ANKARA (ANKA) - Ünlü caz solisti Yıldız İbrahimova, uzun bir aradan sonra ilk solo konseri ile Başkentlilerle buluşacak.
Ankara Swiss Otel'de 11 Aralık'ta hayranlarının karşısına çıkacak olan İbrahimova, konser öncesi ANKA'nın sorularını yanıtladı.
-TÜRKİYE'DE CAZ-
Bulgar etnik müziğini kendi caz müziğiyle harmanlayan İbrahimova, Türkiye'de caz müziğin çok iyi bir seviyede ve yurtdışına da açık olduğunu kaydederek, Bulgar etnik müziğinin yanı sıra Türk etnik müziğinden motifler alarak da Türkiye ve Avrupa'da çalışmalar yaptığını belirtti.
Etnik müziklere tüm dünyanın yoğun ilgi duyduğunu ifade edene İbrahimova, "aslında dünyada insanlar etnik motiflere merak duyuyorlar. İnsanlar, keşfedilmemiş yeni tınılar, yeni enstrümanlar duymayı istiyorlar. Geniş bir müzik kültürü olan Türkiye'de, zengin altyapısından caz müziği anlamında faydalanabilir" dedi.
-"TÜRK GENCİ CAZA ÇOK MERAKLI"-
Türkiye'de gençlerin caza karşı yoğun ilgisi olduğunu belirten İbrahimova, "Türk genci batıya oranla çok daha fazla ilgi duyuyor caz ve klasik müziğe. Bu yıl, Ankara Caz Festivali kapsamında Hava Kuvvetleri Orkestrası ile verdiğim konseri izlemeye gelen çok fazla genç vardı. Avrupa'da gençleri bu tür müziğe çekebilmek için müzisyenler, mizah kullanmak gibi, çok ilginç yöntemlere başvurabiliyor" şeklinde konuştu.
Gençlere her zaman "cazı canlı dinleyin" öğüdünü verdiğini söyleyen İbrahimova, "cazı canlı dinlemek çok farklı. O salon içinde bulunmak, müzisyenin frekansını yakalamak çok önemli. Üstelik caz müziği tekrarlanamayan bir müziktir. O konserde duyduğunuz tınıların aynısı bir daha duyamazsınız, o performans tektir" dedi.
-"HAMBURGER MÜZİĞİ"-
Pop müziğinin hamburger gibi çabucak yenip biten bir şey olduğunu savunan İbrahimova, müziğin ticarileştiğinde kalitesinin de düştüğünü kaydetti.İbrahimova, şöyle konuştu:
"Benim yaptığım müzik dinleyici için. İki nokta var, bir müziğin kaynağı bir de o müziğin alıcısı. Ancak ortada bir şirket olduğu zaman müzik ticarileşiyor. Bu Müziğin kalitesini de etkiliyor. Bu nedenle bırakın klasik ya da caz müziği, pop müzik bile büyük bir düşüş yaşıyor. Müziği bir hamburger ya da Cola olarak düşünemezsiniz.
Pop müziğin de bir hamburger gibi çabucak yenip biten bir şey olduğunu düşünüyorum. Çok büyük sükse yaptı denilen parçaların ömrü bir hafta. Oysa iyi bir eser asırlar boyu eskimez, değerini yitirmez. Ben de konserime 500 yıllık bir Rönesans müziğiyle başlayacağım."
-"CUMHURBAŞKANI GÜL VE AİLESİ İLE KOMŞULUĞUMUZ ÇOK İYİYDİ"-
18 Nisan'da Ankara'da vefat eden, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer'in eşi olan Yıldız İbrahimova, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ailesi ile milletvekili lojmanlarında 6 yıl komşuluk yaptıklarını anlattı. İbrahimova, "Gül ve eşi sanatla çok ilgiliydi, entelektüel bir tarafları vardı. Bize çok sık geliyorlardı, eşimle de onlarla çok ilgileniyordu" dedi. İbrahimova şunları söyledi:
"Eşimle, Milletvekili lojmanlarında oturuyorken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le 6 yıl komşuluk yaptık. Komşuluğumuz gayet iyiydi. Hiçbir sorunumuz olmadı. Çok sık geliyorlardı bize, eşimle de onlarla çok ilgileniyordu. Büyük oğlu Fransız kolejinde okuduğundan eşim, Fransa'dan kitap, dergi getirirdi. Çocuklarımız beraber büyüdü. Eşimden ölümünden sonra da baş sağlığı için gelmişlerdi."
-"SAHNEDE OTUZ YIL"-
"Sahnede Otuz Yıl" adlı, biri klasik ve caz, diğeri balkan ve çigan müziklerinden oluşan iki CD'lik yeni bir albüm hazırlıklarını yapan İbrahimova, bu çalışmanın ardından eşi Ali Dinçer adına da bir albüm yapacağını belirtti. İbrahimova, "Eşim de ‘Balkananatolia' albümünün ikincisini yapmamı çok istiyordu. Onun anısına ‘Balkananatolia 2' isimli bir albüm çalışması daha yapacağım.Geriye dönüp baktığımda bir sürü ve iyi şeyler yaptığımı görüyorum, ancak daha çok yapacağım şey var" dedi.
-"SANATÇININ DEVLET DESTEĞİNE İHTİYACI VAR"-
Sanatla uğraşmanın maddi getirisi yüksek olmayan bir iş olduğunu ifade eden İbrahimova "Türkiye ekonomik anlamda refah ülkesi olmadığından, sanatın ve sanatçının, devlet desteğine her zaman ihtiyacı var. Çünkü zaten sanat denen şey ticaret ürünü değil, devlet ve ya özel destek olmadan sanatın ayakta durması mümkün değil" diye konuştu.