HABER

Unakıtan'dan kadrolaşma iddialarına cevap

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, AK Parti Hükümeti'nin, 2004 yılında 40 bin kişi istihdam planlanmasına rağmen 85 bin kişiyi istihdam ettiği yönündeki haberlerinin gerçeği yansıtmadığını, söz konusu yılda konsolide bütçeye dahil idarelere 36 bin 312 kişi atandığını açıkladı.

Bakan Unakıtan, basın yayın organlarında, 2004 yılında Emekli Sandığı ile ilişkilendirilen kişi sayısı esas alınarak, 2004 yılında hükümetin 40 bin personel istihdam etmeyi planladığı, ancak 85 bin personel alarak kadrolaşmaya gittiği yönündeki haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, kamuda yapılacak istihdamın sınırlanması amacıyla, 2004 yılı Bütçe Kanununa Türk Silahlı Kuvvetleri, hakimler ve savcılarla üniversiteler hariç olmak üzere, konsolide bütçeye dahil idarelerde yapılacak açıktan atama sayısının 40 bin kişiyi aşamayacağına ilişkin hüküm konulduğunu anımsatan Unakıtan, "Hükümetimiz bu hususa sıkı sıkıya riayet etmiş olup, 2004 yılında bu kurumlara 36 bin 312 kişi için açıktan atama izni verilmiştir. Ayrıca, 2004 yılı Bütçe Kanunu'nun 25. maddesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri, hakimler ve savcılarla üniversiteler belirlenen 40 bin kişilik sınırlamada hariç tutulmuş olup, bu görevlere 2004 yılında atananlar da 85 bin kişi içinde yer almaktadır. Basın-yayın organlarında yer alan haberlerde ise, sanki konsolide bütçeye tabi kurumlarda 85 bin personel işe başlatılmış gibi aksettirilmiştir" dedi.

Bakan Unakıtan'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Halbuki, eğer Emekli Sandığı Kanunu'nun emekli sandığından faydalanacakların belirtildiği 12. maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarıyla 2004 yılı Bütçe Kanunu'nun 25. maddesinin kapsamı karşılaştırılmış olsaydı, bu tür bir kavram karmaşasına neden olunmazdı. Nitekim, 2004 yılında Emekli Sandığı ile ilişkilendirilen kişi sayısı ise 85 bin 545 tir. Bu sayı, konsolide bütçe kapsamındaki kurumlarda işe alınan 36 bin 312 kişi yanında, konsolide bütçe dışında kalan diğer merkezi ve yerel kamu kurum ve kuruluşlarında Emekli Sandığı Kanunu'na tabi görevlere başlayanlarla diğer sosyal güvenlik kurumlarından nakil suretiyle gelip Emekli Sandığı ile ilişkilendirilen diğer kişileri de kapsamaktadır. Örnek vermek gerekirse, 85 bin kişi içinde 2004 yılı Bütçe Kanunu'nun 25. maddesinin kapsamı (konsolide bütçe) dışında olan belediyeler, il özel idareleri, özel kanunlarla kurulmuş ve kurulacak tüzelkişiliği bulunan devlet kurumları, özel idare ve belediyelere bağlı idare ve müesseseler ve diğer kurumlar da yer almaktadır. Bunların dışında, kamuda yeni bir göreve başlamadığı halde Emekli Sandığı ile ilişkilendirilenler de 85 bin rakamının içinde yer almaktadır. Diğer bir ifadeyle, bu kapsamda Emekli Sandığı sicil numarası verilmesi kamuda istihdam edilmek anlamına gelmemektedir. SSK ve Bağ-Kur kanalı ile hizmet birleştirmesi talep edenler, kendisi kamu görevlisi olmadığı halde kamu görevine vekalet edenler, özelleştirme kapsamına alınan ve çalışanları diğer sosyal güvenlik kurumlarına kayıtlı olan kurumlardan gelen personel, yedek subay olarak askerlik hizmetini yerine getirenler, harp okulları, fakülte ve yüksekokullarda TSK hesabına okuyan öğrenciler, vazife malullükleri ve vazifeden doğma ölümleri halinde erler bu kapsamda bulunmaktadır. Konu bu haliyle herhangi bir tereddüde mahal vermeyecek kadar açık olduğu halde, bir soru önergesine verilen cevabı ilgili yasa hükümlerini dahi incelemeden haksız ve yersiz bir tenkide dönüştürme çabasını anlamak mümkün değildir."

En Çok Aranan Haberler