ANKARA (İHA) - TBMM Anayasa Komisyonu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen anayasa değişiklik paketini görüşmeye başladı. Görüşmeler sırasında sert tartışmalar yaşandı.
TBMM Anayasa Komisyonu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği 'Seçimlerin 4 yılda bir yapılması' ve 'Cumhurbaşkanının halk tarafından ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini' öngören anayasa değişikliğine ilişkin yasayı görüştü. Görüşme öncesinde hayatını kaybeden komisyon üyesi CHP Samsun Milletvekili İlyas Sezai Önder için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından, Cumhurbaşkanı Sezer'in iade gerekçesi okundu.
Komisyonda konuşan CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, erken seçim kararı almış bir Meclis'in bu kadar çok yasal değişiklik yapmasının doğru olmadığını savundu.
Araslı, "Harp hali gibi durumlarda kullanılabilecek bir yetki kullanılmaktadır. Bu, sakıncalı ve parlementer geleneklere aykırıdır. Halk oylaması süreci de bu dönemde bitmeyecek. Yeni meclis cumhurbaşkanını neye göre seçecek? Cumhurbaşkanı seçimini adeta bilmece haline getirdiniz" diye tepki gösterdi. AK Parti'li Ayhan Sefer Üstün ise, AK Parti'nin seçim beyannamesi ve programında cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin düzenleme bulunduğunu ifade ederek, cumhurbaşkanının tavrını eleştirdi. Üstün, "Cumhurbaşkanı, istikrarsızlığın ortasında olmuştur. Halkın seçmesi rejimi nasıl sıkıntıya sokuyor? Halkın seçmesinden niye korkuyorsunuz? O zaman sana 'sen kimi temsil ediyorsun?' demezler mi? Cumhurbaşkanı mevcut parlamentonun temsil yeterliliğini sorguluyor. Peki sayın cumhurbaşkanını seçen milletvekilleri neredeler acaba şimdi? DSP, MHP ve ANAVATAN'ın durumu belli. Ortada temsil sorunu varsa cumhurbaşkanının kendisinin temsil sorunudur. Camlı köşkte oturuyorsan komşunun bahçesine taş atmayacaksın. Sayın cumhurbaşkanı 'Efendim 16 Mayıs'ta sürem bitti, bunlarla ilgili işlem yapamam' diyemez. Sayın cumhurbaşkanı gelecek dönemde Meclis'in siyasi yapısında değişiklik olabileceğini söylüyor. Bir kehanette bulunmak sayın cumhurbaşkanına yakışıyor mu Allah aşkına?" diye konuştu.
CHP'li Yılmaz Kaya, değişikliğin seçime kadar yetişmeyeceğini ve kaos oluşacağını savundu. CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek ise, "Kafanızın arkasındaki projeler için bu değişiklikte diretiyorsunuz" dedi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise, hükümetin yolsuzlukların konuşulmasını engellemek için bu değişikliğin bu kadar tartışılmasını sağladığını iddia etti.
AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanının tarafsız olmadığını savunarak, "Özellikle son dönemdeki eylemleri, bunun en büyük göstergesi. Hukuka işkence yapılmamış olsaydı çok rahat cumhurbaşkanı seçimi yapılırdı. Kimi Meclis'ten kaçtı, kimi mahkemeye gitti, hızını alamayanlar bildiri yayınladı, kimi de mahkemeyi tehdit etti. 'Sistem değişikliği rejimi sıkıntıya sokar' diyorlar. 2001 yılında ülke ekonomisini krize sokan, teröristleri affeden, anayasa kitapçığı fırlatan kim? Bugünkü krizlerin arkasında kimler var merak ediyorum. Sayın cumhurbaşkanı taraflı davranıyor" ifadelerini kullandı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise, sözkonusu tasarının hükümetin değil Meclis'in tasarısı olduğunu savundu. Referandum konusunda Meclis'in gerekirse bir düzenleme yapabileceğini ifade eden Şahin, milletvekillerini, "Burası Anayasa Komisyonu. 'Seçmene selam' konuşmalarını burada yapmayın.
Meydanlarda, kahvehanelerde yapacağınız konuşmaların çalışmasını burada yapmayın" diye uyardı.