Ankara (AA)- Birinci basamak sağlık hizmeti veren üniversite hastanelerinin, fatura bedellerini alamadığı, devlete ödediği vergi oranı nedeniyle maddi sıkıntı içine girdiği ve döner sermayenin yatırım giderlerini karşılayamadığı bildirildi.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Hastaneleri Genel Direktörü Prof. Dr. Uğur Erdener, üniversite hastanelerinin ağır vergi yükü altında olduğunu söyledi. Üniversite hastanelerinin devlete yüzde 15 hazine payı ödediklerini belirten Erdener, bu oranın devlet hastanelerinde yüzde 1 olduğunu kaydetti. Erdener, şunları kaydetti:
"Üniversite hastaneleri ayrıca yüzde 8 araştırma payı ödüyor. Yani bir anlamda yüzde 23 vergiye tabiyiz. Oysa, kamu hastanelerinde bu oran yüzde 1...
Özel sektör sağlık kuruluşları da yüzde 8 KDV veriyor ancak kendi satın aldıkları mal ve hizmetler için ödedikleri KDV'yi mahsup edebiliyorlar. Biz de satın aldığımız mal ve hizmetler için KDV ödüyoruz ancak bunun herhangi bir yerden mahsubunu yapamıyoruz. Bir anlamda tekrar ilave bir vergiye tabiyiz."
Erdener, fatura bedellerinin, geri ödeme kuruluşları tarafından çok uzun zamanda ödendiğini de belirterek, "Tamamen keyfi nedenlerle yüksek kesintiler yapılıyor" dedi.
Geri ödeme kuruluşlarının sisteme parayı çok geciktirmeden protokolle belirlenmiş zamanda ödemesini bekliyoruz. Kamu kuruluşlarından parayı ortalama 5-6 ayda alabiliyoruz. Ödenek sorunlarını gerekçe gösteren belediyelerden tahsilat yapamıyoruz. Yani sistem hem ciddi bir vergi yüküne tabi hem de para geri dönüşü zor ve uzun zaman alıyor" diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Akal da özellikle kamu kuruluşlarından büyük miktarlarda alacakları olduğunu söyledi. Hazine payı, araştırma payı ve KDV oranlarının yüksek olmasından şikayetçi olan Akal, üniversite bünyesinde biriken araştırma fonuna Maliye Bakanlığı tarafından el konulduğunu belirterek, "Orada biriken parayı dahi kullanamıyoruz. El konma gerekçesi nedir bilmiyoruz" dedi. Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Dursun da
üniversite hastanelerinin, devlete, hazine payı, araştırma payı, KDV'de en yüksek oranda ödeme yaptığını, fatura bedellerinin tahsilatında sıkıntı yaşandığını söyledi.
Dursun, "Alacaklarımızı zamanında tahsil edebilsek, kendi yağımızda kavrulabiliriz" diye konuştu..