ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, özel okullarda ücretsiz okuyan öğrencilerin oranının yüzde 2'den yüzde 3'e çıkartılacağını açıkladı. Çiçek, öğretim ücretinin yarısını geçmemek kaydıyla bazı öğrencilerin ücretlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanabileceğini bildirdi.
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ve yaklaşık 6.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaptı. Anayasa gereği Hükümet'in 2006 yılı bütçesini bu gece yarısına kadar TBMM'ye sunması gerektiğini kaydeden Çiçek, toplantıda Maliye Bakanlığı, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı yetkililerinin 2006 bütçesi ile ilgili sunum yaptıklarını ifade etti. Çiçek, bütçe tasarılarının özellikleri, öncelikleri, göstergelerinin, ekonomik ve sosyal dengelerin yerli yerine oturtulması bakımından her zaman önemli olduğuna işarat etti. Bakan Çiçek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, yarın bir basın toplantısı yaparak 2006 bütçesi ile ilgili ayrıntılı açıklamalar yapacağını söyledi. Toplantıda Özel Okullar Kanun Tasarısı üzerinde durulduğunu ifade eden Bakan Çiçek, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2006 bütçesinden de en fazla pay alan Bakanlık olarak dikkat çektiğini belirtti. 8.5 yıllık planda, Özel Eğitim Kurumları Kanunu'nun çıkarılması gereken bir hedef olarak gösterildiğini bildiren Çiçek, bu çerçevede 625 sayılı kanunun değiştirilmesine yönelik bu düzenlemenin imzaya açıldığını ifade etti.
Tasarının önemli yenilikler getirdiğini söyleyen Çiçek, tasarı ile özel okullar dışındaki özel eğitim kurumlarının açılış izinlerinin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınarak Valiliklere verildiğini ifade etti. Yabancılar tarafından açılmış bulunan okulların tadilatı için Milli Eğitim Bakanlığı yerine valiliklerden izin alınmasının öngörüldüğünü ifade eden Çiçek, özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin sendika kuramayacakları veya sendikaya üye olamayacakları ili ilgili hükmün yürürlükten kaldırılacağını bildirdi. Özel eğitim kurumlarının reklam ve ilan verebilmeleri için valilikten izin alınması şartının kaldırılmasının planlandığını kaydeden Bakan Çiçek, özel okullarda öğrenim gören öğrenciler için belirlenen ücretlerin yarısını geçmemek üzere öğrencilerin ücretlerinin bir kısmının devletçe karşılanabilmesine imkan getirildiğini söyledi. Çiçek, hangi öğrencilerin bu imkandan yararlanacağının, kanunda belirtilecek kriterlere göre belli olacağını ifade etti. Özel okulların su, doğalgaz ve elektrik ücretlerinin resmi okullara uygulanan tarife üzerinden alınmasının öngörüldüğünü belirten Çiçek, ayrıca Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'ya tabi olanların çocuklarını özel okullara göndermeleri halinde ödedikleri öğretim ücretlerinin tamamının gelir vergisinden düşülmesinin esas alındığını kaydetti. Özel okullarda okuyan öğrencilerin velilerine öğrencinin okuduğu öğrenim süresi kadar devlet tarafından düşük faizli ve uzun vadeli kredi verilebilme imkanı getirildiğini anlatan Çiçek, özel öğretim kurumlarında ücretsiz öğrenim görecek öğrenci sayısının ise yüzde 2'den yüzde 3'e çıkarılacağını bildirdi. Çiçek, özel okullarda okuyacak yabancı uyruklu öğrencilerin oranının yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarılmasının öngörüldüğünü de açıkladı.
Bakan Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında Türk Ticaret Kanun Tasarısı'nın imzaya açıldığını belirtti. 1999 yılında kurulan 45 kişilik komisyon tarafından hazırlanan 1535 maddelik bu temel yasanın ilgili tüm kuruluşlara gönderildiğini ve görüşlerinin alındığını anlatan Çiçek, bu tasarının dışa açık, rekabete açık ekonomik şartlara göre hazırlandığını ve 14 AB müktesebatının içinde yer alan hükümleri içerdiğini söyledi. Çiçek, tasarının AB ile müzakerelerin kısaltılmasına yardımcı olacağını vurguladı.
Bakan Çiçek, bir basın mensubunun İzmir'de meydana gelen depremle ilgili sorusu üzerine depremde ölen ya da yaralanan olmadığını, maddi hasarla ilgili tespit çalışmalarının ise sürdüğünü dile getirdi.