HABER

Yalçındağ'dan AB önerisi

Bolu (AA)- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "AB'ye 2014 yılında üye olma doğrultusunda
partiler üstü bir toplumsal uzlaşma sağlanmalıdır" dedi.

Yalçındağ, Bilkent Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Topluluğu tarafından, 4.'sü düzenlenen "MEC Business Semineri"nde yaptığı konuşmada, son yıllarda
Türkiye'nin çok hızlı değişim içerisinde olduğunu belirtti. Türkiye'nin ekonomik performansının geçmiş dönemlerle karşılaştırıldığında sıra dışı bir iyileşme göstermesine karşın, bunun diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla belirgin bir üstünlük sağlayamadığını kaydeden Yalçındağ, şöyle konuştu:

"Yarıştan kopmadık ama öne de geçemedik. Bunda, reform heyecanımızı zaman içinde yitirmemizin önemli etkisi oldu. Mikro reformlara geçmekte isteksiz davrandık. Türkiye'nin, dış talepten ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından daha fazla pay almasına olanak sağlayan, küresel finansal krizlere karşı mukavemeti artış bir ekonomik yapıya kavuşması gerekiyor."

Yalçındağ, güçlü ve hızlı gelişen bir ekonomi için, mevcut kazanımları mikro reformlarla derinleştirmeye, üretim süreçlerini yeniden yapılandırmaya, yani reformları bir başka düzlemde sürdürmeye ihtiyacın olduğunu söyledi. Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakerelerinde sekiz başlığın askıya alındığını ifade eden Yalçındağ, "bizim için önemli olan sürecin devam etmesidir" dedi.

Yalçındağ, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"(AB bizi istemiyorsa, neden ısrarla AB'ye girmeye çalışıyoruz) diyenlere, Bugün bazı Avrupalı politikacıların kısa vadeli çıkarları, özellikle Almanya-Fransa ekseninde bize karşı bir direnç yaratılıyor olabilir. Ama bu dönemsel direncin ötesinde şu gerçekleri AB'nin görmediğini sanmıyorum. Avrupa iş dünyasının Türkiye'de önemli yatırımları var ve bunlar her geçen gün artıyor. Avrupalı iş adamı Türkiye'nin genç, canlı, hızla yükselen ve jeostratejik pozisyonu olan bir pazar olduğunun farkında. Bu yüzden de Türkiye'nin AB üyeliğini güçlü biçimde destekliyor."

AB ile ilişkilerin gelmiş olduğu noktada artık tam üyelik için bir tarih hedefinin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Yalçındağ, "Bu tarihin, AB'nin yeni bütçe dönemi ve Avrupa Parlamentosu seçimleri göz önüne alındığında 1 Ocak 2014 olması uygun gözükmektedir. 2014'e kadar geçecek 7 yıllık sürecin somut hedefler doğrultusunda daha iyi tamamlanması gerekmektedir" dedi.

En Çok Aranan Haberler