HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vitamin deposu mantar

Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantarın şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanı olduğu ortaya çıktı.

Vitamin deposu mantar

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Boztok, EÜ Ziraat Fakültesi'nce yürütülen 'İyi Tarım Uygulamaları' seminerinde katılımcılara mantar yetiştiriciliği ve özellikleri hakkında bilgi verdi. Mantarın insan sağlığını koruyucu B kompleks vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B7) ve C vitamini yönünden zengin bir besin maddesi olduğunu belirten Prof. Dr. Boztok, yüksek oranda folik asit ihtiva ettiğinden anemi olgularının iyileştirilmesinde de kullanıldığını belirtti. Mantarın proteininin hazım olabilme değerinin yüzde 72- 83 arasında olduğunu ve bu proteinin insanın beslenmesi için gerekli hemen hemen bütün aminoasitleri içerdiğini belirten Prof. Dr. Boztok, "Mantar, özellikle bu yönüyle diğer sebze türleri arasında en yüksek besin değerine sahiptir" dedi.

MANTAR NEYE İYİ GELİR?

Prof. Dr. Boztok, mantarın kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden azımsanmayacak ölçülerde mineral maddeler de içerdiğini vurgulayarak, "Mantar, düşük karbonhidrat ve yağ oranı nedeniyle kalp ve damar hastalıklarında, kandaki şeker düzeyini düşürme özelliği nedeniyle de şeker hastalıklarında diyet öğesi olarak önerilmektedir" diye konuştu.

MANTAR ZEHİRLENMESİ NASIL OLUR?

Mantar zehirlenmelerine de dikkat çeken Prof. Dr. Kaya Boztok, mantarın bütün bu üstün özelliklerine rağmen tanınmayan mantarların yenmemesi, özellikle kültür mantarlarının tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Yararları ve lezzetli bir gıda maddesi olması nedeniyle mantarın üretim ve tüketiminin arttığını belirten Prof. Dr. Boztok, dünyada 120 ülkede mantar üretildiğini belirtti.

Dünyada 1965'de 350 bin ton olan mantar üretimi, 2000'de 7.5 milyon tona yükselirken, ülkemizde 1973'de 80 ton olan üretim, günümüzde 30 bin tona yükseldi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler