HABER

"Yaşadışı dinleme iğrenç bir iş"

Yasadışı tlefon dinlemeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, konuyla ilgili "iğrenç bir iş" yorumunu yaptı.

TBMM (A.A) Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yasadışı telefon dinlemelerini ''iğrenç bir iş'' olarak nitelendirdi. Bunun mutlaka giderilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, Parlamentonun vatandaşları rahatlatacak bir çözümü bulacağını söyledi.

Bakanlık bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında eleştirileri yanıtlayan Yıldırım, telefon dinlemelerinin, keyfi, habersiz ve kanunsuz yapılmasının, ne ahlaki, ne de hukuki bir iş olduğunu belirtti.

Yıldırım, ''Tamamen yanlıştır, iğrenç bir iştir. Bunu lanetle kınıyoruz. Böyle bir şey olmamalı. Ama oluyor mu? Oluyor. Bugün mü oluyor? Hayır. Türkiye'de mi oluyor? Hayır. Bütün dünyada oluyor. Çok geçmiş zamanlardan beri oluyor'' diye konuştu.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) kuruluşuna kadar yasadışı dinlemelerin hiçbirisinin bir müeyyidesinin olmadığını, dinlemenin suç teşkil etmediğini, dinleme tutanaklarının ulu orta yayınladığını ve bunların şantaj amaçlı kullanıldığını ifade eden Yıldırım, TİB'in kuruluşuna imkan veren yasa ile ilk defa yasadışı dinlemelerin suç olarak tanımlandığını, elde edilen bilgilerin delil olarak kullanılamayacağının yasa hükmüne bağlandığını kaydetti.

Yıldırım, bu konuda yeni bir düzenleme yapmanın zaruret haline geldiğini, cezaların olabildiğince artırılması konusunda Adalet Bakanlığının çalışma başlattığını anımsattı.

-''TİB DİNLEME YAPAN KURULUŞ DEĞİL''-

''Siyasetten arınmış olarak konuştuğunu'' belirten Yıldırım, TİB'in dinleme yapan bir kuruluş olmadığını, kurumun emniyet, jandarma ve MİT'in dinleme taleplerinin mahkeme kararlarıyla yapılıp yapılmadığını denetlediğini, ortam dinlemelerinin görevleri arasında bulunmadığını anlattı.

Yıldırım, ''TİB'in faaliyete başladığı Temmuz 2006'dan itibaren telekomünikasyon yoluyla yasal olmayan hiçbir dinlemeye izin verilmemiştir'' dedi.

MİT, jandarma ve polisin yasada belirtilen çeşitli suçlar kapsamında dinleme yapabildiğini, TİB yokken her kuruluşun dinlemeyi kendi yapısı içinde gerçekleştirdiğini anlatan Yıldırım, daha önce bunun yasal olup olmadığını denetleyen bir mercinin de bulunmadığını söyledi.

Yıldırım, TİB'in, gelen dinleme taleplerini incelediğini, yasaya uygun olması durumunda dinleme için izin verdiğini, dinleme kayıtlarının tutulduğunu, ancak bunların TİB'in bilgisine kapalı olduğunu ifade etti. Yıldırım, ''Hiçbir şekilde TİB bunların içine girip bakma yetkisine sahip değildir. Eğer orada her hangi bir kişi yetkisini aşıp bunu yaparsa suç işlemiş olur'' diye konuştu.

-''BENİM GİBİ YÜZLERCE İNSAN MAĞDUR''-

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, dinlemelerin, yasal olsun olmasın, yayınlandığını, yasal dinleme yapılırken iki kişi arasında geçen konuşmalarda kendisinin de bahsinin geçtiğini belirterek, ''Şimdi ne oluyor burada? Ben mağdur oluyorum, benim gibi yüzlerce binlerce insan mağdur oluyor'' dedi.

Dinmelerin savcı ve hakim kararı ile yapılabildiğini anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Bizi de sizi de dinliyor olabilirler. Hakikaten bu hiçbir yere sığdıramayacağımız bir iştir. Gayri ahlaki, iğrenç bir şeydir. Bunun mutlaka giderilmesi lazım. Dinlemelerde, ilgilisi olmayan, özel hayatı ilgilendiren, tesadüfen orada adı sanı geçen insanların çarşaf çarşaf neşredilmesi, hakikaten incitici bir şeydir. Kişilik haklarını, özel hayatı fevkalade rahatsız eden bir iştir. Bunun önüne geçmek hepimizin boynunun borcudur. Bizim bir korku imparatorluğu oluşturmak istediğimiz gibi yaklaşımlar çok insafla bağdaşmamaktadır. Böyle bir konu alsa mevcut değildir. Bu konu yeni yasa geldiğinde enine boyuna Mecliste tartışılmalı. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, vatandaşlarımızı rahatlatacak bir çözümü parlamento bulacaktır. Buna inanıyorum.''

En Çok Aranan Haberler