HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uludere raporunda derin çelişki

Uludere Alt Komisyonu’nun hazırladığı raporda, 34 kişinin yaşamını yitirdiği bombardımana ilişkin Genelkurmay’ın bilgi yazısı ile MİT’in bildirdikleri arasındaki derin çelişki dikkat çekti

Uludere raporunda derin çelişki

TBMM Uludere Alt Komisyonu, 28 Aralık 2011’de 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere olayına ilişkin raporunu tamamlarken, devlet birimlerinin Meclis’e gönderdiği belgeler birçok çelişkiyi ve belirsiz noktayı ortaya koydu. Genelkurmay Başkanlığı, istihbarat bilgileri ile görüntülerin grubun terörist olduğu değerlendirmesini desteklediğini savunurken, MİT, terörist sızması bilgisini askerlerle paylaşmadıklarını kaydetti. MİT, Uludere saldırısından haberdar olmadıklarını, konuya ilişkin olarak ertesi gün 09.35’te, “genel mahiyette bir içerikle bilgi ulaştığını” belirtti. İçişleri Bakanlığı raporunda ise bu süreçte MİT’ten Genelkurmay’a 7 istihbarat bilgisi gönderildiği kaydedildi. Askeri kaynaklar ise Uludere olayı öncesinde bölgedeki terörist faaliyetlere yönelik “Yıldız Operasyonu” yürüttüklerini ve top atışı gerçekleştirdiklerini, daha sonra hava sahasının kapatıldığını ve Diyarbakır’dan uçakların havalandığı bilgisi gelmesi üzerine bölgeden çekildiklerini kaydetti.

[

](https://twitter.com/HaberMynet)

‘Görüntülere göre terörist’

Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla TBMM Uludere Komisyonu’na gönderdiği yazıda, Uludere saldırısının nasıl geliştiği anlatıldı.

Genelkurmay yazısında şu bilgiler yer aldı:

“1- 2 Ocak 2009 tarihli Başbakanlık Genelgesi gereği oluşturulan kurumlararası koordinasyon mekanizması aksaksız olarak çalışmaktadır.
2- Olay öncesi alınan istihbaratın tamamı milli kaynaklardan (devletin ilgili kurumlarından) elde edilmiştir.
3- Kış başında olmasına karşın hareketlilik artmış olup, Günyazı ve Ortasu köylerine PKK‘nın eleman gönderdiği tespit edilmiştir.
4- 30 istihbarat bilgisi alınmıştır.
5- Yapılacak değerlendirmede bu olayın terör faaliyetlerinin yoğun olduğu bir dönemde bölücü terör örgütünün yoğun olduğu sınır ötesinde olduğu değerlendirilmelidir.
6- Olay günü gruba ait ilk görüntüler insansız hava aracından, bölücü terör örgütünün Putelman ve Keşan kampları arasında, Nevolakin Kampı bölgesinden alınmıştır.
7- Haftanin bölgesinde çok sayıda terörist toplandığı ve Uludere sınır hattındaki, karakol ve üst bölgelerine karşı eylem arayışı içinde oldukları yönünde değişik kurumlardan alınmış istihbarat ve duyumlar, tespit edilen görüntüler terör örgütü mensubu olduğu değerlendirmesini desteklemiştir.
8- Harekât; Türk Silahlı Kuvvetleri’ne verilen görev ve yetkilerle, konulmuş kurallara uygun olarak, sınır ötesi harekat karar mekanizması dahilinde icra edilmiştir.”

MİT: Askerle paylaşmadık

MİT ise TBMM’ye gönderdiği yazıda, MİT Uludere olayının gerçekleştiği tarihte terörist bir grup tarafından sınırdan sızma olacağı ve Fehman Hüseyin’in telsiz kestirmesinin grup içinden alındığı yönünde herhangi bir bilginin askeri birimlerle paylaşılmadığını kaydetti. MİT TBMM’ye gönderdiği yazıda Uludere bombalamasının ertesi günü saat 09.35’te, “genel mahiyette bir içerik ulaştığını” açıkladı. MİT’in TBMM’ye gönderdiği yazıda şu ifadeler yer aldı:
“1- Müsteşarlığımızın taşra ünitelerinden (bağlı Bakanlık ve Müdürlüklerden) söz konusu olaya ilişkin olarak 28.12.2011 tarihinde intikal etmiş bir bilgi bulunmamaktadır. Bahse konu olaya ilişkin ilk resmi bilgi müsteşarlığımıza 29.12.2011 günü saat 09.35 itibarıyla genel mahiyette bir içerikle ulaşmıştır.
2- Bölgede İHA tarafından görüntü alınmasından ve sınır hareketliğinden Müsteşarlığımızın ve bölge birimlerimizin herhangi bir bilgisi bulunmamaktadır.
3- Mezkzr olaya ilişkin İHA görüntülerinden müsteşarlığımızın bilgisi bulunmamaktadır.
4- Müsteşarlığımız kayıtlarında ve ilgili birimlerimizde bahsedilen tarih ve saatte bir kaçakçı grubunun bölgeden geçiş yapacağı yönünde herhangi bir bilgi veya tespit bulunmamakta olup olay tarihinde sınırı geçen şahıslar görevlilerimizce takip edilmemiştir.
5- Mezkzr olayın gerçekleştiği tarihte, terörist bir grup tarafından sınırdan sızma olacağı ve Fehman Hüseyin’in telsiz kestirmesinin grup içinden alındığı yönünde herhangi bir bilgi de askeri birimlerle paylaşılmamıştır.”

7’si MİT’ten 13 istihbarat

TBMM Uludere Alt Komisyonu’na 7’si MİT’ten olmak üzere 13 istihbarat bilgisi ulaştı. Belgelerdeki istihbarat bilgilerinin tarihleri, “18 Kasım 2011, 28 Kasım 2011, 28 Kasım 2011, 01 Aralık 2011, 14 Aralık 2011, 21 Aralık 2011, 21 Aralık 2011, 22 Aralık 2011, 23 Aralık 2011, 24 aralık 2011, 25 Aralık 2011, 27 Aralık 2011, 27 Aralık 2011” olarak belirlendi. İstihbarat bilgilerinde PKK terör örgütüne ait değişik grupların sınır bölgesindeki hareketliliği, kampları, sınırı geçerek Türkiye’de eylem yapabileceklerine ilişkin çeşitli ifadeler yer aldı.

Güncel haberler


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler