HABER

Türkiye'ye insan hakları eleştirisi

LONDRA (İHA) - İnsan hakları izleme örgütü Human Rights Watch, Türkiye'de insan haklarının durumunu irdeleyen bir rapor yayımladı. Rapor, son yıllarda Türkiye'nin işkence ve kötü muameleyle mücadele konusunda çok önemli adımlar attığına işaret ediyor.

İşkenceye karşı sıfır hoşgörü politikasının ve işkenceye karşı yasal olarak getirilen sınırlamaların önemli bir aşama olduğu belirtiliyor ve Türkiye'nin yasalarının, yapılan düzenlemelerin ardından, birçok Avrupa ülkesinden çok daha ileri bir noktaya taşındığı ifade ediliyor. Ancak raporda yasalar çıkmış olsa da, uygulamada hala eksiklikler bulunduğu ve denetimlerin yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Örgütün Londra bürosundan Jonathan Sugden, Türkiye'deki işkence olaylarının yıllar içinde ciddi bir düşüş gösterdiğini ancak daha atılması gereken adımların olduğunu ifade etti. Jonathan Sugden, 1994 yılında, Uluslararası Af Örgütü için çalıştığı dönemde, neredeyse her hafta birinin gözaltında öldüğünü söyledi. Sugden, şimdi Türkiye'de gözaltındaki ölümlerin sayısının sıfıra yaklaştığını ve bundan memnuniyet duyduklarını da belirtiyor.

Başbakanlık'a bağlı olan İnsan Hakları Başkanlığı'nın açıkladığına göre, bu yılın ilk 4 ayı içinde 50 işkence ve kötü muamele şikayeti yapılmış. İnsan Hakları Derneği yaklaşık 700 vak'a olduğunu belirtiyor.

Sugden'e göre, bu rakamlar çok sayıda ölümlerin yaşandığı 1990'lı yılların başlarıyla kıyaslanamaz. Fakat Sugden, işkencenin hala genel bir uygulama olduğunu gördüklerini ve hükümetin bunu tamamen yok etmek için elinden geleni yapmak zorunda olduğunu ifade etti.

İŞKENCEYLE MÜCADELEDE YAPILMASI GEREKENLER
İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetin işkenceyle mücadele için yapması gerekenleri 3 aşlık altında topluyor. Öncelikle, karakollarda savcılar ve valilikler tarafından yapılan denetimlerin metod ve sonuçlarının kamuoyuna açıklanması tavsiyesinde bulunulur. İkinci olarak, sağlık örgütlerinden ve barolardan bağımsız denetimcilerin karakollara habersiz ziyaretlerde bulunmasının teşvik edilmesi isteniyor. Son olarak da, hükümete ya da sivil toplum örgütlerine bildirilen her işkence iddiasına bakanlık düzeyinde bir yanıt verilmesinin sağlanması tavsiye ediliyor.

Jonathan Sugden, hükümetin işkenceyle mücadele konusunda ciddi olduğunu göstermesi gerektiğini söyledi. Sugden, "İşkenceye karşı sıfır hoşgörü politikasını açıkladılar. Eğer bunda gerçekten ciddilerse, sadece yasaları geçirip, bunların kendiliğinden uygulanmasını bekleyemezler" dedi. Raporda Avrupa Komisyonu'nun 6 Ekim'de yayımlayacağı ilerleme raporuna da değiniliyor. Türkiye'nin insan hakları konusunda attığı adımların Kopenhag kriterlerini karşılamadığı ve komisyonun raporunda Türkiye'de işkencenin hala varolduğunu belirtmesinin beklendiği ifade ediliyor.

Jonathan Sugden, Türkiye'nin adaylığından memnun olmayan kesim karşısında Komisyonun, Türkiye'de halen yüzlerce işkence ve kötü muamele iddiaları varken, "Bu ülkede insan hakları artık bir sorun değildir" demesinin çok zor olduğunu belirtti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler