Besin zehirlenmelerinin genellikle kusmayla başladığını ifade eden Dr. Atak, "Zehirlenmeler dışındaki ishal ve kusmaların en önemli nedeni virüslerle olan bağırsak enfeksiyonudur. Hastalık bir haftalık bir zaman dilimi içinde düzelir, bu noktada dikkat edilmesi gereken; sıvı ihtiyacının karşılanmasıdır. Sıvı kaybı ayran, yoğurt, ıhlamur, elma suyu, çayla da giderilebilir" dedi.
Özellikle yaz döneminde karşılaşılan bir başka hastalığın da kaşıntılı ve kabarık bir deri döküntüsü olarak karşımıza çıkan isilik olduğunu ifade eden Dr. Atak, "Bu hastalık ter bezelerinin tıkanmasıyla oluşur. Çocuklarda daha sık görülür. Ortam ne kadar nemli ise belirtiler o kadar ağırdır. Kaşıntı sonucu deride açılmalar olursa ikincil enfeksiyonlar olabilir. Bu noktada da pamuklu kıyafetler giyilmeli ve sık sık banyo yapılmalıdır" diye konuştu.
"Güneş çarpması, mide bulantısı, baş dönmesi ve aşırı yorgunluk halinde serin bir yerde dinlenmek, bol sıvı ve gerekirse ağrı kesici almak, çok sıcak havalarda güneş altında uzun süre kalmamak gerekir" diyen Dr. Oktay Atak güneş yanıkları konusunda da, "Yanık çeşitli derecelerde karşımıza çıkabilir. Bu durumda ısı yaymaya devam eden giyecek, takı ve benzeri şeyler hastanın üzerinden derhal çıkarılmalıdır. Yanık bölge süratle soğutulmalıdır. En uygun soğutma yöntemi yanan bölgeyi akan soğuk suyun altına tutmaktır. Direkt ve uzun süreli olarak buz tatbiklerinden kaçınmak gerekir; çünkü bu durumda da buz yanıkları oluşabilir. Yanığı soğutmak için en az 10-15 dakika suda tutmak gerekir. Daha sonra yanık bölgenin üzerine temiz olduğuna inandığınız bir bez örtün ve sağlık kurumuna gidin, yol boyu da buz torbasıyla bezin üzerinden soğuk uygulamaya devam edin, asla soğuk uygulamadan yanmanın ardından sağlık kuruluşuna gitmeyin. Çünkü yanan bölgeyi hemen soğutmazsanız dokulardaki ısı enerjisi dokuları yakmaya devam eder ve böylece hasar artar" ifadelerini kullandı.