HABER

Yaş meyve sebze ve narenciye ihracatı yüzde 30 arttı

Yaş meyve sebze ve narenciye ihracatı yüzde 30 arttı

MERSİN (İHA) - Türkiye'nin yaş meyve sebze ve narenciye ihracatının 2007 yılının ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış göstererek 825 milyon 937 bin dolara yükseldiği bildirildi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin yaş meyve sebze ve narenciye ihracatının 2007 yılının ilk 7 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 12'lik bir artış kaydederek 1 milyar 192 milyon 165 bin 171 kiloya ulaştığını, değerde ise yüzde 30'luk bir artışla ihracatın 825 milyon 937 bin 31 dolara yükseldiğini kaydetti.

Yaş meyve sebze ihracatında önemli bir yer tutan taze sebzenin 632 milyon 364 bin 921 kiloya ulaşarak yüzde 58 oranında bir artış gösterdiğini ifade eden Kavak, bu artışı etkileyen en önemli ürünün domates olduğunu belirterek, "Rakip ülkelerde hava koşullarından dolayı başta İspanya olmak üzere kaliteli ürün temininde sıkıntı yaşanmış, buna mukabil ülkemiz domates rekoltesinin yüksek ve kaliteli olması nedeniyle ürünümüzün rekabet şansı artmıştır" dedi.

Taze meyve ihracatında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 3'lük bir düşüş yaşandığını, ancak değerde yüzde 16'lık artış kaydedildiğini söyleyen Kavak, meyve grubunda meydana gelen artışta en önemli paya sahip olan ürünün kiraz ve vişne olduğunu belirtti.

Kavak, bu üründe rakip ülke konumunda bulunan İspanya ve İtalya'daki kış sıcaklarının kiraza zarar vermesinden dolayı, Türkiye'deki ürüne talebin arttığına işaret etti. Meyve ihracatında yaşanan artışta önemli paya sahip diğer ürünlerin çilek, nar ve karpuz olduğunu ifade eden Kavak, "Kamuoyunda nar meyvesinin insan sağlığı üzerindeki faydalarının anlatılmasıyla son yıllarda nar tüketimi artmış, tüketimin artmasıyla fiyatlar da yükselmiştir" diye konuştu.

Kavak, 2007 yılında narenciye ihracatında değerde yüzde 1'lik bir artış kaydedildiğini, ancak miktarda yüzde 19'luk azalış olduğunu belirterek, 2007 ocak ayında narenciye üretim bölgelerinde yaşan don olayından en fazla portakal çeşidinin etkilendiğini, bu nedenle ürünün ihracatında bir önceki döneme göre miktarda yüzde 42, değerde ise yüzde 27'lik düşüş kaydedildiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler