HABER

Yemek sanayicileri organize sanayi bölgesi istiyor

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD), sektörde daha fazla istihdam, daha fazla ciro, kayıt dışılığı ortadan kaldırarak daha fazla katma değer sağlayabilmek için İstanbul'un iki yakasında 'yemek sanayicileri organize sanayi bölgesi' kurulmasını istediklerini belirtti.

İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Hüseyin Bozdağ, konuya ilişkin açıklamasında, "Hazır yemek sektörü, 6.5 milyon insanın fiilen yemek yediği, 350 bin çalışanıyla, 1.5 milyon dolaylı istihdamıyla, 4.5 milyar dolar cirosu olan bir sektördür. Sektörümüzün Türkiye'deki potansiyeli 22 milyon kişidir. Hazır yemek sektörü olarak daha fazla katma değer yaratmak için organize sanayi bölgeleri çatısı altında toplanmak istiyoruz"dedi.

Sektörün mevcut durumu ve potansiyeli hakkındaki bir raporu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi Proje Yöneticisi Prof. Dr. Hüseyin Kaplan'a ilettiklerini ifade eden Bozdağ, yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi. İYSAD Başkanı Bozdağ, "Hazır yemek sektörünün Türkiye'deki potansiyeli 22 milyon kişidir. Bu potansiyel hakkında bir değerlendirme yaptığımızda, mesela komşumuz Yunanistan'ın nüfusu 11, Bulgaristan'ın 8 milyondur. İkisinin toplamı 20 milyonu bulmuyor bile. Orta ve Kuzey Avrupa'daki bazı ülkeleri dikkate alırsak 5-6 ülkenin toplam nüfusu ediyor. 70 milyonluk ülkede ise bu dev rakamın anlamı öğlenleri evinin dışında yemek yiyen insanların sayısıdır. İş yeri çevresindeki lokanta, cafe, büfe gibi yerlerde karnını doyuranlarda bu sayının dışında kalmaktadır. Beyaz yakalıdan mavi yakalıya değişik sektörlerde çalışanlar çoğunluğu oluştursalar da, 6.5 milyonu İstanbul'da bulunan bu dev pazarın içinde askerler, polisler, öğrenciler, hatta hastanelerde yatan hastalarda var. Ama gerçek olan şu ki, milyonlarca insana her gün saat 12.00'de hazır yemek sektörü 'yemek hazır' hizmeti vermektedir. Üstelik gece karanlığında başlayan ve ertesi gün öğle saatlerine kadar süren, üretim boyunca olabilecek hiç bir aksaklığı hissettirmeden bu hizmetini sunmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'de her sektörde yaşanan sıkıntıların doğal olarak yemek sanayicileri sektöründe de yaşandığını kaydeden Bozdağ, "Kayıt dışı çalışan sektörün deyimi ile 'merdiven altında' üretim yapan birçok kuruluş var. Denetimler az- rekabet zorlu olunca da, bu işi hakkıyla bilimsel ve hijyenik koşullar altında yapan firmalar İYSAD çatısı altında bir araya gelmiş bulunuyor. İçimizde günde 230 bin kişiye yani orta ölçekte 7-8 stadyum dolusu insana yemek hazırlayan firmalarda var daha az kişiye butik tarzı üretim yapanlarda var. Bu firmaların ortalama 10 aracı bulunduğunu varsayarsak, İstanbul da 30 bin yemek arabası dolaşıyor. Sektör olarak büyük bir sektörüz. İstihdama ciddi katkısı olan, diğer sektörleri tetikleyen sektörümüzün daha disiplinli çalışarak, güçlerini birleştirmesi için organize sanayi bölgelerine ihtiyacı vardır. Organize Sanayi Bölgesi çatısı altında toplanmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler