Antalya (AA)- Sağlık Bakanlığının, organ bağışıyla bulunan böbreğin takılacağı hastanın kısa sürede belirlenmesi ve adaletli dağıtımını sağlamak amacıyla hazırladığı "Ulusal Böbrek Nakli Bekleme Listesi"ne 4-5 merkezin girmediği bildirildi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, listeye girmeyeceklerini açıklarken, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş, "Bu sisteme itiraz eden kişilerle ilgili kuşkularımız oluşmaya başladı" dedi.
Organ ve doku nakil merkezlerinde bilgisayar kayıtlarının düzenlenmesiyle ilgili eğitimler sürerken, 4-5 merkezin listeye hastaları kayıt edebilmek için IP numarası almadığı belirtildi. Alıcıların doku kayıtlarının bulunacağı Ulusal Böbrek Nakli Bekleme Listesi'yle doku uyumu, yaş, diyalize girme süresi gibi kriterler çerçevesinde donör çıktığında bulunan böbreğin biri süratli bir şekilde en uyumlu üç alıcının bulunduğu bölgeye gönderilecek.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş, Ulusal Böbrek Bekleme Listesi ile kişisel inisiyatiflerinin ortadan kalkacağına dikkati çekerek, organ nakillerinin geliştiği tüm ülkelerde bu listelerin olduğunu belirtti.
Bazı nakil merkezlerinin "Çıkardığımızı biz alalım, kimse sorgulamasın" anlayışında olduğunu belirten Odabaş, bilgisayar kayıtlarının vereceği kararın organ bağışı yapacak kişilerde güveni artıracağını sözlerine ekledi.
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş da bu yılın "Organ Nakli Yılı" ilan edildiğine dikkati çekerek, "Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Avrupa'nın birincisi. Siz bu merkeze 'bu işi nasıl başardınız' diye sormuyorsunuz? Üstelik Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi'ni, Sağlık Bakanlığı bilim kurullarından çıkarıyorsunuz" dedi.
Ülkelerin organ nakli politikalarının sürekli değişemeyeceğini ifade eden Demirbaş, Türkiye'de başka bir model aramaya gerek olmadığını, mevcut sistemin sürdürülebilir olduğunu savundu.