"Üniversite tercihleri ne zaman başlayacak?" sorusuna yanıt aranırken, bugün itibariyle üniversite tercihleri süresi başladı. 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminin ardından 20 Temmuz'da Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi. OHAL ilanının ardından ilk Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve bu kapsamda çeşitli kurum ve kuruluşlar hakkında kapatma kararı alındı. Kapatma kararı alınan kurum ve kuruluşlar arasında üniversiteler de yer aldı. Bunun üzerine üniversite tercihleri için belirlenen tarihler değiştirildi. Kapatılan üniversitelerin tercih kılavuzlarından çıkarılmasının tamamlanması ile 29 Temmuz 2016'da üniversite tercihleri ÖSYM tarafından alınmaya başladı. Peki üniversite tercihleri ne zaman ve nereden yapılacak? Kimler tercih yapabilecek? Kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin akıbeti ne olacak? İşte üniversite tercihleri hakkındaki tüm detaylar...
ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Üniversite tercihlerinin ne zaman yapılacağı daha önceden Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) resmi internet sitesinden açıklanmıştı ancak OHAL Kararnamesi'nin ardından üniversite tercihleri için belirlenen tarih değiştirildi. Önce 26 Temmuz - 2 Ağustos olarak belirlenen üniversite tercih tarihleri, düzenlemenin ardından 29 Temmuz - 3 Ağustos olarak değiştirildi. Tercih yapacak adaylar belirlenen tarihler arasında tercih yapacaklar. Ancak OHAL Kararnamesi ile kapatılan üniversiteler bu tercih döneminde kılavuzlarda yer almayacak.
ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ ÖSYM AİS'TEN YAPILACAK
Üniversite tercihleri başladığında tercih yapacak adaylar işlemlerini ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nden (ÖSYM AİS) yapacaklar. ÖSYM ile ilgili hem tüm işlemlerde adayların birinci uğrak yeri haline gelen ve tüm ÖSYM işlemlerini bünyesinde barındıran ÖSYM AİS'ten tercihler yapılacak. Adaylar bu sistemden T.C. Kimlik Numaraları ve ÖSYM şifrelerini kullanarak faydalanabilecekler. Adaylar üniversite tercihleri için ayrılan süre zarfında tercihlerinde değişiklik yapabilecekler. Yerleştirme işlemleri adayların tercihlerinin son şekline göre yapılacak. Bu nedenle adayların son tercih kararının ardından bunun bir çıktısını almaları yararlarına olacaktır.
ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi için tıklayın
TERCİH HAKKI SAYISI DEĞİŞTİRİLDİ
Üniversite tercihi yapacak adayların tercih hakkı sayısı değiştirildi. Önceki yıllarda 30 tercih hakkı olan adaylar, bu tercih döneminde 24 tercih yapabilecek. Bu kararın alınmasında son tercihlerin adaylarca genelde özensiz yapılması, tercih edip kayıt hakkı kazandığı halde kaydolmayanların, sınava tekrar girişleri artırması ve bu kontenjanların kullanılamaması gibi faktörler etkili oldu.
ÖSYS Tercih Kılavuzu için tıklayın
KİMLER TERCİH YAPABİLECEK?
LYS tercihlerinde bulunabilmek için ön şart bu sınavlara girmiş ve belli bir puan barajını aşmak gerekiyor. Yükseköğretim programları tercihini; 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar, 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar, sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar yapabilecekler. Adayların yerleştirilmesinde ise; YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları ve varsa sınavsız geçiş hakları, okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri, yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutulacak.
Adayların hangi tablolardan tercih yapacaklarını 2016 Tercih Kılavuzu'ndan incelemeleri gerekiyor. Adaylar öncelikle iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar 'Genel Lise Grubu' ve 'Meslek Lisesi Grubu'dur.
Genel Lise grubu; Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Spor Lisesi, Askerî Lise, Polis Koleji, Akşam Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Açıköğretim Lisesi (lise programı), Çok Programlı Lise (lise programı, lise programı-Yabancı Dil Ağırlıklı), Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Özel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Özel Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsünü kapsamaktadır.
Meslek Lisesi grubu; Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Sekreterlik Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Açıköğretim Lisesi (Meslek Lisesi programları), İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (Meslek Lisesi programları), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ve diğer meslek liseleri ile Astsubay Hazırlama Okullarını kapsamaktadır. Astsubay Hazırlama Okulları meslek lisesi grubunda olmasına karşın meslek liselerinin herhangi bir alanı ile ilişkilendirilmemiştir. Bu nedenle Astsubay Hazırlama Okullarından mezun olanların/mezun olacakların sınavsız geçiş hakkı yoktur (Yükseköğretim Kurulunca Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu ile Teknik Astsubay Hazırlama Okulu mezunlarına sınavsız geçiş hakkı tanınmıştır.)
KAPATILAN ÜNİVERSİTEDE OKUYANLARA NE OLACAK?
Kapatılan üniversitelerde okuyan öğrencilerin akıbetinin ne olacağı merak ediliyor. Öğrenciler mağdur olmaktan korkarken, bu konu hakkında yapılacaklar da, OHAL Kararnamesi'nde belirtildi. Kararname'nin 2. maddesinin 4. fıkrasında; "Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından Devlet üniversitelerine veya vakıf üniversitelerine yerleştirilir. Bu şekilde yerleştirilen öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam ederler. Bu fıkranın uygulanması ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu görevli ve yetkilidir." ifadelerine yer verildi.