HABER

Unakıtan: 2008'de yeni vergi yok

ANKARA (ANKA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılında yeni vergi getirmeyeceklerini, maktu vergilerdeki olağan artışlar dışında vergilerde bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Yeni vergi olup olmayacağının gündeme getirilmesi üzerine, "Vergi-mergi getirmeyeceğiz. 2008 yılında yeni vergi falan getirmeyeceğiz. Bunu da milletimize ilan ediyorum" diyen Unakıtan, maktu vergilerdeki olağan artışları ise bunun dışında tuttu. "Maktu vergide artış olunca, Maliye Bakanı öyle dedi böyle yaptı, diye yazılıyor. Maktu vergide yapıyoruz, o her yıl yapılıyor, normal yapmamız gereken artış. Ama yeni vergi falan sözkonusu değil" diye konuştu.

Gelir Vergisi Kanunu'nda ise değişiklik yapacaklarını belirten Unakıtan, "Vergi tabanı genişleyecek. Rant gelirlerinin vergi kapsamı içine alınması sağlanacak. Yeni tedbirler yeni ölçüler getireceğiz" dedi.

Avrupa ülkelerine göre Türkiye'de dolaylı vergilerin daha fazla olduğunu kabul eden Unakıtan, "Ama çok abartıldığı kadar da değil bu. Sosyal sigorta primlerini dolaysız vergi olarak alıyorlar. Öyle aldığımızda bizde dolaysız vergiler 2006'da yüzde 47'ydi, 2007'de 49 oldu. 2008'de de aynı düzeylerde kalacak" diye konuştu.

-YABANCI TÜRKİYE'Yİ "SAFETY PORT" GÖRÜYOR-

Türkiye'de yatırım ortamının iyileşmesine işaret eden Unakıtan, "Buraları biraz daha 'safety port' (güvenli liman) görerek yabancı sermaye gelişi devam ediyor" dedi. Türkiye'nin kendi içine bakarak, kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini ifade eden Unakıtan, "Ayaklarımızın üzerinde ne kadar durabilirsek dışarıdan daha o kadar sermaye gelmeye devam edecek. IMF, Dünya Bankası tamam. Hepsi iyi, onlarla beraber hareket etmemiz lazım ama herşeyden önce kendi ayağımızın üzerinde durmayı bilmemiz lazım. Onun için de gelir giderimizi iyi ayarlamamız lazım. Mali disiplin şudur; parana kadar, gelirine göre hareket edeceksin. Fazla harcarsan olmaz mı olur ama duvara toslatırsın, bütün millete çile çektirirsin" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik büyümeyi destekler mahiyette maliye politikası uygulanacağını kaydeden Unakıtan, "Kurumlar Vergisini daha fazla düşüreceğimiz manasında alınmasın ama üretimin önündeki engelleri kaldıracağız" dedi.

-MÜFETTİŞLER HAZIRDA BEKLİYOR, ZİRAAT KREDİ VEREMİYOR-

Özelleştirme konusundaki eleştirileri yanıtlayan Unakıtan, "Özelleştirme yapısal bir reformdur, sırf gelir kaynaklı olmaz bu. Özelleştirme'deki arkadaşlarımız uzman. Özelleştirme mutfağında pişiriliyor bize getiriliyor, biz de servisleri yapıyoruz. Bütün dünya bitirdi özelleştirmeyi. Komünist Çin harıl harıl özelleştirme yapıyor ve orda yapılanı da kimse yapamıyor. Dünyadaki kule vinçlerinin dörtte üçü Çin'deymiş. Rakamları aldığınız zaman aklınız duruyor. Ordaki yatırım, özelleştirme; korkunç rakamlar, dünyanın dengelerini değiştiriyorlar" diye konuştu.

Özelleştirilen kuruluşlara ne olduğunu görmek için ziyaret ettiğini ifade eden Unakıtan, Seydişehir Alimünyum'da yapılan yatırımlara dikkat çekerek, "Eğer o fabrikayı biz özelleştirmeseydik bu sene ya da önümüzdeki sene kapatmak zorunda kalırdık" dedi.

Ziraat Bankası özelleştirmesine değinen Maliye Bakanı, "Ziraat Bankası'na birçok kamu kuruluşu götürüp parasını yatırıyor. Dolayısıyla iyi kaynağı varb Kaynakları kredi olarak vermesi lazım. Krediyi vermeye başladığı zaman 10 tane birden müfettiş gidiyor, sürekli ordalar zaten oturuyorlar. Başlıyorlar; niye verdin, kime verdin, nasıl verdin. Ya kredi verilsin, geri dönüşü olmazsa sor. Ordaki yöneticiler de, vermektense hiç vermemek daha iyi olur, diyorlar. Bankanın kar etmesi için kredi vermesi lazım. Özel olsa daha yükseko olacak karı" değerlendirmesinde bulundu.

-DEVLET KISKANIYOR YENİSİNİ KURDURMUYOR-

Tüpraş özelleştirmesini örnek gösteren Unakıtan, "Sattık da ne oldu? Piyasa değerinin üzerinde bedelle paramızı alıp koyduk. Devlet mi daha iyi idare edecek Koç mu idare edecek, diyorum ben. Kapasiteyi artırdılar, ürünün kalitesi arttı, karlılığı çok daha fazla arttı. Artık özel diye bir başkası da kurabilecek ama devlet olunca bir başkasını kurdurmaya kıskançlıktan müsaade etmiyor" dedi. Petkim'in satış muamelelerinin yakında kararı çıkınca yapılacağını ifade eden Unakıtan, "Ondan sonra kimya sektöründeki gelişmeyi görün. Türkiye gelişiyor üzerindeki elbisenin de ona göre değişmesi lazım" diye konuştu.

Bir eleştiri üzerine vatandaşlık numarası başta olmak üzere yurttaşların bilgilerinin elektronik ortamda toplandığı projelerin önemine işaret eden Unakıtan, "Adamın herşeyi önüne gelince, eller havaya, nereye imza atacağım, diyor" esprisini yaptı.

En Çok Aranan Haberler