İSTANBUL(ANKA)- Güral Porselen İcra Kurulu Üyesi Muttalip Korkmaz, eskiden hem bir köfte lokantasında, hem de beş yıldızlı tatil köylerinde aynı porselen takımlarının kullanıldığını anımsatarak, bugün ise turizme verilen önemin de artmasıyla gastro porselen ürünlerinde çeşitlerin fazlalaştığına işaret etti. Korkmaz, ayrıca daha önce ucuz diye kullanılan Çin porselenlerinin de, servis takımının eksilmesinden dolayı artık tercih edilmediğini söyledi.
Korkmaz, 8 yıl önce gastro porselen alanında birkaç çeşit üretim yaptıklarını, şimdi ise 16 değişik formda ürünle sektör temsilcileriyle buluştuklarını dile getirdi.
Korkmaz, turizm sektörünün gelişmesinden dolayı gastro porselen üretiminin arttığını belirterek, 8 yıl önceki üretim kapasitesinin yüzde 20'sini gastro porselen çeşitlerinin oluşturduğunu kaydetti. "Bir elin beş parmağını bile bulmayan formlarda koleksiyonumuz vardı. Ancak şu anda kapasitemizin yüzde 70'ini gastro porselen ürünler oluşturuyor" diye konuşan Korkmaz, 16 değişik formda koleksiyon hazırlandığını bildirdi.
-"ARTIK HER ALANDA FARKLI PORSELEN KULLANILIYOR"-
Korkmaz, eskiden hem bir köfte lokantasında, hem de beş yıldızlı tatil köylerinde aynı porselen takımlarının kullanıldığını anımsatarak, bugün gelinen noktada turizme verilen önem ve hizmet sektöründeki anlayış değişikliğinden dolayı gastro porselen ürünlerinde çeşitlerin arttığına işaret etti. Artık, otellerin alakart restoranından açık büfesine, havuz başından barına kadar tüm bölümlerin ayrı formda koleksiyon tercih etiğini vurgulayarak, "Yani tek formdaki porselen yerine örneğin alakart restoranı için Meksika mutfağından ise yemekler buna göre porselen takımları istiyor. İtalyan ise farklı istiyor. Havuz başı için köşeli formlarda istiyorsa, barlarda yuvarlak formlarda porselen istiyorlar" dedi.
-"YILDA YÜZDE 20 CİVARINDA PORSELEN KIRILIYOR"-
Korkmaz, eskiden turizm tesisleri, bar ve kafelerin ucuz olduğunu için Çin porseleni aldıklarını anımsatarak, "Aldığınız porselen takımından kırılan, kaybolan ya da eskiyen parçalar oluyor. Takımlardaki parça eksikliğinden pek çok porselen takım çöpe atıldı. İşletmeciler zamanla bunu öğrendiler. Biz her koleksiyonun parçalarını yedekte depolarımızda bulunduruyoruz. Dolayısıyla artık Çin porseleni otel, motel restoran ve barlara giremiyor" diye konuştu. Çin mallarının düşük fiyatlı ama kalitesiz olduğunu kaydeden Korkmaz, Çin'in, ucuz işçilik ve imalatta kullandığı ve insan sağlığına aykırı kurşun kadmiyumum maliyeti düşürdüğünü aktardı. Korkmaz, gastro porselen ürünlerinin pazarda 10 milyon dolarlık bir paya sahip olduğuna dikkat çekerek, yıllık yüzde 20 civarında kırılan ve kaybolan porselen olduğunu belirtti. Hatıra olarak bir tuzluğun ya da kasenin çantaya atıldığını söyleyen Korkmaz, bar ve tavernalarda ise keyif için porselen tabak kırıldığını ve bunlardan dolayı, yılda 2 milyon dolarlık porselen parçasının takımlardan eksildiğini ifade etti.
-"ÜRETİMİN YÜZDE 30-35'İ İHRAÇ EDİLİYOR"-
Güral Porselen'in, 3 yıldır Türkiye'deki fuarlara katılmadığını bildiren Korkmaz, müşteri ve hedef kitleyle, kendi bünyesinde düzenlenen organizasyonlarda buluşulduğunu kaydetti. Korkmaz, ilk olarak İstanbul'da düzenlenen "Güral Porselen Innovation 08 Porselen Günleri"nin, daha sonra Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerinde de gerçekleştirileceğini duyurdu. Otel ve turizm bölgelerinde yapılan araştırmalara göre Güral Porselen'in, dört yıldızlı otellerden başlayarak, tatil köylerine kadar sektörün yüzde 73'ü tarafından tercih edildiğine işaret eden Korkmaz, "Bu yıl Antalya'daki 36 büyük tesisin 32'sinde Güral Porselen ürünleri olacak. Türkiye'de tercih edilme oranımız yüzde 50, İstanbul'da yüzde 40. Porselen günleri ile İstanbul'daki oranı daha da yükseltmeye çalışıyoruz" dedi.
Güral Porselen'in 1989'da kurulduğunu anımsatan Korkmaz, Türkiye genelinde 130 bayinin bulunduğunu kaydetti. Korkmaz, ayda 5-7 milyon parça arasında üretim yapıldığını anlatarak, aynı şehirde ve aynı çatı altında üretim yapan Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük tesislerine sahip olunduğunu söyledi. 52 ülkeye ihracat yapıldığını ifade eden Korkmaz, üretimin yüzde 30-35'inin ihraç edildiğine işaret etti. (ANKA)