Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerin mal ve can güveliği devlet tarafından ve hazırlanan kanunlarca korunur. Vatandaşların hakları da devlet güvencesi altındadır. Bu haklardan biri de veraset hakkıdır. Taşınır ve taşınmaz mallar, sahibi olan kişi öldükten sonra onun varislerine aktarılır. Hem yurt içinde hem de yurt dışında bulunan tüm mallar veraset hakkı dahilinde işlem görür. İşlemlerin başlaması için resmî olarak varis olan kişilerin başvuru yapması gereklidir.
Bir kişi öldüğü zaman terekesinde yer alan taşınır ve taşınmaz tüm mallarının üzerinde onun varisleri hak sahibi olur. Bu kişilere mirasçı da denir. Mirasçılar sahip oldukları hakları ispat etmek için bir belgeye sahip olmak durumundadır. Başvuru yolu ile elde edilen bu belgeye veraset ilami adı verilir.
Başka bir adı da mirasçılık belgesi olan bu belge murisin yasal mirasçılarının kimlerden oluştuğunu gösteren bir listedir. Ayrıca belge üzerinde hangi varisin ne kadar pay sahibi olduğu bilgisi de ayrıntılı bir şekilde yer alır.
Belgenin bir başka düzenlenme amacı da intikal işlemlerinin yapılabilmesidir. Tüm paylar, payların sahibi olan kişilerin kimlik bilgileri bu belgede yer alır. Bu sayede hak sahibi olan mirasçıların hukuki olarak da durumları belirlenir.
Veraset ilanı üzerinde adı ve bilgileri olan kişiler yurt dışında ya da yabancı uyruklu kişiler de olabilir. Önemli olan hukuki olarak mirasçı kabul edilmesi ve bu belge üzerinde adının yer almasıdır. Her varis noter ya da sulh hukuk mahkemelerine başvuru yaparak bu belgeyi alabilir.
Veraset ilamı Türk Medeni Kanunu kapsamında belirlenmiştir. Bu ilamı vermek öncelerde sadece sulh hukuk mahkemesinin yetkisindeydi. Günümüzde ise bu yetki noterlikler tarafından da alınmıştır ve bu belge noterliklerden de temin edilebilmektedir. Veraset ilamı için gerekli olan belgeler ise şunlardır:
Mirasçılık belgesini alabilmek için ölüm gerçekleştikten bir süre sonra varislerden en azından birinin yetkili kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunması gerekir. Başvuru yapıldıktan sonra belge teslim alınabilir.
Gerekli olan belgeler tamamlandıktan ve noterliklere başvuru yapıldıktan sonra veraset ilamı talep edilir. Yurt dışından bu işlem yapılacaksa yeminli tercümanlar aracılığı ile Türkçe diline çevrilmeli ve Apostil şerhi alınmalıdır.