ANKARA (İHA) - Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Koç, emeklilere vergi iadesi sisteminin kaldırılmasının ciddi bir vergi kaybına neden olabileceğini bildirdi.
Koç, konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, emeklilere "topladıkları fiş ve fatura karşılığında vergi iadesi ödenmesi" sisteminin kaldırılmasının kayıtdışı ekonomiyle mücadeleye de darbe vuracağına işaret ederek, "Çözüm, bu sistemi kaldırmak değil, daha etkin bir hale getirmektir" dedi. Vergi iadesi sisteminin 1984 yılında Katma Değer Vergisi'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte belge alımını özendirmek ve kayıtdışı ekonomiyle mücadelede bir otokontrol mekanizması olarak gündeme getirildiğini hatırlatan Koç, daha sonra ücretlilere ve emeklilere vergi iade sisteminin zamanla etkisizleştirildiğini kaydetti.
Oranlarda ve iadeye konu mal ve hizmetlerde daraltma yapılmasının hedeflenen amacın dışına çıkmasına yol açtığını belirten Koç, vergi iade sisteminin daha etkin hale getirilmesi halinde hem vergi kayıp ve kaçağında, hem de kayıtdışı ekonomiyle mücadelede etkin bir enstrüman olacağını ifade etti. Emeklilere yılda ödenen 1 milyar YTL'yi vergi iadesi uygulamasının kaldırılmasıyla maliyenin 4-5 milyar YTL civarında bir vergi kaybına uğrayacağını öne süren Koç, emekliye yüzde 5 olan vergi iade uygulamasının kaldırılarak yüzde 4 oranında ödeme yapılmasının en düşük emekli maaşında asgari 70 YTL civarında bir kayba neden olacağını bildirdi. Koç, "Vergi iadesini kaldırmak yerine, iadeye konu mal ve hizmet sınırlaması kaldırılarak tüm harcamaların iade kapsamında değerlendirilmesi sağlanmalı, vergi iade oranları artırılarak belge alımı özendirilmeli, yılda bir defa değil, üçer aylık dönemlerde beyanlar yapılarak ödenmelidir" şeklinde konuştu.