KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Vücudumuza zarar akrabalar: Obezite ve diyabet kardeşliği

    Klasik tabiriyle vücuttaki yağ oranının artması obezite olarak tanımlanır. Ancak bizim uğraştığımız tehlike bu klasik tabirlerin çok daha üstünde toplumsal bir probleme yol açmaktadır.

    Klasik tabiriyle vücuttaki yağ oranının artması obezite olarak tanımlanır. Ancak bizim uğraştığımız tehlike bu klasik tabirlerin çok daha üstünde toplumsal bir probleme yol açmaktadır. Uzun süredir obezite cerrahisi ile ilgilenen bir cerrah olarak; ben obezitenin en büyük belirtisini mutsuzluk ve kişinin kendine olan sevgisini kaybetmesi olarak tanımlayabilirim. Öyle ki, ameliyat ettiğim hastalarımda diğer tüm fiziksel değişimlerin yanında en çok bu iki değişime dikkat ederim. Hayatta bulunma amaçlarımızdan birisi mutlu olmak ise ve kendimizi sevmeden de mutlu olamıyorsak, obeziteyi diğer tüm sağlık problemlerinin üstünde bir psikolojik deformasyona sebep olduğu için bile çok önemsemeliyiz.

    Ailesinde diyabet hastalığı olanlar daha dikkatli olmalı!

    Tip 2 diyabet, vücutta üretilen insülinin verimli kullanılamamasına bağlı olarak kanda yüksek şeker değerleri bulunmasına yol açan kronik (uzun seyirli) bir hastalıktır. Hormonlar, sinirsel faktörler ve çevresel etkenler hastalığın seyrinde önemlidir. Özellikle obezite tip 2 diyabet gelişiminde en önemli etkenlerden biridir. Ailesinde diyabet hastalığı bulunan kişiler kilo aldığında hastalık için risk grubuna girerler. Uyguladığımız ameliyatlar obezite ve obezite ile çok yakın ilişkisi bulunan tip 2 diyabetin bilinen en verimli çözümü olarak yıllar önce çaresiz kaldığımızı düşündüğümüz bu hastalıklar için çığır açmışlardır.

    Metabolik cerrahide hormonları harekete geçiriyoruz

    Tip 2 diyabette klasik tedavi yöntemleri ile yüksek doz insülin kullanımına rağmen istenilen hastalık kontrolü sağlanamamaktadır. Bilimsel araştırmalar klasik tedavi yöntemlerine uyumsuzluğun çok yüksek oranda olduğunu göstermektedir. Diğer yandan bu tedavi yöntemlerinin etkili olabilmesi için gerekli olan diyet ve egzersiz önerilerine ömür boyu uyum göstermek pek mümkün görünmemektedir. Bu noktada, tip 2 diyabetin en etkili tedavi yönteminin günümüzde metabolik cerrahi olduğu görülmektedir.

    Metabolik cerrahi ameliyatlarında ince barsağın arka kısmının gıda ile daha erken buluşması amaçlanır. Bu sayede bazı hormonlar aktive edilerek vücutta bulunan insülinin daha verimli kullanılabilmesi sağlanır. Bu ameliyatlar tamamen kapalı yöntemle yapıldığı için ağrı çok daha az olmakta, çok daha iyi kozmetik sonuçlar ile kısa sürede normal hayata dönülebilmektedir.

    Her tip 2 diyabet hastası ameliyat adayıdır. Ancak bu ameliyatlarda kazandığımız yüksek başarı oranının iyi hasta seçiminden geçtiğini mutlaka belirtmemiz gerekir. Kontrollü ve basamaklı hasta seçimi başarının anahtarıdır. Bu sebeple biz hastalarımızı ilk andan itibaren çok detaylı şekilde değerlendirip ameliyattan fayda görecek kişileri seçeriz. Hastalarımızın sağlık durumunun ve vücutlarında bulunan insülin rezervinin ameliyata uygun olduğunu görmeden ve her hasta için en uygun yöntemi belirleyip tüm sonuçları kendisi ile tartışmadan ameliyat sürecini başlatmayız.

    Amacımız hastaların insülin tedavisi almadan normal yaşamaları

    Obezite ameliyatlarında kalıcı ve güvenli kilo kaybı amaçlanır iken metabolik cerrahi ameliyatlarında amacımız hastalarımızın uygun kilodan aşağıya düşmeden ve hiç bir ilaç ya da insülin tedavisi almadan normal kan şekeri değerlerine ulaşmasıdır. Bu noktada yeterince önem verilmediğini gördüğüm bir konudan bahsetmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Obezite ve metabolik cerrahi ameliyatları her hastanın ihtiyacına göre belirlenmeli ya da modifiye edilmelidir. Hiç kimsenin kilosu ya da diyabetinin şiddeti aynı değildir, bu durumda ameliyatları da standart olmamalıdır. Ne yazık ki son günlerde başka merkezlerde ameliyat edilen birçok hastayı buna bağlı sorunlar nedeniyle tedavi etmekteyim.

    Ameliyat sonrası ise benim bakış açıma ve deneyimlerime göre yapılacakları basitleştirmek kalıcı başarının anahtarıdır. Uzun süredir üzerinde çalıştığım ve bu hasta grubunda Türkiye'de sadece benim kliniğimde uygulanan “hızlandırılmış iyileşme protokolleri” ile hastalarımızın konforuna kattığımız onlarca yeniliğin en önemlilerinden biri “liberal beslenme önerileri”dir. Biz obezite ve metabolik cerrahi ameliyatı uyguladığımız hastalarımızdan sadece tek bir öneriye uymalarını bekleriz; sağlıklı ve makul porsiyonlarda beslenme. Yani hiç bir hastamıza diyet ya da kısıtlamalar uygulamayız.

    Diyabetin tekrarlama riski var mıdır?

    İnsülin rezervi uygun olan tip 2 diyabet hastaları ameliyattan fayda görmektedir, aynı şekilde ameliyat olsun ya da olmasın insülin rezervi zaman içinde biten her birey tip 2 diyabet hastası olacaktır. Metabolik cerrahi uygulanan hastalar açısından günümüzde bilinen bilimsel gerçekler bu hastaların en az 10 yıllık süre içinde %90 oranda diyabetten kurtulacağıdır ki bu oran klasik tedavi yöntemlerinin %1 bile kalıcı başarı sağlayamadığı düşünüldüğünde çok etkileyicidir.

    Bizim neslimiz gıda teknolojisi ve sunumunda en büyük reformu görmüş ve ne yazık ki rafine gıdaların zararını da en yıkıcı şekilde hissetmiştir. Çocukluğumuzda bu kadar fazla diyabet hastası görmediğimizi hepimiz hatırlarız. Kilolu insan sayısı da bu kadar fazla değildi. Sağlıklı ve dengeli beslenme ameliyat olsun ya da olmasın hepimizin odak noktası olmalıdır.

    Çocuklara sağlıklı beslenmeyi alıştırmamız gerekiyor

    Ne yazık ki fast food kültüründen çocuklarımız etkilenmekte ve çocukluk çağı obezitesi hızla artmaktadır. Düşünülenin aksine çocuklarda kilo normal değildir. Bilimsel çalışmalar çocukluk çağında kilolu olan bireylerin %70'inin yetişkinliğe kilolu başladığı ve bu kişilerin obezite ilişkili tip 2 diyabet ve diğer kronik hastalıklara daha erken yaşta yakalandığını göstermektedir. Çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlığını aşılamanın kendi alışkanlıklarımızı değiştirmekten geçtiğini bilmeliyiz. Ebeveynlerinden sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı edinen çocukların obeziteye karşı korunacağını bilmeliyiz.

    Sağlıklı günler dilerim.
    Obezite ve diyabet cerrahisi konusunda tüm sorularınızı bekliyoruz

    Doç. Dr. Recep Aktimur

    Website: www.recepaktimur.com
    Facebook: facebook.com/doc-dr-recep-aktimur
    Instagram: instagram.com/recepaktimur
    Twitter: twitter.com/recepaktimur
    Youtube: youtube.com/zoombydr

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler