HABER

UAÖ'den AB'ye "silah kontrolü" çağrısı

LONDRA (İHA) - Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Birliği ülkelerine "silah ihracatıyla ilgili düzenlemelerini sertleştirmeleri" çağrısında bulundu.

Af Örgütü, Avrupa Birliği ülkelerine, silah ihracatı konusunda yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Örgüt, ihracatı yasaklanmış olan bazı silahların, kontrol süreci atlatılarak yayıldığını; Avrupa Birliği'nin genişlemesiyle, durumun daha da kötüleşmesinin beklendiğini açıkladı. Avrupa Birliği'nin silah ihracatı konusundaki düzenlemeleri, kağıt üzerinde yeterli görülebilir. Bu düzenlemeler uyarınca, uluslararası ambargo uygulanan ve bölgesel ya da iç çatışmalara sahne olabilecek ülkelere silah ihracı yasaklanıyor.

Sivillere karşı baskı uygulamakta kullanılabilecek, suçluların ya da terör örgütlerinin eline geçebilecek silahların ihracı da mümkün değil. Ancak Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan ayrıntılı raporda, yasal düzenlemelerdeki boşluklar nedeniyle, silah ihracı üzerindeki kısıtlamaların uygulanamadığı belirtiliyor. Raporda, ihracatın sıkı şekilde denetlendiği ancak aynı titizliğin nakliyede hiç gösterilmediği belirtiliyor. Avrupa'daki üreticilere uygulanan kısıtlamalar, aynı tür silahları birlik sınırları dışında aynı ruhsatla üreten şirketler için geçerli değil. Örneğin Fransa, Nepal'e saldırı helikopteri satmıyor; ancak bu satışı yapabilen bir Hindistan şirketine üretim ruhsatı veriyor. Ayrıca Avrupa şirketleri, montajı yapılmış silahları satmıyor. Silah parçaları ve yedek parça satışında böyle bir sınırlama bulunmuyor. Birlik üyesi Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri'ne silah parçaları satabiliyor. Amerikan şirketleri de, montajı yapılmış silahları Avrupa Birliği düzenlemelerine bağlı kalmadan ihraç edebiliyor.

İtalya, askeri tüfeklerin ihracatını sınırlıyor. Sivil kullanım için üretilen tüfeklerde bu tür bir kısıtlama uygulamıyor.

Avrupa Birliği, silah üretimi ve ihracatı konusundaki düzenlemeleri, yakın zamanda yeniden değerlendirecek. Af Örgütü, değerlendirmenin kapsamlı ve danışılarak yapılması çağrısında bulunuyor.

Örgüt, yaptığı uyarıda, Avrupa Birliği'nin yeni üyelerinin büyük miktarda silah ihracatı yaptığına dikkat çekerek, eski üyelerin bu konuyu ne kadar ciddiye aldıklarını göstermeleri gerektiğini, aksi takdirde alınacak önlemlerin silah üreten ve ihraç eden ülkeler tarafından ciddiye alınmayacağını belirtiyor.

En Çok Aranan Haberler