HABER

Yolsuzluğu ortaya çıkardı görevinden alındı

ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Rektörlük Genel Sekreter Vekili ve Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başmüdürü Ali Önal'ın, hastanede ortaya çıkan yaklaşık 6 trilyon liralık ihale yolsuzluğunu ortaya çıkardığı gerekçesiyle sürgüne gönderildiği iddia edildi.

Ali Önal'ın; ihale yolsuzluğuna göz yumduğu iddia edilen bir dekan, bir tekniker ve 10 öğretim görevlisi hakkında idari soruşturma açılmasına sebep olduğu gerekçesiyle yeni rektör tarafından pasif bir görev verildiği iddia edildi. Bilirkişi raporlarında, yasal yönetmeliklere aykırı davranmaları ve usulsüz işlem yapmaları sebebiyle devleti zarara uğrattıkları, ihaleyi alan firmanın ise çok büyük oranda haksız kazanç elde ettiği ileri sürüldü. Adana 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen 'Alacak ve tazminat' davası, firmanın aleyhine sonuçlanarak reddedildi. Yolsuzluk iddiaları ise Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu tarafından yalanlandı.

FİRMA, TAAHHÜTLERİ YERİNE GETİRMEDİ

Çukurova Üniversitesi'ni karıştıran yaklaşık 6 trilyon liralık ihale yolsuzluğu iddiaya göre şöyle gelişti:

Ç.Ü. Rektörlüğü, 60 yataklı yoğun bakım ünitesi için, İslam Kalkınma Bankası'ndan sağlanan 8 milyon 900 bin dolarlık kredi ile 23 Eylül 1998 tarihinde ihale açtı. 12 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen tıbbi cihaz, makine ve komple aksesuarların alım ihalesini Draeger Medizintechnik Gmbh adlı Alman firması kazandı.
İdare tarafından oluşturulan ihale komisyonuna 2886 sayılı yasanın 13. maddesine göre maliye memuru sıfatıyla bir üyenin alınması yasal bir zorunlulukken, ihale komisyonuna maliye memuru sıfatıyla üye alınmayarak Maliye Bakanlığı'na vize ettirilmedi.

Draeger Medizintechnik Gmbh ile idare arasında yapılan sözleşmeye göre, sözleşmenin yürürlük tarihinden (12.12.1998) hemen sonra 5 ay içerisinde tüm malzemeleri teslim edip montajını yapmış olması gerekirken ürün, 1999 ve 2000 tarihleri arasında geç teslim edildi. Bu gecikmeden dolayı firmaya herhangi bir cezai yaptırım uygulanmadı. Teklif mektubunda, "Teslim etmeyi taahhüt ettiği makine, cihazlar ve komple aksesuarlarla ilgili olarak genel teknik şartname hükümlerine uygun olmadığı, neleri vermeyi taahhüt etmişse hangi marka ve model malzemeyi vermeyi belirlemişse o marka ve model malzemeyi vermek zorundadır" şartı yer almasına rağmen firma buna uymayarak vermesi gereken ürünlerin yüzde 80'ini şartname ve sözleşmede taahhüt edilen malzemelerin yerine farklı marka ve daha düşük modellerde ürünler teslim etti. Teslim edilen ürünlerin bir kısmını (31 kalemden 5 kalemi) komisyonca alınmış bir karar bulunmamasına rağmen daha düşük bedelli alternatif ürün verildiği, hükümlerine aykırı olarak değiştirdiği anlaşıldı. Bir takım malzemelerin ise montajı yapılmadan teslim edildiği belirlendi.

Bu arada, ürün değişikliklerini fark eden Kardiyoloji eski Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Ahmet Birant ve EMA'nın (Elektronik Medikal Analitik Sistemleri Pazarlama Şirketi), Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Tıp Fakültesi Dekanlığı'na resmi dilekçelerle müracaatta bulunmasına rağmen idarenin konuyla ilgili önlem almadığı anlaşıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORLARI ZARARI TESPİT ETTİ

Dönemin rektörü Prof. Dr. Can Özşahinoğlu tarafından oluşturulan ve biri dekan, biri tekniker ve 10'u öğretim görevlisi 12 kişinin yer aldığı geçici kabul komisyonu, eksiksiz belirtilen marka ve modellerde kusursuz halde çalışır durumda idareye teslim edildiğini ve kontrollerinin yapıldığını 'uygundur' belgesi tanzim ederek firmaya yüzde 10'luk bakiyesini teslim edilerek toplam 8 milyon 900 bin dolar ödeme yapıldı.

Yapılan tespitler üzerine Sayıştay 2. Dairesi'nin kararında, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün incelemeleri sonunda Adana 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, Adana 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nce yaptırılan bilirkişi raporlarında Ç.Ü'nün 3-4 milyon dolar zarara uğratıldığı belirlendi.

2000 yılının Ağustos ayında Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Yalçın Kekeç, ihale dosyasını inceleme görevini Rektörlük Genel Sekreter Vekili ve Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başmüdürü Ali Önal'a verdi. Dosyaların incelenmesinden sonra Rektörlük, yapılan işlemlerin yönetmeliklere uygun olmadığını, 'geçici kabul komisyonunda' görev yapanların görevlerini uygun yürütmediklerini tespit etti. Bunun üzerine Medizintechnik Gmbh firmasına ihtar yazısı göndererek sözleşme şartlarına uygun hareket etmesini istedi. Ancak firma, verilen yasal süreye rağmen şartname ve sözleşme hükümlerine uymadığından dolayı ihale sözleşmesi 2886 sayılı yasa gereğince feshedildi.

Fesih kararından sonra firmanın 890 bin dolar tutarındaki teminatı ise hastaneye gelir olarak aktarıldı. Hazine zararına neden olan sorumlular hakkında idari ve adli soruşturma açılması için gerekli yasal işlemler başlatıldı. Geçici kabul komisyonun üyeleri ile ilgili ceza soruşturmasını yürüten kurul, görevlerini gerektirdiği sorumluluk içerisinde yapmadıkları ve yetkilerini kötüye kullandıklarından dolayı cezalandırılmaları için lüzum-u muhakemelerine karar verildi. Soruşturma dosyası, yasa gereği idare tarafından Danıştay'a gönderildi. Danıştay tarafından kurul kararı onanırsa, 11'i öğretim görevlisi 12 kişi hakkında ceza davası açılacak.

Öte yandan aynı Alman firmasının, Trakya Üniversitesi'nde yapılan ihalede de aynı davranış biçimini ortaya koyması nedeniyle oradaki sözleşmenin feshedildiği ve cezai yaptırıma maruz kaldıkları da tespit edildi.

BİLİRKİŞİ RAPORLARI ZARARI TESPİT ETTİ

Draeger Medizintechnik Gmbh firması, teminat olarak verdiği 890 bin doları tahsil etmek için, Ç.Ü Rektörlüğü aleyhine 100 milyar lirası manevi tazminat ile gelir kaydedilen kesin teminatın faiziyle birlikte geri alınması için Adana 1. Ticaret Mahkemesi'ne dava açtı. Yaklaşık 2 yıldır süren davanın son duruşmasında, Draeger Medizintechnik Gmbh firması vekili avukat Necil Topuz ile Ç.Ü Rektörlüğü adına avukat Nedret Kunt hazır bulundu. Adana 1. Asliye Ticaret Mahkemesi heyeti, bilirkişi raporlarına ve elde edilen delillere dayanarak davanın reddine karar verdi.

Geçtiğimiz Haziran ayı içerisinde yapılan Rektörlük seçiminde ise bazı öğretim üyeleri meslektaşlarına yönelik yapılan soruşturmayı kötü niyetin göstergesi olarak yorumladı. Bunun sonucunda Ç.Ü Rektörlüğü'ne seçilen Prof. Dr. Alper Akınoğlu, görevi başına gelir gelmez ilk icraat olarak 'ihale yolsuzluğunu' araştıran Rektörlük Genel Sekreter Vekili ve Balcalı Hastanesi Baş Müdürü Ali Önal'ı Adana Meslek Yüksek Okulu 2. Öğretim Programları ile ilgili İdare İşler Koordinasyonu'nda görevlendirdi. Rektör Akınoğlu, yolsuzluk iddialarıyla ilgili Ali Önal'ın görevden alınmadığını belirterek, "İdarenin bazı noktalarında yeni bir değişim gerekiyordu. Yönetim anlayışımızın en tepe noktalarda şekillenmesi için bunu uygun gördük. Birkaç değişiklikten birisi de bu oldu. Onun için doğal karşılamak gerekir. Rektörlük yönetimi böyledir. Bizde zamanı geldiğinde görevi başkalarına bırakacağız. Ali Önal'ın yolsuzlukla görevden alınmasıyla ilgisi yok" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler