HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ülkeleri ile Türkiye arasında köprü görevi üstleniyorlar

Dünyanın farklı coğrafyalarından eğitim için Türkiye'yi tercih eden yabancı uyruklu öğrenciler, ülkeleri ve Türkiye arasında köprü görevi üstleniyor - Uluslararası öğrenciler, Türkiye'de çeşitli burs ve eğitim olanaklarından faydalanabiliyor - Öğrenciler, üniversite eğitiminin yanı sıra ortaöğretim için de Türkiye'yi tercih edebiliyor - Ortaöğretim eğitimine Türkiye'de devam etmek isteyen öğrenciler, TDV bursuna başvurabiliyor

ZUHAL DEMİRCİ - Dünyanın farklı coğrafyalarından eğitim için Türkiye'yi tercih eden yabancı uyruklu öğrenciler, kendilerine sunulan çeşitli burs ve eğitim olanakları sayesinde aldıkları eğitimle ülkeleri ve Türkiye arasında köprü görevi üstleniyor.

AA muhabirinin Uluslararası Öğrenci Dernekler Federasyonundan (UDEF) aldığı bilgiye göre, dünyanın dört bir yanından ortaöğretim ve üniversite eğitimi için Türkiye'yi tercih eden öğrenciler çok çeşitli eğitim ve burs olanaklarına sahip.

Kendilerine sunulan eğitim ve burs olanaklarıyla ortaöğretim veya üniversite eğitimi için Türkiye'yi tercih eden uluslararası öğrencilerin sayısı her geçen gün artıyor.

Ortaöğretimine Türkiye'de devam etmek isteyen uluslararası öğrenciler, Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) sağladığı burs veya kendi imkanlarıyla Türkiye'de eğitim görebiliyor.

TDV bursu, vakfın ve Din Eğitimi Genel Müdürlüğünün
anlaşmalı olarak yurt dışından Türkiye'ye öğrenci getirerek uluslararası imam hatip liselerinde eğitim verme projesini kapsıyor.

Bu programa sadece ortaokuldan mezun olup, lise dönemini tamamlamamış ve yaşı da lise dönemini geçmemiş öğrenciler başvuru yapabiliyor. Başvurular, Türkiye burslarının sitesinden yapılıyor ve istenilen evraklar sisteme internet üzerinden yükleniyor.

Başvurular, ilgili kurumun uzmanları tarafından incelendikten sonra mülakata
katılma hakkının doğup doğmadığı öğrencinin başvuruda belirtmiş olduğu mail adresine gönderiliyor.

Mülakata katılma hakkı kazanan öğrenciler, TDV'nin belirlediği tarih ve mekanda uzmanlar tarafından yüz yüze yapılan mülakatlara katılabiliyor. Mülakattan
olumlu yanıt alan öğrenciler, Türkiye'nin farklı illerinde bulunan uluslararası imam hatip liselerinin birinde eğitim alma hakkı kazanıyor.

Başvuru aşamalarının sonuçlarının tamamı öğrencilere mail yoluyla
duyuruluyor. TDV bursu almaya hak kazanan öğrencilerin, her sene ülkelerine gidiş-dönüş uçak bileti,
barınma, okul masrafları ve aylık bursları vakıf tarafından karşılanıyor.

Uluslararası öğrenciler, TDV bursunun yanı sıra kendi imkanlarıyla da Türkiye'de ortaöğretim eğitimi alabiliyor.

Türkiye'de bulunan ya da burada yaşamakta olan
ailelerin çocukları, resmi oturma izniyle herhangi bir liseye kayıt yaptırabiliyor. Geçici Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası 99 ile başlayan öğrenciler başvuru esnasında herhangi bir sorun yaşamazken, kimlik numarası 99 ile başlamayan öğrenciler de öncelikle turistik oturma iznine başvuru yapabiliyor ve akabinde liseye
kaydını yaptırabiliyor.

- Uluslararası öğrencilerin üniversitelere başvuru süreci

Türkiye'de üniversite eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenciler, Türkiye Bursları, YÖS (Yabancı Öğrenci Sınavı), üniversitelerin uluslararası kontenjanı ile bazı kurumların anlaşma yaptığı üniversitelerin yanı sıra özel üniversitelere başvuru yapabiliyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) sağladığı Türkiye Burslarıyla eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler, başvurularını ülke, lisans ve lisansüstü tarihlerine göre 3 farklı dönemde
yapabiliyor. Bu takvim, genellikle kasım ayında açıklanıyor.

Türkiye Burslarından yararlanmak isteyen öğrencilerin başvuru dönemlerini dikkatle takip etmesi önem taşıyor. Başvurular, https://turkiyeburslari.gov.tr/ sitesinden farklı dillerde yapılabiliyor. Not
ortalaması 70 olmayan öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınmıyor.

İnternetten başvuru
yapan öğrencilerin, belgelerini istenilen şartlara uygun şekilde yüklemesi gerekiyor. Aksi
takdirde sistem başvuruyu otomatik olarak reddediyor. Evrakları istenildiği şekilde yükleyen öğrenciler gerekli şartları taşıması durumunda birinci aşamayı geçip mülakata katılma hakkı kazanıyor.

Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ile Türkiye'de eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler de her üniversitenin kendi hazırladığı YÖS sınavına başvuru yapabiliyor.

YÖS sınavı yapmayan üniversiteler, çeşitli üniversitelerin YÖS sınavını da kabul edebiliyor. Her üniversitenin YÖS sınavı farklı tarihlerde gerçekleştiği için öğrenciler, farklı üniversitelerin YÖS sınavına girme imkanına sahip.

Genelde IQ,
Matematik ve Geometri alanlarından soruların yöneltildiği sınavda bazı üniversiteler bu derslerin yanı sıra Biyoloji, Fizik ve Kimya gibi alanlardan da öğrencilere soru yöneltebiliyor.

Bu sınavın sonucuyla
üniversiteye başvuru yapan öğrenciler, üniversiteyi kazandığı takdirde eğitim masraflarının tamamını kendisi karşılıyor.

- Üniversitelerin uluslararası kontenjanı

Türkiye'deki bazı üniversiteler uluslararası öğrencileri diploma
notunu esas alarak kabul ediyor. Öğrenciler, gerekli evrakları üniversitenin sitesine yükleyerek başvuruda bulunabiliyor. Üniversitenin değerlendirmesi
sonucu olumlu cevap alan öğrenciler, kesin kayıt yaptırma hakkı kazanıyor.

Üniversitelerin uluslararası kontenjanından faydalanan yabancı öğrenciler, masraflarının tamamını kendisi karşılıyor. Kurumların anlaşma yaptığı üniversitelere başvuru ve eğitim masrafları ise devletlerin
ya da kurumların anlaşmasına ve kurum ile öğrenci arasındaki anlaşmaya bağlı olarak ilerliyor.

- Özel Üniversiteler

Uluslararası öğrenciler, devlet üniversitelerinin yanı sıra özel üniversitelere de başvuru yapabiliyor. Öğrenciler, diploma
notu, okumak istediği alana yönelik ilgi ve bilgisiyle özel üniversitelerden çeşitli oranlarda burs da alabiliyor.

- Vize işlemleri

Uluslararası öğrencilerin vize işlemleri geldikleri ülkeye göre değişiklik gösteriyor.

Vizeden muaf olan ülkelerden gelen öğrenciler, Türk büyükelçiliklerinden eğitim
vizesi almadan Türkiye'ye gelebiliyor.

Türkiye'nin vize talep ettiği ülkelerden gelen öğrenciler ise bulundukları ülkedeki Türk büyükelçiliğine vize başvurusunda bulunabiliyor. Vize alan öğrencilerin, Türkiye'ye geldikten sonra vizeye uygun ikamete başvurusu yapması gerekiyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler