İSTANBUL (İHA) - Eski sahibi oldukları Adabank'tan aldıkları 10 milyon dolarlık teminat mektubunun karşılığı olarak gösterdikleri mevduat rehinlerinin çözülerek, yine kendilerine ait Standart Kimya Petrol Doğalgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye kullandırılmasına olanak sağladıkları iddia edilen şirket yöneticileri Kemal, Yavuz ve Bahattin Uzan ile birlikte 10 sanığın "Zimmet" suçlamasıyla yargılanmasına başlandı. Duruşmada ifade veren Orhan Atabay, "Son yıllarda çalıştığım Uzan Grubu'nda çalışma sistemi tamamen farklıydı. Sadece Kemal Uzan'ın dedikleri oluyordu. Tek yetkili oydu. Onun görüşü alınmadan hiçbir iş yapılmazdı" dedi.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, hileli işlemlerle bankayı zarara uğrattıkları iddia edilen ve haklarında zimmet suçundan 12 yıla kadar ağır hapis cezası istenen, başka suçtan tutuklu sanıklar Bahattin Uzan, Tacettin Pak, Mustafa Akar ile tutuksuz sanıklar Orhan Atabey, Okay Öztürk ve Nurettin Sivlim katıldı. 50 yıllık bankacı olduğunu söyleyen 75 yaşındaki sanık Orhan Atabay, Uzan Grubu'nda merkeziyetçi bir sistemin uygulandığını vurguladı. Kulakları duymadığı için mahkeme kürsüsüne yaklaştırılarak ifadesi alınan Atabay, "Uzan Grubu'nda çalışma sistemi tamamen farklıydı. Orada sadece Kemal Uzan'ın dedikleri oluyordu. Tek yetkili oydu. Onun görüşü alınmadan hiçbir iş yapılmazdı. 7 Temmuz 2003 tarihli yönetim kurulu kararını 2-3 gün sonra bana imzalamam için getirdiler. Ben de imzaladım. İncelediğimde kurul kararı vermeden 30 Haziran 2003'te blokelerin kalkmış olduğunu gördüm. Bankaca verilen teminat mektubu geçici nitelikteydi. Petkim ihalesi firmada kalınca, daha sonra da Özelleştirme İdaresi görüşmelere başlayınca olaya kesin gözüyle baktım. Ancak daha sonra bana göre siyasi bir kararla, Uzan Grubu'na el kondu ve ihale iptal edildi. Suçsuzum" dedi.
Bankada Kredilendirme Müdürü olarak görev yaptığını belirten Okay Öztürk, "Pakel Gıda ve Standart Kimya şirketlerinin üzerindeki blokeler kaldırılmış olmasına rağmen hesapları bankada mevcuttur. Tüm krediler 4389 sayılı kanuna uygun olarak verilmiştir. Zimmet suçunu kabul etmiyorum" açıklamasında bulundu.
Sanık Bahattin Uzan ise dosya içeriğini bilmediğini belirterek kendisinin bankacı olmadığını ifade etti.
Sanıklardan Ali Cenap Ermutlu ve İhsan Canarslanlar'ın polis zoruyla getirilmelerine karar veren mahkeme heyeti, ifadesi alınmayan sanıklara savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
İptal edilen Petkim'in kamu hisselerinin özelleştirilmesi ihalesi sırasında, eski sahibi oldukları Adabank'tan aldıkları 10 milyon dolarlık teminat mektubunun, karşılığı olarak gösterdikleri mevduat rehinlerinin çözülerek yine kendilerine ait Standart Kimya Petrol Doğalgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye kullandırılmasına olanak sağladıkları belirtilen şirket yöneticileri Kemal, Yavuz ve Bahattin Uzan ile bankanın 7 yönetim kurulu üyesi hakkında zimmetten dava açıldı. Hileli işlemlerle bankayı zarara uğrattıkları iddia edilen sanıkların, 6 yıldan 12 yıla kadar ağır hapisleri ve bankanın uğradığı zararın tanzim etmeleri istendi.
İddianamede, bankaca Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'deki kamu paylarının özelleştirilmesi ihalesi için Standart Kimya Petrol Doğalgaz Sanayi Ticaret A.Ş. lehine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) hitaben verilen 10 milyon dolar tutarındaki teminat mektubunun, teminatını oluşturan mevduat rehninin söz konusu teminat mektubu geçerliyken kaldırıldığı, teminat mektubunun ÖİB talebiyle nakde tazmin olunduğu bu yolla Adabank A.Ş'nin zarara uğratıldığı belirtildi.
İptal edilen Petkim ihalesini kazanan Kemal, Yavuz ve Bahattin Uzan'ın Yönetim Kurulu üyeliği yaptıkları Standart Kimya Petrol Doğalgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin özkaynak dışında herhangi bir pasif kalemi olmadığı, ödenmiş sermayesinin 125 milyar lira olduğu, dönem giderinin ise 134 milyar 337 milyon lira olup faal olmadığı halde Adabank'tan kredi talebinde bulundukları ifade edildi. Adabank A.Ş. Krediler Grup Müdürlüğü'nün, Standart Kimya'ya verilecek 10 milyon dolarlık teminat mektubunu 31 Mart 2003'te onayladıkları, kredinin teminatı olarak mevduat rehni öngörüldüğü, ancak bu mevduatların Standart Kimya'ya değil, diğer Uzan grubu şirketlerine ait olduğu da anlaşıldı.
7 Temmuz 2003'te Banka Krediler Müdürü Okay Öztürk ile Genel Müdür İhsan Canarslanlar'ın gayrınakdi kredi limitinin iptali ve bu limit yerine tek imza limitinin tahsisi yönündeki tekliflerinin yönetim kurulunca onaylanmasıyla 10 milyon dolarlık teminat mektubu karşılığında, bankanın teminatı olarak sadece Standart Kimya'nın malvarlığının kaldığı, bu nedenle 23 Temmuz 2003'te Uzan grubu şirketlerinin serbest kalan mevduatlarını bankadan aldıkları belirlendi. Bu arada, Petkim ihalesini kazanan Standart Kimya'nın edimlerini yerine getirmemesi üzerine, ÖİB tarafından 8 Ağustos 2003'te 10 milyon dolarlık teminat mektubunun nakde tazmini istendi. 13 Ağustos 2003'te ise bu para, TMSF tarafından ÖİB'ye yatırıldı.
Adabank A.Ş. yöneticileri olan sanıklar Ali Cenap Ermutlu, Tacettin Pak, Mustafa Akar, Nurettin Sivilim, Orhan Atabay, İhsan Canarslanlar ile Krediler Müdürü Okay Öztürk'ün, gayri nakdi kredi niteliği taşıyan teminat mektubunun teminatı olan mevduat rehinlerini çözerek mevduat hesapları üzerinde Uzan grubunun serbest tasarrufuna imkan sağladıkları, 10 milyon dolarlık krediyi alan Standart Kimya yöneticileri Kemal, Yavuz ve Bahattin Uzan'ın borçlarını ödemelerini sağlayarak Adabank'ı açık krediye dönüştürmekle suçlandılar.