ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, halkın gıda, sağlık ve eğitim alanlarındaki ürün ve hizmetlere ulaşımını kolaylaştırmak, bu alanlarda belirgin bir rahatlamayı sağlamak amacıyla KDV oranlarında 2005 yılından itibaren indirme gidileceğini açıkladı. Erdoğan, bu çerçevede gıda, eğitim ve sağlık alanlarındaki bazı ürün ve hizmetlerde yüzde 18 olan KDV oranının, yüzde 8'e çekileceğinin müjdesini verdi.
Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanlığı'nda düzenlenen 'Vergi Dairelerinin Otomasyon Projesi'nin (VEDOP) tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıya katıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da hazır bulunduğu toplantıda ilk olarak projeyi temsilen Kocaeli-Uluçınar ve Tekirdağ-Çerkezköy vergi dairelerine canlı bağlantı yapıldı. Projenin tanıtımı ile ilgili bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, 2005 yılından itibaren uygulanacak vergi indirimleri konusunda müjde verdi. Erdoğan, hükümetin göreve gelir gelmez vergi sisteminde yapmayı planladığı işleri ayrıntılarıyla ortaya koyduğunu dile getirerek, 2 yıllık süreçte bu hedeflere yönelik önemli adımlar atıldığını kaydetti. Vergi sisteminde devrim niteliğindeki düzenlemelerin hayata geçirildiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, bu düzenlemelere yenilerin de eklendiğini, daha anlaşılabilir, daha öngörülebilir ve daha etkin bir vergi sistemi için hayati önemde reformların uygulamaya konulduğunu bildirdi.
Hükümetin vergi sistemine ilişkin hedeflerinin üç ana ilkesini, "anlaşılabilir bir vergi mevzuatı, vergi yükünün öngörülebilir olması ve etkin bir vergi sistemi" olarak açıklayan Başbakan Erdoğan, amaçlarının mükellefe daha kaliteli bir hizmet sunmak olduğunu söyledi. Bu ilkelerin hayata geçirilmesinin hem kayıt dışı ekonomiyi kayda alacağını, hem de yatırım ortamını iyileştireceğini vurgulayan Erdoğan, aynı zamanda devlet-millet buluşmasının da sağlanacağını ifade etti. Hükümetin bu ilkelerden yola çıkarak köklü değişimlere imza attığına işaret eden Erdoğan, hedeflerinin düşük oranlı ve geniş tabanlı bir vergi sistemi oluşturmak olduğunu vurguladı. AB normlarında istikrarlı ve uzlaşmaya dayanan bir vergi sistemine yönelik somut faaliyetler ortaya koyduklarının altını çizen Erdoğan, yeni vergi indirimlerine ilişkin müjdeler verdi.
KURUMLAR VERGİSİNDE İNDİRİM Kurum kazançlarının, hem kazancı elde eden kurum nezdinde hem de kurum kazancından pay alan ortaklar nezdinde vergiye tabi tutulduğunu hatırlatan Erdoğan, bu şekilde yapılan ve kurum kazancı üzerinde yüzde 65'lere varan vergi yükünün yüzde 45'lere çekildiğini, bu düzenlemelerin devamı olarak Kurumlar Vergisi oranının yüzde 33'ten yüzde 30'a indirileceğini dile getirdi. Bu oranın da çok yüksek olduğunu belirten Erdoğan, Kurumlar Vergisi'ndeki indirimlerin 2005 sonrasında da devam edeceğini ve bu oranın AB'ye yeni üye olan ülkelerdeki oranlar seviyesine çekileceğini açıkladı.
Gelir Vergisi alanında da devrim niteliğinde bir yeniliğe imza attıklarını ifade eden Erdoğan, mükelleflerin kendisi, eşi ve çocukları için yapmış olduğu sağlık ve eğitim harcamalarının vergiye tabi gelirlerinin yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkacağını kaydetti. Erdoğan bu şekilde ticaret ve meslek erbabı bakımından vergiye karşı direnç oluşturan bir konuya da son verilmiş olacağını söyledi. Erdoğan, yeni bir sistem ile tasarruf sahiplerinin ve finansal yatırımcıların beyanname verme yükümlülüğü olmadan gerçek kazançlarını bankalar veya aracı kurumlar üzerinden ödeyebileceklerini vurguladı. Bu şekilde yatırımcıların beyanname vermekle ve vergi hesaplamakla uğraşmayacaklarının altını çizen Erdoğan, vergilerin otomatik olarak bankalar üzerinden ödeneceğini bildirdi.
Erdoğan, Gelir Vergisi'nde ele alınması greken önemli bir unsurun da tarife yapısı ile ilgili olduğuna işaret ederek, şu anda ücret gelirleri ve diğer gelirler için iki ayrı vergi tarifesi ve her bir tarifede 6 gelir dilimi bulunduğunu hatırlattı. Ücret gelirleri ve diğer gelirlerin vergilerinin önümüzdeki yıldan itibaren 5'er puan indirileceğni duyuran Erdoğan, ücret gelirleri ile ilgili tarifede en yüksek gelir dilimi için geçerli olan vergi oranının yüzde 40'tan yüzde 35'e indirileceğini, diğer gelirler için geçerli olan en yüksek yüzde 45 oranının da yüzde 40 olacağını bildirdi. Erdoğan, böylece tarifedeki dilim sayısını da 5'e indirilmiş olacağını ifade etti. Gelir Vergisi'ndeki indirimin daha sonraki yıllarda da devam edeceğini ifade eden Erdoğan, 2006 yılından itibaren ikili tarife yapısının kaldırılarak dilim sayısının 4'e çekileceğini bildirdi.
SAĞLIK, GIDA VE EĞİTİM VERGİLERİNDE İNDİRİM Erdoğan, halkın büyük bir kesimini ilgilendiren ürün ve hizmetlerden alınan vergi oranlarında da önemli oranda indirim gerçekleştireceklerini açıkladı. Halkın büyük kesimi tarafından kullanılan mal ve hizmetlerin KDV oranlarında 2005 yılından itibaren indirime gidileceğini, gıda, sağlık ve eğitim alanındaki bazı ürün ve hizmetlerden alınan vergi oranlarının yüzde 18'den yüzde 8'e indirileceğini bildirdi. Buna göre, konserve gıda maddeleri, kurutulmuş sebze ve meyveler, temel ihtiyaç niteliğindeki unlu mamüller ve içme suyundaki KDV oranı yüzde 8 olarak belirlendi. Şu an yüzde 18 oranında KDV ödenen simit de yüzde 8'lik dilime girmiş oldu.
Erdoğan, sağlık harcamalarında da ilaçtan sonra tedavi hizmeti ve tedavi amaçlı sağlık araç gereçlerinde KDV indirimi gerçekleştireceklerini belirterek, 2005 yılından itibaren sağlık hizmetleri ve sağlık ürünlerinin tamamında KDV oranlarınrın yüzde 8 olarak uygulanacağını söyledi.
Eğitim alanında gerçekleştirilecek indirimi de kamuoyuna duyuran Erdoğan, özel eğitim kurumlarında ve kitapta yüzde 8 olan KDV oranının artık eğitime ilişkin tüm ürün ve hizmetleri kapsayacağını vurguladı. Buna göre 2005 yılından itibaren defter, kalem, dershane ücretleri, hazırlık kursları, yurtlarda sağlanan barınma hizmetleri gibi ücretlerden alınacak KDV oranı yüzde 8 olacak.
VERGİ İDARESİ SİL BAŞTAN Başbakan Erdoğan, vergi sitemlerinde gerçekleştirilen düzenlemelerin yalnızca vergi indirimlerinden ibaret olmadığını dile getirdi. Vergi dairesinin dünya uygulamalarına paralel olarak yeniden yapılandırılacağını belirten Erdoğan, 1. aşaması tamamlanan "vergi dairelerinin otomasyonu" projesinin 2. aşamasının da tamamlanma noktasına geldiğini söyledi. Amaçlarının mükelleflerin vergi dairesine gelmeden vergi ile ilgili bütün işlemleri yapmalarını sağlamak olduğunu ifade eden Erdoğan, "Vatandaşlarımız ne beyanname vermek ne de vergisini ödemek için vergi dairesine gelmek, kuyrukta beklemek zorunda kalacak. Vergi idaresinde elektronik ortamda beyanname alma imkanı artık sağlanmıştır" dedi.
Ekim ayından itibaren mükelleflerin her ay verdikleri KDV, ÖTV, Damga Vergisi ve Muhtasar Beyannamelerinin elektronik ortamda verilmeye başlandığını hatırlatan Erdoğan, şu ana kadar 296 bin 586 beyannamenin bu yöntemle vergi dairelerine gönderildiğini bildirdi. Erdoğan Mart ve Nisan aylarında verilecek Gelir ve Kurumlar Vergisi beyannamelerini de elektronik ortamda gönderileceğini kaydetti. Projenin tamamlanmasıyla birlikte vergi dairelerine gitmeden bankalar aracılığıyla vergi ödeyebilme imkanının gerçekleştiğine işaret eden Edoğan, hem mükelleflere kolaylık sağlandığını hem de vergi dairelerinde büyük bir değişim gerçekleştiğini söyledi. Erdoğan, bu sistemle vergi dairesinin mükellefleri takip edebilme kapasitesinin arttırıldığını, kayıt dışıyla daha etkin mücadele edilebildiğini, sağlıklı bir veri ambarı kurulduğunu, diğer kurum ve kuruluşların verileri kullanma imkanının kolaylaştığını vurguladı. "Bu hizmetler sayesinde devletin bir mali hafızası oluşturulmaktadır" diyen Erdoğan, vergi sistemine yönelik iyileştirici düzenlemelerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini kaydetti. Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Vergi oranlarındaki indirimler sürecek, vergi sistemimimiz daha da basitleştirilecek, vergi tabanı genişletilecek, kayıt dışılık ve vergi kaçakçılığı büyük oranda azaltılmış olacak. Güçlü bir devletin, güçlü bir ekonominin, güçlü bir mali yapının en önemli ayağı vergi sistemidir. Hükümet olarak bu konuda eşit, adil ve kolaylaştırıcı uygulamalarımızı aynı kararlılıkta aynı disiplinle ve aynı reform heyecanıyla sürdürülecektir."