HABER

Yatağan zehir solumayacak

ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, EÜAŞ'ın bugüne kadar çevreyle ilgili 579 milyon dolar yatırım yaptığını belirterek, "Bundan sonra da 1.5 milyar dolar daha çevreyle ilgili yatırım yapacağız. Bunu tüm yatırımcılara duyuruyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bağlı kuruluşlarından Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü'nün termik santrallerin çevre mevzuatına uyumu açısından öngördüğü Soma Termik Santralı ve Seyitömer Termik Santrali'nin elektrofilitre rehabilitasyonlarına ait ihale sonucunda, Nurol Mak. San. A.Ş. ve Elwo (Polonya) konsorsiyumuyla yapılan sözleşmelere bugün imza atıldı. Bakan Güler'in de katıldığı törende, EÜAŞ Genel Müdür Vekili Sefer Bütün, Nurol Mak. San. A.Ş.'den Kayıhan Bağdatlı ve Elwo S.A.'dan Andrzej Paszek de hazır bulundu. Burada bir konuşma yapan Bakan Güler, EÜAŞ'ın elektrik üretiminde çevre dostu faaliyetlerini yaptığı yatırımlarla perçinlediğini kaydederek, EÜAŞ'ın en büyük ilk 500 kuruluşun içine girdiğini hatırlattı. EÜAŞ'ın bugüne kadar çevreyle ilgili 579 milyon dolar yatırım yaptığını belirten Güler, "Bundan sonra da 1.5 milyar dolar daha çevreyle ilgili yatırım yapacağız. Bunu tüm yatırımcılara duyuruyoruz" dedi. Termik santrallerden çıkan tozların üst limiti olan 200 miligram/metreküpü 7 Ekim 2004'de 100 miligram/metreküpe düşürdüklerini de belirten Güler, "Bu aslında kendimizi zora sokmak gibidir. Toz miktarını yarı yarıya düşürdük. Dolayısıyla bu sınıra göre daha ciddi daha titiz davranışlarda bulunacağız ve bununla ilgili yatırımlar yapacağız" diye konuştu.

Eski bazı yatırımlardaki problemleri de çözmeye çalıştıklarını ifade eden Güler, Yatağan Termik Santrali'nin baca gazı tesisleriyle ilgili sorunu çözmeye çalıştıklarını bildirdi. Güler ayrıca Seyitömer ve Soma'nın de elektrofilitreleni ile (kül tutucular) ilgili sözleşme imzalayacaklarını da belirtti.

Daha sonra imzalanacak sözleşmeler hakkında bilgi veren EÜAŞ Genel Müdür Vekili Sefer Bütün, Seyitömer ve Soma Termik Santralleri'nin performansı düşen ve atmosfere daha çok kül bırakan kül tutucularının yenilenmesine ait sözleşmenin imzalanacağını ve çalışmaların hemen başlayacağını söyledi. Bütün ayrıca, Yatağan Termik Santralının 3 yıldır çalışma yapılmayan baca gazı kükürt arıtma tesislerinin tekrar çalışır hale getirilmesiyle ilgili Ek Protokol imzalanacağını bildirdi. Bütün, Özelleştirme İdaresi'ne devredilen 3 termik santralle birlikte Türkiye genelinde 18 termik santral olduğunu hatırlatarak, bu santrallerin arıtma tesisleri hakkında bilgi verdi.

"TÜRKİYE'DE KÖMÜR GAYET İYİ" Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nde 130 milyon dolar yatırım bedelli baca gazı arıtma tesisinin tamamen bitirildiğini ve işletmede olduğunu belirten Bütün, Kangal Termik Santrali'nin 3. ünitesinin baca gazı arıtma tesisinin de 35 milyon dolar bedelli bir ihale olduğunu ve bu tesisin de çalışmakta olduğunu, Bursa Orhaneli Termik Santrali'nde de 43 milyon 285 bin dolarlık baca gazı kükürt arıtma tesislerinin faaliyette olduğunu söyledi. Muğla Kemerköy Termik Santralinin de 84 milyon dolar bedelle ihale edildiğini ve buradaki tesislerin de çalıştığını bildiren Bütün, Yatağan Termik Santrali baca gazı kükürt arıtma tesisinin 3 yıldan beri çalışmadığını belirterek, yapıcı firmayla yapılan görüşmeler sonucunda bugün imzalanan Ek Protokol'le, ünitenin yapımı bittikten sonra işletmesini alacaklarını söyledi. Görüşmenin devam ettiği bir diğer santralin da Yeniköy Termik Santrali olduğunu belirten Bütün, 512 milyon dolar ihale bedelli olan tesislerin mekanik montajının tamamlandığını, ancak yapılan testler sonucu firmayla çıkan anlaşmazlık sonucu 3 yıldır faaliyetin olmadığını anlattı. Kül tutucularla ilgili yatırımlar hakkında da bilgi veren Bütün, santrallerin Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ile daha önce 250 miligram/metreküp olan kül emisyonunun 100'e düşürüldüğünü kaydetti.

Tunçbilek ve Soma'da da kül tutucularla ilgili yeni çalışmalar yapıldığını kaydeden Bütün, Soma B Santrali'nin kül tutucularının yenilenmesi için yeni ihaleler yapılacağını belirtti. Daha sonra yeniden söz alan Bakan Güler, amaçlarının yerli kaynaklara ağırlık vererek, istihdamı artırmak ve dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu söyledi. Eline bir de çiçek alarak basın mensuplarına gösteren Güler, "Amacımız böyle çiçek gibi bir Türkiye oluşturmak, havası ve yaşam ortamı tertemiz olan bir Türkiye oluşturmak" dedi. Göreve geldiklerinde enerji kaynaklarının yüzde 38'nin yerli, yüzde 62'sinin de yabancı kaynaklı olduğunu belirten Güler, bunların bugün yüzde 50'ye getirilerek eşitlendiğini söyledi. Güler, "O yüzdendir ki 33 aydır elektriğe zam yapmıyoruz. Böylece her abonenin cebinde 600 milyon lira kalmış oldu" dedi.

Daha sonra gazetecilerin soruların cevaplandıran Güler, yapılan yatırımların daha sonra işletilmediği eleştirilerine de, "Bizim zamanımızda kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil" şeklinde cevap verdi. Sorunun EÜAŞ'ın tesisleri işletmeye almasında yaşanan sorunlardan kaynaklandığını belirten Güler, bunların giderildiğini ifade etti. Yatırımların hangi kaynaklarla ve hangi yıl başlayacağının sorulması üzerine ise Güler, EÜAŞ'ın hem bütçeden para alacağını hem de kendi kaynaklarını kullanacağını kaydetti.

İşletmelerin ekonomik ömrü göz önüne alındığında yapılan yatırımların rantabl olup olmadığı sorusuna da Güler, "Tabii ki rantabl olduğu için yapıyoruz. Bu gibi tesislerin teknik ve rezerve bağlı ömrü vardır. Türkiye'de kömür gayet iyi ve yeni kömür arama seferberliğine başladık" karşılığını verdi. Sistemlerin ne zaman faaliyete gireceği sorusunu yanıtlayan EÜAŞ Genel Müdür Vekili Bütün de firmaların en geç 9 ay içinde tesisleri bitirerek teslim edeceğini belirtti. Daha sonra EÜAŞ ve firmalar arasında sözleşmeler imzalandı.

En Çok Aranan Haberler