ÇORUM (İHA) - Çorum Sağlık İl Müdürü Dr. Fikret Purtul, ishal vakalarının çocukluk çağı olan 0-5 yaşları arasında yaz aylarında daha sık görüldüğünü bildirdi.
Yazılı bir açıklama yapan Purtul, ishalin genellikle mide ve bağırsakları etkileyen mikroplar ile meydana geldiğini belirterek, ishal vakalarının çoğunun virüs adı verilen mikroplardan kaynaklandığını belirtti. Virüslere bağlı ishalin aniden başladığını, karın ağrısı, iştahsızlık, kusma ve hafif ateş gibi belirtiler görüldüğünü bildiren Purtul, bu tür ishallerin 3-6 gün içinde kendiliğinden düzeldiğini vurguladı.
İshaldeki en büyük tehlikenin sıvı kaybı olduğuna dikkat çeken Purtul, "İshal olan çocuğun gözleri ve bıngıldağı çöker, dudakları ve ağzı kurur, daha seyrek ve koyu idrar yapmaya başlar. Ağlarken gözyaşı akmaz ve uykuya eğilimi olmaya başlarsa, önemli derecede sıvı açığı var demektir. Bu durumdaki çocukların acilen hekime götürülmesi gerekir. Bunların dışında dışkısında kan olan, sık kusan, karın ağrısı ve yüksek ateşi olan çocukların da kısa sürede hekime götürülmeleri gerekir" dedi.
İshal tedavisinde 3 önemli ilkenin olduğunu dile getiren Purtul, "Birincisi, ishalle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin mümkünse ağız yoluyla geri konması. İkincisi, beslenmenin sürdürülmesi. Üçüncüsü ise zamanında hekime götürülmesidir. Evde ishal tedavisi için sıvı hazırlanırken hazır paketlerin kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Ayrıca ishal tedavisinde en önemli ilke beslenmenin sürdürülmesidir. İdeali çocuk ishal olmadan önceki beslenme düzeninin sürdürülmesidir. Bununla birlikte ishal sırasında verilebilecek en uygun besinler pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt, sebze ve meyvelerdir. Yağlı besinler, çay, meyve suyu, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden sakınılmalıdır" şeklinde konuştu.