NEW YORK (İHA) - ABD'nin Wyoming eyaletinde bulunan yarasa fosilleri üzerinde yapılan araştırmalar, yarasaların, ses dalgaları yayarak bunları algılama yeteneğini, uçmaya başladıktan sonra kazandığını ortaya koydu.
Araştırmacılar, fosillerin kemik yapısının; yarasaların ses yayarak yön bulmasını ve avlanmasını sağlayan kemikler olmadan da uçabildiğini gösterdiğini söyledi.
Amerika Doğa Tarihi Müzesi'nin omurgalı hayvanlar bölüm Başkanı Nancy Simmons, günümüz tarihine daha yakın zamanlarda bulunan fosillerin, yarasaların doğal sonar sistemi olmadan uçup uçamayacakları hakkında bir bilgi vermediğini ancak bu fosillerin ortalama 25.5 milyon yıl önce yaşayan yarasalar hakkında bilgi sağlanması açısından önemli bir bulgu olduğunu kaydetti. Simmons, daha önceki yarasaların kanat genişliğinin ortalama bir ayak boyutunda ve bugünkü kahverengi büyük yarasaların kanatlarından biraz daha küçük olduğunu belirtti. Simmons ayrıca, yarasaların gece de aktif olduğunu düşündüklerini, ancak bununla ilgili bir bulgunun bulunmadığını ifade ederek, yarasaların parmağında 1 veya 2'den fazla pençe bulunmasının çok nadir görüldüğünü ancak bu fosillerde 5 pençenin olduğunu bildirdi.
İskoçya'da bulunan Aberdeen Üniversitesi'nden araştırmacı John Speakman ise, yeni bulunan fosillerin, yarasaların gelişimdeki sırların çözülmesi açısından oldukça önemli bir gelişme olduğunu söyledi.