Ankara -AA Ankara Yenileme Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanı Koç, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir
Belediye Başkanı Melih Gökçek, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün'ün de katıldığı ilk
toplantısıyla faaliyete geçti.
Kültür Bakanı Atilla Koç, burada yaptığı konuşmada, kurulun ilk defa oluşturulduğunu ve tarihi kent merkezi için çalışmalar yapacağını anlattı. Koç, "Biz elbette yıkarız, yıkmamız gerektiğinde yıkarız, ama yapmak için yıkarız.
Hayatlarında yıkıcılıktan başka bir şey bilmeyenler, bizim yıkma eylemimizi kendilerine benzetmesinler" diye konuştu.
Kendi bakanlığı dönemine kadar kültür varlıklarının ne olduğunun bilinmediğini ifade eden Atilla Koç, 268 bin kültür varlığının tescilini yaptıklarını ve 1 Ocak 2007'den itibaren bu envantere sahip olduklarını kaydetti.
Toplantıda konuşan Ankara Valisi Kemal Önal da, Ankara'nın tarihi zengin bir kent olduğunu söyledi.Ankara'nın tarih öncesinde 7 medeniyete ev sahipliği yaptığını, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna da tanıklık ettiğini ifade eden Önal, "Bunların ikisi de Ulus'ta olmuştur. Bu da bu bölgenin önemini göstermektedir" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise, Ankara tarihi kent merkezinde yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Kurulun ilk kez oluşturulduğunu ve kurula büyük görevler düştüğünü kaydeden Gökçek, bu yıl içinde Roma Hamamı, Roma Tiyatrosu, Augustus Tapınağı ile
Hacıbayram, Ankara Kalesi ve civarında onarım çalışmaları gerçekleştireceklerini söyledi.
İlgili çalışmaların ardından Ulus'un merkeziyle ilgili çalışmalara da başlayacaklarını belirten Gökçek, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde de 2-3 yıl sürebilecek bir çalışma gerçekleştireceklerini ifade etti. Gökçek, "5-6 yıl sonra Ulus merkezi dahil olmak üzere yepyeni bir tarihi kent merkezine kavuşacağız. Yıkarak değil, restore ederek, yer yer de yıkarak, tarihi kıymeti olmayanları yıkarak tarihi kent merkezini Ankara'ya kazandıracağız" diye konuştu.
Ankara Yenileme Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun gündeminde toplam 1888 dosya bulunuyor.Kurulun görev alanı içinde Ulus tarihi kent merkezi koruma ıslah imar planı, Hacıbayram ve çevresi kentsel SİT alanı ve Ankara Kalesi tarihi kentsel SİT alanı olmak üzere 3 ayrı SİT alanı yer alıyor. Altındağ ilçesinde bulunan tescilli taşınmaz kültür varlıklarının yarısı da yenileme alanı içinde bulunuyor.
Bugüne kadar Ankara tarihi kent merkezinde yer alan kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili konular, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nda değerlendiriliyordu.