HABER

WWF'den Akdeniz için kuraklık uyarısı

İzmir (AA)- Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), yayınladığı rapor ile Akdeniz'deki kuraklık tehlikesinin boyutlarını ortaya koydu. WWF-Türkiye'den alınan bilgiye göre, "Akdeniz'de Kuraklık ve WWF'nin Önerileri" adını taşıyan rapor ile Akdeniz havzasında yer alan hükümetler kuraklık konusunda uyarıldı.

Yayınlanan rapora göre, su kaynaklarının yanlış kullanımı sonucu ve küresel ısınmanın da etkisiyle Akdeniz'deki kuraklığın şiddetinin yakın gelecekte daha da artması bekleniyor. Su kaynaklarının yanlış kullanımı noktasında, tarımda yanlış sulama teknikleri ve baraj yapımları konularına dikkat çekilen raporda, hükümetlerden durum daha da tehlikeli hale gelmeden su politikalarını değiştirmeleri isteniyor.

Su kaynaklarının akılcı olarak yönetilmediği takdirde kuraklığın çok daha tehlikeli boyutlara ulaşacağı uyarısında bulunulduğu raporda, bu durumda hükümetlerin daha çok su temin etmeye çabalamaktan çok su talebini doğru yönetip, sürdürülebilir ve entegre havza yönetimini benimsemeleri gerektiği vurgulandı. Raporda, İspanya, Fransa ve Türkiye Akdeniz'de en fazla baraj yapan ülkeler arasında sıralandı.

Akdeniz genelinde yağış miktarında yüzde 20 bir azalma görüldüğünün belirtildiği raporda, buna karşılık su talebinin son 50 yılda 2 katı artış gösterdiği kaydedildi.
Raporda, Akdeniz havzasında su talebi giderek artış gösteren ülkelerin başında Türkiye, Fransa ve Suriye yer alırken, 2025'te özellikle Türkiye, Mısır ve Suriye'de küresel ısınmayla beraber yağış miktarının yüzde 25 düşeceği öngörüsü yer alıyor.

Türkiye'nin 1960'larda 28 milyon nüfusuyla kişi başına düşen 45 bin metreküp kullanılabilir su miktarıyla su zengini olarak nitelendirilirken, bugün 68 milyon nüfusu ve kişi başına düşen 1400 metreküp kullanılabilir su miktarıyla su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer aldığına işaret edilen raporda, yer altı suyunun tüketilmesi de Türkiye için önemli tehdit olarak yer alıyor.

En Çok Aranan Haberler