ANTALYA (İHA) - Üfürümlerin şiddetlerine göre 6 dereceye ayrıldığını belirten Dr.Tülümen, Masum üfürümün duyulması normaldir bir kalp hastalığına ya da damar rahatsızlığına bağlı değildir. Bütün çocuklarda belirli dönemlerde meydana gelebilir. Genellikle 2-7 yaş arası çocuklarda sıklıkla duyulmasına karşın her yaşta saptanabilir.
Genellikle üfürüm ateş, kansızlık ve heyecan gibi kalbin hızlı çalışmasına neden olan durumlarda duyulabilir. Buna fizyolojik üfürüm veya masum üfürüm denir dedi. Takip altına alınması gereken kalp üfürümleri de olduğunu belirten Özel Medline Antalya Hastanesinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, şunları söyledi: Bazıları kendiliğinden iyileşir, ancak bazıları tıbbi ya da cerrahi tedavi gerektirebilir ve daha da kötüleşebilir. Kalp hastalığına bağlı üfürümleri olan çocukların çoğunda morarma, beslenirken çabuk yorulma, sık nefes alıp verme, aşırı terleme, kilo alamama, büyüme geriliği, sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları (pnömoni), nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma, çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi yakınmalar bulunabilir. Bu tür yakınmaları olan çocuklar vakit geçirilmeden bir doktora götürülmelidir. Bazı çocuklarda kalp hastalığı olmasına karşın üfürüm dışında bir şikâyet bulunmayabilir.
ÜFÜRÜM TANISI NASIL KONULUR?
Üfürüm doktorun muayene sırasında steteskop ile kalbi dinlemesi sırasında duyulduğunu ifade eden Dr. Tuğçe Tülümen, sözlerini şöyle sürdürdü: Her üfürümün kendine has özellikleri vardır ve bu özelliklere göre üfürümün hangi tip üfürüm olduğu (masum üfürüm olup olmadığı) genellikle anlaşılır. Gerekli görüldüğü durumlarda muayeneye ek olarak elektrokardiyogram (EKG), göğüs filmi ve ekokardiyogram (EKO: kalp ultrasonu) gibi tetkikler ile üfürümün nedeni kesin olarak saptanabilir."
Masum üfürümün tedavi gerektirmediğini, çocukların serbestçe koşup oynayabildiklerine dikkat çeken Dr. Tuğçe Tülümen, şunları söyledi: "Çocuklar büyüdükçe üfürümün şiddeti genellikle azalır veya tamamen kaybolabilir. Sportif faaliyetlere katılmalarında herhangi bir sorun yoktur"
Anormal kalp üfürümlerinin daha ciddi olduğunu vurgulayan Dr. Tuğçe Tülümen, sözlerine şöyle devam etti: Çocuklarda anormal üfürümlere genellikle doğuştan gelen kalp hastalıkları neden olur. Kalpte delik ya da kardiyak şant, kalp kapakçığı anormallikleri, romatizmal ateş, kalp iç zarı iltihaplanması (endokardit), kapakçık kireçlenmesi (kapakçık kalsifikasyonu) ve mitral kapak kayması anormal üfürümlere neden olur. Yetişkinlerde, anormal üfürümler çok sıklıkla sonradan edinilmiş kalp kapakçığı sorunları yüzündendir. Anormal üfürümlerin tedavisi rahatsızlığa sebep olan nedene bağlı değişiklik gösterir. Tedavi doktorun teşhisinin ardından ilaç veya cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilir.