığını bildirdi.

Örgütün Türkiye araştırmalarından sorumlu yetkilisi Jonathan Sugden, "Türkiye'nin bu hızını koruyabilmesi ve daha fazla cesur adımlar atabilmesi halinde, Haziran ayının, ülkedeki insan hakları için dönüm noktası olabileceğini" söyledi. "Türk vatandaşları, şiddeti içermeyen görüşlerinden dolayı hapse atılmaya ya da hapisle tehdit edilmeye devam edildiği sürece, ifade özgürlüğü alanında olumlu bir değerlendirme yapmanın mümkün olmadığını" vurgulayan örgüt, Milli Gazete'de yazdığı bir makale nedeniyle çarptırıldığı 15 aylık hapis cezasını çekmekte olan gazeteci Hakan Albayrak'ı, buna örnek gösterdi. Örgüt, düşünce suçundan mahkumiyeti, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ters düştüğü için Albayrak'ın serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları İzleme örgütü, Türkiye'de tutuklulara getirilen hukuki korumanın pek çok AB üyesinden iyi olmasına rağmen, geçen yıl işkence ya da kötü muameleye uğrayan 340 kişinin tedavi görmek için başvuruda bulunduğunu da bildirdi. "Bu da, polis ve jandarmanın, reformları uygulamada başarısız olduğunu gösteriyor" diyen örgüt, uygulamanın aktif biçimde denetlenmesini istedi.

En Çok Aranan Haberler