ANKARA (İHA) - YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Ortadoğu ülkeleriyle temas halinde bulunduklarını, yeni bir açılım içerisinde olduklarını belirterek, Türkiye'deki üniversitelerin bu ülkelerdeki üniversitelerle işbirliği yapmaları amacıyla zemin oluşturmaya çalışacaklarını söyledi.
YÖK Genel Kurulu Toplantısı'nın sabahki oturumuna ara verildiğinde Genel Kurul üyeleri ve Özcan yürüyerek öğle yemeği için ÖSYM binasına geçtiler. Özcan, YÖK Genel Kurulu üyeleri Prof. Dr. Tunçalp Özgen ve Prof. Dr. Engin Ataç'ın yakında görev sürelerinin sona ereceğini belirterek, bu nedenle "onlara özel olarak" öğle yemeğinin ÖSYM'de yenilmesinin kararlaştırıldığını belirtti. Bu sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan YÖK Başkanı Özcan, Danıştay'ın, YÖK'ün öğretim üyesi yetersiz fakültelere öğretim elemanı gönderilmesine olanak sağlayan kararının yürütmesini durdurmasına ilişkin kararının anımsatılması ve bu konuda yeni bir düzenleme, formül düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine, "Henüz karar vermedik. Belki düşünebiliriz. Sabahki oturumda hiç konuşmadık, belki öğleden sonra olabilir" dedi.
ORTADOĞU ÜLKELERİ İLE İŞBİRLİĞİ HAZIRLIĞI
Özcan, yükseköğretim konusunda işbirliği amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirdikleri ziyarete de değinerek, buradaki üniversitelerle ortak programlar yapmak istediklerini ifade etti. Burada gelişmiş teknoloji enstitüleri bulunduğunu, bunlardan biriyle ODTÜ'nün protokol imzaladığını anlatan Özcan, "Onların çok paraları var ve eğitime de çok para yatırıyorlar. Biz de o yatırımdan payımıza düşeni alalım diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Bu ülkede yer alan serbest bölgelerde başta Harvard olmak üzere birçok ülkenin üniversitesinin programları bulunduğunu anlatan Özcan, "Türk üniversitelerinden de bu rekabete katılmak isteyen olursa yardımcı olacağız. Biz zemin hazırlamak için onlarla konuşmalar yapıyoruz" diye konuştu. Özcan, bir başka soru üzerine de Ortadoğu ülkeleriyle temasta bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Yeni açılımlar içerisindeyiz. Suriye, Irak, İran'a gidiyoruz, Mısır ile görüşmelerimiz var. Yakında Suudi Arabistan'a gideceğiz, Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittik. Hepsini dahil ediyoruz. Çünkü dışarıya açılmak zorundayız. Biz hep bu işi Türkiye'de kendi zeminimizde yapıyoruz, dünyanın diğer üniversiteleriyle karşılaştırdığımızda nerede olduğumuzu pek bilmiyoruz. Bu ülkelerde öğrenci potansiyeli var. Mesela Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaklaşık 2 bin 500 doktora öğrencisi potansiyeli var ve bu
ülkeye diğer ülkelerden gelen çok öğrenci var. Biz ondan da pay alalım diyoruz. Kim bize böyle olanaklar verirse, Türk üniversitelerine kucağını açarsa neden gitmeyelim. İmkan varsa faydalanmak isteriz. Bunun imkanlarını araştırıyoruz. Bizim üniversitelerimizin oradaki üniversitelerle işbirliği yapması için zemin hazırlıyoruz. Üniversitelerimizin oraya gidişini kolaylaştırmak için zemin hazırlıyoruz."
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, Mardin Üniversitesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için başvuru yapıldığının hatırlatılması üzerine de, "Bize henüz başvuru gelmedi. Gelsin, bakarız. Biz o işe olumlu bakıyoruz" dedi.