"Lancet" dergisinde yayımlanan, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı yaşam süresi ve en önemli sağlık riskleri araştırması, hayatta kalan çocuk sayısındaki artışa paralel olarak ileri yaşlarda ortaya çıkan kronik hastalık oranlarında önemli bir yükselme olduğunu gösterdi.
En son 1990'da yapılan araştırma, her yıl 5 yaş altı 10 milyon çocuğun çeşitli hastalıklar ve yetersiz beslenme nedeniyle öldüğünü ortaya çıkarmıştı.
Yeni araştırma, çocuk felci ve kızamık için dünya çapında yürütülen aşı kampanyaları sonucu 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 30 oranında azalarak 7 milyona düştüğünü gösterdi.
Araştırmaya göre, Afrika'nın bazı ülkeleri dışında yetersiz beslenme tarihe karışırken obezite, en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi.
Araştırmayı yapan Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nden Christopher Murray, 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunlarını yüksek tansiyon, sigara ve alkol tüketimine bağlı rahatsızlıklar, kronik hastalıklar, yaralanmalar, akıl ile kemik ve eklem hastalıkları olarak sıraladı.
Gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfusun artmasıyla bu etkenlerin sağlık sorunlarının yüzde 50'sinden fazlasını oluşturduğuna dikkati çeken Murray, tüm ülkelerde ortalama yaşam süresinin uzadığını, buna karşın görme ve işitme kaybı, depresyon gibi akıl hastalıklarıyla boğuşanların sayısının büyük artış gösterdiğini belirtti.
Bu arada, 2007 yılında başlatılan araştırmaya, 50 ülkeden 480 araştırmacı katıldı. 2010 yılına kadar nüfus sayımları, geçmiş araştırmalar, anketler ve istatistiksel verilerin toplanmasıyla hazırlanan araştırmaya, Bill Melinda Gates Vakfı mali destek sağladı.
Araştırmaya göre Japonya, erkeklerde 79, kadınlarda 86 yıl ile en yüksek yaşam süresine sahip ülke oldu. Japonya'da ortalama yaşam süresi 82,6 yıl olarak belirlendi.
Japonya'yı, 81,2 yıl ile Hong Kong, 81,8 yıl ile İzlanda, 81,7 yıl ile İsviçre, 81,2 yıl ile Avustralya, 80,9 yıl ile İspanya, 80,9 ile İsveç, 80,7 ile İsrail ve Fransa izledi.
Türkiye, 71,8 ortalama yaşam süresi ile 195 ülke arasında 98. sırada yer aldı. Türkiye'de ortalama yaşam süresi erkeklerde 69, kadınlarda ise 74 olarak belirlendi.
Ölüm sebeplerine bakıldığında ise ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Nüfusun yaşlanmasına bağlı olarak kalp hastalıkları ve felç, ilk sırada yer aldı. Bu hastalıkları, akciğer, karaciğer, mide ve kolon kanserleri izledi. 1990'da 6. en önemli ölüm sebebi olan AIDS, 35. sıraya düşerken diyabet, yüksek tansiyon ve obeziteye bağlı rahatsızlıklar yükselişe geçti.
Dünya genelinde 20. en önemli ölüm sebebi olan cinayet, Latin Amerika'da 3., ABD'de 21. ve Avrupa'da 57. sırada yer aldı.
21. ölüm sebebi ise, intihar oldu. İntihar oranı, Asya'da kadınlar arasında tırmanışa geçerken, Kuzey Amerika'da 14. Avrupa'da ise 15 sırada geldi.
(A.A)