HABER

Veli Göçer'e 18 yıl 9 ay hapis

Veli Göçer'e 18 yıl 9 ay hapis

KONYA (İHA) - 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nde Yalova'nın Çınarcık İlçesi'nde yaptırdığı binaların yıkılması sonucu 195 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Veli Göçer, 18 yıl 9 ay hapis ve 250 bin YTL para cezasına çarptırıldı.

Veli Göçer'in ortağı İsmet Kösebalan da 18 yıl 9 hapis ile 250 bin YTL para cezasına çarptırıldı.

Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Veli Göçer ve İsmet Kösebalan, müdahillerden Salim Çakır, Mustafa Ergüden, Şehriban Ergüden ve taraf avukatları katıldı. Mahkeme heyeti, savcının bir önceki mütalaasını aynen kabul ettikten sonra müdahil vekili avukat Rıza Pehlevişat'a söz verdi. Pehlevişat, sanıkların savcının mütalaasına göre cezalandırılmasını istedi. Sanık İsmet Kösebalan'ın avukatı Mustafa Derbentli, esasa ilişkin savunmasında, "Daha önce verdiğimiz dilekçeleri tekrar ediyoruz. Bunun yanı sıra müvekkilim 5 projede değil, 3 projede ortaktı. Bu nedenle cezalandırılacaksa 3 projeden ceza verilmesi gerekir. Ben müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum" dedi.

Sanık Veli Göçer'in avukatı Kadir Çiçek ise, "8 yıldır bu dava sürüyor. Müvekilimin sanık sıfatı bile tartışılır. Depremde yıkılan binalara kendisinin bir etkisi yoktur, bu doğal afettir. Zümrüt Apartmanı'ndaki gibi olmuş olsaydı 383. maddeden yargılanabilirdi. 383'den yargılanmasının yanlış olduğunu savunuyorum. Müvekkilime ceza verilmesi durumunda lehine kararların uygulanarak, tahliyesine karar verilmesini talep ediyorum" diye konuştu.

Son sözü sorulan İsmet Kösebalan konuşamaz durumda olduğu için sadece mırıldanması nedeniyle, mahkeme heyeti son sözünü, "mırıldandı, anlaşılmadı" şeklinde zapta geçirdi.

Sanık Veli Göçer ise, verdiği yazılı dilekçeyi okudu. Göçer, "Ben inşaat yapmadım. İnşaatların yüzde 70'i satıldığı dönemde geri kısmını aldım. Ben suçsuz yere cezaevinde yatıyorum" dedi. Dilekçeyi kayda geçiren mahkeme heyeti Göçer'e son sözünü sordu. Göçer, "Emsal davalara bakılsın, ben fazladan yere yattım suçsuzum tahliyemi istiyorum" şeklinde cevap verdi.

Mahkeme heyeti, müteahhit Veli Göçer ile şirketin ortağı İsmet Kösebalan hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 383. maddesinin 2. fıkrası gereğince, birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan, bin 258 no'lu parsel için 2 yıl 6 ay hapis, 60 YTL para cezası, diğer ölüm meydana gelen 4 proje için ise 5'er yıldan 20 yıl hapis cezası verdi. İyi hallerini göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, 5 proje içinde aynı yasanın 59. maddesini uygulayarak, 22 yıl 6 ay olan hapis cezasını, 18 yıl 9'ar ay hapis cezası 250'şer YTL para cezasına düşürdü.

Müdahil Salim Çakır, şu an kaçak durumda bulunan diğer sanıkların da yakalanması gerektiğini ifade ederek, "Bu sanıklar insan hayatının yok olmasına neden olmuştur. Bunların da yakalanmasını istiyoruz" dedi. Veli Göçer'in ben torunumu göremiyorum dediğini anlatan Çakır, "Ben oğlumu bundan sonra hiç göremeyeceğim" dedi ve ağlamaya başladı.

Müdahillerden Mustafa Ergüden ise adaletin tecelli ettiğini ancak yeterli olmadığını söyleyerek, "Bazıları bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor. Burada mahkemeye yansımayan kaçak yapılar var. İstenildiği takdirde bunları belgeleyebiliriz" şeklinde konuştu.

Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, müteahhit Veli Göçer ile söz konusu şirketin ortakları Can Göçer, İsmet Kösebalan ve Zafer Coşkun'u, TCK'nın 383. maddesinin 2. fıkrası gereğince "tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan", 6 adet yapı ruhsat iznini dikkate alarak 25'er yıl hapis cezasına çarptırmış, kararı Yargıtay bozmuştu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kararı bozma nedeni olarak bazı usul eksiklikleriyle 1 Haziran'da yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu'nu gerekçe göstermişti. Diğer şirket ortakları Can Göçer ve Zafer Coşkun halen yakalanamadığı için dosyaları bu davadan ayrıldı. Can Göçer ve Zafer Coşkun hakkında açılan dava devam ediyor.

En Çok Aranan Haberler