HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeşil pasaport şartları nelerdir? Yeşil pasaport nedir, kimlere verilir?

Yurtdışına gezmek amaçlı gitmek isteyenler için pasaport konusu ayrı bir öneme sahiptir. Birbirinden farklı özelliğe sahip pasaport çeşidi bulunmaktadır. Pasaportlar bir nevi kimlik belgesi yerine geçer. Özellikle ülke dışı ziyaretlerde pasaport belgesinin mutlaka olması gerekir. Yeşil pasaport da bu önemli pasaportlar arasında yer alır. İsmini renginden alan bu pasaport türüne sahip olunabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Peki, yeşil pasaport nedir, şartları nelerdir?

Yeşil pasaport şartları nelerdir? Yeşil pasaport nedir, kimlere verilir?

Pasaportlar, yurtdışı seyahatleri için gerekli olan ve belirli resmi kurumlar tarafından verilen bir belge olarak tanımlanır. Yeşil pasaport, belirli şartları yerine getirmiş ve yine belirli kişiler tarafından alınabilen bir pasaport türü olarak karşımıza çıkar. Bir diğer ismi hususi olarak tabir edilen yeşil pasaport, adından da anlaşılacağı gibi dışı yeşil olan önemli bir belgedir. Tüm pasaport çeşitlerinde olduğu gibi bu pasaportunda birbirinden farklı sağladığı avantajlar vardır.

Yeşil pasaport nedir?

Yurtdışına çıkmak için pasaport adıyla bilinen ve kimlik belgesi yerine geçen birçok farklı pasaport çeşidi mevcuttur. Yeşil pasaport da bu pasaport türleri arasında bulunur. Yalnızca devlete ait yerlerde çalışan kişilere ve bu kişilerin yakınlarına verilen pasaport çeşidi, yeşil yani hususi pasaport olarak tabir edilir. Bu pasaporttan yararlanılabilinmesi için kişilerin devlet memuru olması önemlidir. Bu pasaport alındıktan sonra bazı sebeplerden kaynaklı iptal edilebilir. Yeşil pasaport iptal nedenleri arasında ilk sırada milli güvenliği tehdit edecek unsurlar yer alır. Böyle bir durum dışında ise iptal olma olasılığı yoktur.

Yeşil pasaport şartları nelerdir?

Hususi (yeşil) pasaport ile vizeye gerek duyulmadan yurtdışına çıkılabilmektedir. Ancak her ülke için belirli bir gün sınırlaması mevcuttur. Ayrıca yeşil pasaport için gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlamak gerekir. Bu belgeler çalışan kesim için ayrı, emekliler için ayrı, on sekiz yaşından küçük olan kişiler için ayrı, işinden ayrılmış şahıslar için ayrı bir şekilde ele alınmaktadır. Yeşil pasaport almak için kaç yıl çalışmak lazım konusu, hali hazırda işlerine devam edenler tarafından merak edilir. On seneye aşkın kamu sektörüne hizmet veren şahısların bu pasaportu alma hakları vardır. Genel olarak yeşil pasaport şartları ise şu şekildedir:

  • Devlet memuru olarak işini sürdürüyor olması
  • İç İşleri Bakanlığına pasaport için müracaatta bulunulması
  • Kamu sektöründe yer alması
  • Pasaport için gerekli olan belgelerin eksiksiz bir biçimde hazırlanması

Kimler yeşil pasaport alabilir?

Yeşil bir başka tabirle hususi pasaporta sahip olmak için öncelikle talep edilen evrakların hazırlanması gerekmektedir. Evraklar hazır olduktan sonra gerekli yerlere başvuruda bulunulur. Bu bağlamda 10 yıllık memur yeşil pasaport alabilir mi konusu ayrı bir önem kazanır. On sene boyunca memur olarak çalışan herkes bu pasaportu alabilir. Bu pasaport en az altı ay, en fazla ise beş senelik verilmektedir. Yeşil pasaportu birinci, ikinci ve üçüncü devlet kadrosunda çalışan devlet memurları başta olmak üzere:

  • Devlet memuru olarak çalışan kişilerin ailesi üyeleri,
  • TBMM çalışanları ve TBMM’den emekli olan kişiler,
  • Eski bakanlar,
  • Birinci, ikinci ya da üçüncü devlet kadrosundayken işi bırakan kişiler,
  • Büyükşehir il ile ilçe başkanları,
    1. dereceden emekli olan eski belediye başkanları,
  • Devlet sporcuları,
  • Belirli ihracat miktarlarını aşmış olan iş adamları,
  • Baroya kayıtlı olma koşuluyla avukatlık mesleğinde en az on beş senesini bitirmiş kişiler, bu pasaportu alma hakkına sahiptir.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler