HABER

'Yemen'de 48 Türk vatandaşı kaldı'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç haftalık olağan basın toplantısında, Yemen'den tahliye edilen Türklerle ilgili bilgi verdi.

'Yemen'de 48 Türk vatandaşı kaldı'

Bakanlığa başvurmayan ya da sisteme kayıtlı olmayan Türklerin dışında 48 Türk vatandaşının Yemen'de olduğunu söyledi. 36'sı başkent Sana'da, 12'si Aden'de olan Türk vatandaşlarının büyük kısmının kendi isteğiyle kalmış olduğu bilgisini verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 18-21 Nisan arasında ABD'ye yapacağı resmi ziyarette mevkidaşı John Kerry ile görüşeceğini belirten Bilgiç, Kongre ve Temsilciler Meclisi ile de temasların olacağını söyledi.

1915 olayları Avrupa'nın gündeminde

Sözcü Bilgiç, 15 Nisan'da Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yapılacak olan 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı' olarak tanıma oylamasıyla ilgili soruya da şu yanıtı verdi:

"Dün Martin Schulz (AP Başkanı) ile yapılan toplantıda detaylı bir şekilde görüşlerimizi dile getirdik. Buna parlamentonun karar vermesinin doğru olmadığını, tarihi tarihçilere bırakmak gerektiğini yine gündeme getirdik. Gerekli girişimler tarafımızdan yapılmakta. Önümüzdeki günlerde girişimlerimizi yoğunlaştırarak sürdüreceğiz.”

Hollanda meclisindeki ‘Ermeni soykırımı' yasa tasarısını da yakından takip ettiklerini belirten Bilgiç, Hollanda Dışişleri Bakanı'nın bu konuda takındığı dengeli tutumdan memnuniyet duyulduğunu dile getirdi:

"Bu konuyu yakından takip ediyoruz. 1 Nisan tarihinde dört tane önerge verildi. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders dengeli bir tutum takınarak bazı ifadelerde bulundu. Özellikle soykırım konusunda hukuki karar vermenin hükümetin görevi olmadığını söyledi. Konunun bilim insanlarına, Türkiye ve Ermenistan'a bırakılması gerektiğinin altını çizdi. Bu önergeler bugün oylanacak. Gerek Hollanda'daki Türk sivil toplum kuruluşları, gerek Lahey'deki büyükelçiliğimiz tarafından gerekli girişimlerde bulunuldu. Oradaki vatandaşlarımız, özellikle Türk asıllı Hollanda vatandaşları kendi rahatsızlıklarını milletvekillerine ilettiler.”

İran ile Yemen için ortak mekanizma çalışması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Nisan'daki Tahran ziyaretinde, İran ve Türkiye arasında Yemen'deki kriz için ortak çalışma kararı çıkmıştı. Bilgiç konuyla ilgili soruya "Yemen konusundaki görüşlerimiz çok net, İran'da da gündeme geldi” yanıtını verdi:

"İran'da tüm bölgesel konular ele alındı, Suriye, Irak ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Yemen konusundaki görüşlerimiz çok net. Husiler ülkeyi iç savaşın ve parçalanmanın eşiğine getirdi. Körfez ülkeleri öncülüğünde oluşturulan koalisyonun operasyonlarına desteğimizi ilan ettik. Bu harekâtın siyasi diyalog ve uzlaşıya zemin hazırlayacağını umuyoruz.

Asıl temennimiz Husilerin işgal ettikleri yerlerden çekilmesi, ağır silahları iade etmeleri, meşru cumhurbaşkanını kabul etmeleri ve siyasi diyalog sürecini başlatmaları. Tabiatıyla İran ziyaretinde bu konular gündeme geldi, biz de Yemen politikamızı karşı tarafa aktarma imkânı bulduk. Önümüzdeki dönemde bakanların bir araya gelme ihtimalleri olabilir.”

‘Suriye'de politika değişikliği yok'

Bilgiç, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran'da yaptığı ‘Suriye'de birbiriyle çarpışanlar arasında arabulucu olabiliriz' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:"Suriye'de bizim politikamız baştan beri belli, şu anda politikamızda bir değişiklik yok. Tabii akan kanın durması bizim için öncelikli, bunun için her şeyi yapmak lazım. Ama Suriye'ye ilişkin yaklaşımımız belli. Halkın isteklerine cevap verecek, Cenevre Bildirisi çerçevesinde bir değişime ihtiyaç var. Akan kanın bir an evvel durması en önemli önceliklerimizden bir tanesi.”

Kaynak: Al Jazeera

aljazeeraturk

Davutoğlu: Müdahil olma söz konusu değil

'Ne onaylıyorum, ne de karşıyım'

Oyuncuların formasına kamera

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler