ANKARA (İHA) - Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren piyasalara sürülecek olan Yeni Türk Lirası'nın (YTL) eski Türk Lirası ile aynı tasarımda olacağını belirterek, "Paranın ne kadar olduğu 10 metre uzaklıkta bile rahatlıkla anlaşılacak" dedi. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ise Yeni Türk Lirası'nın Şubat ayının sonlarına doğru yüzde 95 oranında halk tarafından anlaşılacağını söyledi.
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, "Yeni Türk Lirası Tanıtım Kampanyası"na ilişkin düzenlenen basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Yeni Türk Lirası'na halkın kolay adapte olup olmadığını sorması üzerine Bakan Babacan, 100 senelik geçmiş tarihe bakıldığında bir çok ülkenin para birimini değiştirdiğini hatırlattı. Bu ülkelerden bazıların paradan sıfır atığını, bazıların ise yeni bir para birimine geçtiğini belirten Babacan, "Yakın bir geçmişte Avrupa ülkeleri kendi para birimlerini bırakıp euroya geçti. Mesela Fransızlar, Almanlar ve Hollandalılar bir anda başka bir para birimi kullanmaya başladılar. Biz Türkiye'de sadece altı sıfırı kaldırdık" cevabını verdi. Şu anda kullanılan Türk Lirası ile 1 Ocak'ta kullanıma başlanacak Yeni Türk Lirası'ndaki eşit paraların aynı tasarımda olacağını ifade eden Babacan, "Yeni Türk Lirası 10 metre uzaktan bile anlaşılacak. Tasarımların aynı olması büyük kolaylık sağlayacak" diye konuştu. Türkiye'de insanların uzun süredir başka para birimlerini kullanmaya alıştığını anlatan Babacan, "Mesele biri mağazaya girip euro verip paranın üstünü Türk Lirası olarak geri alıyor. Yaşlı bir teyze bile evinde euro ve dolar bulunduruyor. Yeni Türk Lirası'nın kullanılmasından bir süre sonra vatandaşlarımız günlük hayatta euro ve dolar kullanmaktan bıkacak, yani Türk Lirası'na itibar artacak. Çünkü döviz bir inip bir çıkıyor ve devlet garantisi de yok" şeklinde konuştu.
Başkan Serdengeçti ise Yeni Türk Lirasının piyasaya çıkmasından bir kaç ay sonra halkın bu değişimi benimseyeceğini savunarak, "Yeni Türk Lirası Şubat ayı sonunda yüzde 95 oranında anlaşılacak" dedi. Serdengeçti, altı sıfırın atılmasıyla 10 milyon liranın yerine 10 liranın kullanılacağı hatırlatarak, "Yıllarca bol sıfırlarla yaşamak daha mı zordu diye bazen düşünüyorum. Ve galibe bol sıfırla yaşamak çok daha zordu" diye konuştu. Babacan, başka bir üzerine uzun vadede Yeni Türk Lirası'nın değer kazanmasının kaçınılmaz bir son olduğunu vurgulayarak, bunun kesin tarihini belirlemenin zor olduğunu kaydetti. Serdengeçti ise raflarda bulundurulacak eski ve yeni fiyatı belirten, "Etiket Uygulaması"na ilişkin bir soruya, "Çift etiket uygulamasının denetimini ekonomik birimler yapacak" dedi. Babacan ise Etiket Uygulaması konusunda Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın hazırlığı olduğunu, buna ilişkin gerekli talimatların verildiğini söyledi.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Binay ise, çift etiket kullanmayanların 128 milyon 500 bin lira cezaya çarptırılacağını kaydetti. Binay, Yeni Türk Lirası'nın tanıtımı amacıyla yapılacak olan iletişim kampanyasının maliyetinin 700-750 bin doları bulacağını belirterek, gerekli görüldüğünde rakamın 100 bin dolar daha artırılabileceğini söyledi.
Başkan Serdengeçti, Yeni Türk Lirası'nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) kullanılması için gerekli yasalar düzenlemelerin yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine şu cevabı verdi: "Biliyorsunuz KKTC'de de Türk Lirası kullanılıyor. Bu yüzden KKTC'de de tanıtım kampanyası yapıyoruz. KKTC'nin Yeni Türk Lirası'na geçişi için herhangi yasal engelin bulunduğunu sanmıyorum. Bu konuya ilişkin yasa Meclis'te, kararname tamam. Almanya'da ise Türkçe yayın yapan televizyonlarda tanıtım yapacağız." Serdengeçti, güvenlik açısından Yeni Türk Lirası'nı şimdilik kamuoyuna göstermediklerini de belirtti. Başkan Yardımcısı Binay da, Yeni Türk Lirası'na geçmenin Türkiye'ye toplam maliyetinin 25 milyon dolar olduğunu ifade ederek, banknot basımının 15 milyon dolar, madeni para basımının 50 milyon dolar, sistem yenilenmesi için 150-160 bin dolar ve yazarkasaların değişimi için 200 bin doların harcanacağını kaydetti.
Serdengeçti, "Paradan altı sıfır atılması fikri ilk önce kimden çıktı?" şeklindeki bir soruya ise, "Biz Merkez Bankası olarak 10 yıldır bu projeyi tasarlıyorduk. Ancak bunu yapmak için enflasyonun belirli bir noktaya inmesi gerekiyordu. 2003 yılı yaz ayında konuyu hükümete aktardım süreç böyle başladı" diye konuştu.