HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Üniversiteden Melissa Çayı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, halk arasında her derde deva bitki olarak anılan Melissa bitkisini çay yapıp satmaya başladı.

Üniversiteden Melissa Çayı

OMÜ Ziraat Fakültesi araştırma ve uygulama alanlarında yetiştirilen ve hasat edilen Melissa bitkisi, kurutulduktan sonra paketlenerek Melissa Çayı olarak Ziraat Fakültesi kantinlerinde ilk kez satışa sunuldu.

Melissa bitkisi, Ziraat Fakültesi'nde tıbbi bitkiler konusunda çalışan Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu tarafından araştırma çalışmalarında yetiştirildi ve çay yapılıp satışa sunuldu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Pınar; oğulotu, kovanotu, acem, limonotu, limon nanesi gibi isimlerle de anılan Melissa bitkisinin tıbbi bir bitki olduğunu belirterek, "Etken maddesi uçucu yağ olup oranı yüzde 0.01-0.25 arasında değişmektedir. Limonu andıran kokuya sahip olması nedeniyle, yaprağı baharat olarak özel yemeklerde kullanılır. Ayrıca çorba, salata, et, yumurta, peynir, çeşitli içecekler, fırın ürünleri, dondurma ve şekerlemede kullanıldığı gibi çay olarak da tüketilmektedir. Biz de araştırma ve uygulama alanlarında yetiştirdiğimiz bu bitkiyi Melissa Çayı adı altında fakültemizin kantinlerinde satışa sunduk" dedi.

Prof. Dr. Yunus Pınar, Melissa bitkisinin halk hekimliğinde; gaz çıkartıcı, terletici, ateş düşürücü, romatizma ve hemoroit ağrılarına karşı kullanıldığı gibi, mide kaslarını güçlendirici, diş, kulak ve adet sancısını dindirici, nefes darlığını giderici, zekayı artırıcı, felce karşı koruyucu, beyin yorgunluğu, uykusuzluk ve bayılma durumlarında sakinleştirici olarak kullanıldığını ve tüm kullanım alanlarında bitkinin suyunun içildiğini ifade etti.

Sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda, mide spazmında, sinir sistemi ve kalp rahatsızlıklarında tansiyonu düzenleyici olarak, ağrı kesici ve rahatlatıcı olarak da kullanılan Melissa bitkisinin zekayı artırdığı, mide ülserine iyi geldiği, balgam sökücü olarak kullanıldığı, kaynatılarak suyu vücuda sürüldüğünde ter kokusunu kestiği ve beyin damarlarını açtığının da bilim adamlarınca belirtildiğine değinen Prof. Dr. Pınar, şöyle devam etti:
"Yine, bilim adamlarına göre; sinirsel kökenli çarpıntılarda, hafif depresyon, sıkıntı ve streslerde rahatlatıcı rol oynamakta, psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklanan sıkıntı verici olayların düşüncelerini zihinden uzaklaştırmaktadır. Melissa Latince'de 'arı' anlamına gelmektedir. 2000 yıldır Akdeniz ülkelerinde popüler bir arı bitkisidir. Bu bitkiyi almak isteyenler fakültemiz kantinlerine uğrayabilir."

Melissa Çayı, kurutulmuş yaprakların üzerine kaynamış su döküerek 5-10 dakika demlenmesiyle elde edilir. Bal veya şeker ilave edilerek içilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler